Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 40. hét

A Voidfall a magyar Mindclash Games eddigi legsikeresebb kampánya, ami, ha így folytatja, simán megelőzheti az Anachrony kiegészítőjét is. A múlt héten azután indult el, hogy leadtam a cikket, de még az előtt, hogy megjelent volna. Így most kiemelten foglalkozunk vele.

Az üresség szülöttjei

Szóval Voidfall, vagyis a Mindclash games 4X sci-fi játéka, és egyben legújabb sikervárományosa. Azt már bőven az indulás előtt tudni lehetett, hogy jól fog futni a projekt, és így is lett: vasárnap reggel már csak alig 25 ezer dollár választotta el az egymilliós álomhatártól, tehát mire ezt olvasod, már jó eséllyel túl is lesz rajta. Furán hangzik, de a Voidfall ötlete egyáltalán nem új. Az ötletgazda, Nigel Buckle már 2005-ben (igen, tizenhat éve) elkezdte kidolgozni az alapjait. A prototípust számos alkalommal átdolgozták, és át is nevezték: Ascendancyből lett Alien Ascendancy, majd egy kiadóváltás és 11 évvel az ötlet megszületése után elkészült az Omega Centauri. Nem kavart nagy port, én sem ismertem korábban, de ha megnézel róla pár képet, felfedezhetsz némi hasonlóságot a Voidfallal. Nigel később megismerkedett Turczi Dáviddal és fölvetette neki egy folytatás lehetőségét. Közösen leültek az Omega Centauri elé, és elkezdték átdolgozni a kritikus pontjait: több narratíva, kevesebb absztrakció. Végül annyi mindent cseréltek ki, hogy a végeredmény nem folytatás lett, hanem egy, az eredeti játék szellemiségét megőrző új darab: így született meg a Voidfall.

Az alapkoncepció az Omega Centauri óta változatlan: determinisztikus harc, vagyis minden csatát kocka és kártya nélkül kell lejátszani. Ha egy játékos támadni kíván, akkor mindenki előre tisztában van a végeredménnyel. Nincsenek ambush lapok, meg kritikus ütések. A másik fontos elem a szinte végtelen újrajátszhatóság. A házak aszimmetrikus képességei és a szerteágazó fejlődési lehetőségek az egyes küldetésekkel kombinálva garantáltan fenntartják majd az érdeklődést. A játék lelkét a fókusz lapok adják. Ezek tulajdonképpen akciókártyák, melyekből fordulónként 4-7-et játszhatunk ki egyesével, mindig csak kettőt végrehajtva a rajtuk lévő három lehetőség közül. Azt, hogy a meghódított területeink mit termelnek, mi döntjük el, ahogy a termelés intenzitását is, a népesség kontrollálásával.

A Voidfall játszható kooperatívan is: ekkor közösen indulhatunk az emberi elmét megszálló, ősi faj, a Voidborn ellen. Ha egymás ellen harcolunk, a Voidborn akkor is jelen van, ám nem csak egy egyszerű semleges hadosztályként ül a kozmikus fenekén, amolyan terepakadályként. Nem, a Voidborn támad, védekezik, erősít, taktikázik. Sőt, szövetséget ajánl! A játékosok dönthetnek úgy, hogy segítséget fogadnak el tőle, erősítve saját magukat. Hogy milyen hosszútávú következményei vannak lepaktálni egy testet-elmét átformáló galaktikus démoni fajjal, azzal meg majd ráérünk később foglalkozni.

A játék két kiadásban érkezik. Az alapdoboz 75 euró, ebben karton jelölők kaptak helyet. A minis verzió, avagy a deluxe kiadás 135 euórba kerül: ebben átlátszó talpakon repülő hajók, háromrétegű játékostáblák (cserélhető házlapokkal) és lakkozott fém alkatrészek érkeznek. Add-onokból összesen egyet töltöttek fel: egy fém tokenkészletet, ami természetesen kényelmesen bele fog férni mind az alap-, mind a standard dobozba.

Voidfall

Mindclash Games is raising funds for Voidfall on Kickstarter! Repel the Voidborn and restore the Domineum in this Euro-style space 4X game. Design by David Turczi & Nigel Buckle, art by Ian O'Toole

Játékháború

A második világháború idején egy sejtelmes éjszakán, egy gyerekszobában egyszer csak magától kinyílik a szekrény ajtaja, majd egy sötét lény lép elő belőle. Egyetlen szempillantás alatt megragadja az alvó gyermeket, majd magával hurcolja a szekrénybe. A fiú játékai megelevenednek, és elhatározzák, hogy megmentik gazdájukat a mumus fogságából. Az ólomkatona, a plüss mackó, a malacpersely és társaik veszélyes küldetésre indulnak.

Így indul a Stuff of Legend, illetve a hozzá tartozó képregény története. A játékok a sötét világba érve új testet öltenek, így lesz a plüss mackóból vérszomjas medve, a malacperselyből pedig harci disznó. Itt lépünk mi a képbe, és vesszük át az irányítást a szereplők fölött és küzdhetünk meg a mumussal, valamint a régi, csalódott játékokból álló seregével. A Stuff of Legend egy nagy térképen zajlik, itt kell megtalálunk az elrabolt fiút és ezzel együtt a kivezető utat. A helyszínkártyákat képpel lefelé osztjuk ki, és egyszerre mindig csak egy játékos lesheti meg őket. Hogy mi okozza a nehézséget? Az, hogy a játékosok között mindig lesz egy véletlenszerű áruló, akinek a célja, hogy a játékok végül ne jussanak vissza a való világba. Ő megpróbálhatja szándékosan félrevezetni a többieket. Igen ám, de az áruló szerepe vándorol, így aki kezdetben hátráltatta a többieket, annak újra segítenie kell majd, akár a titokban megszerzett információi felfedésével is – feltéve, ha a társai még hisznek neki.

A játék két kiadásban érkezik. A retail editionben a gonoszokat műanyag figurák jelképezik, de a hőseinket karton standee-k fogják helyettesíteni. Ha mindenhez minit szeretnénk, akkor a 99 dolláros Boogeyman editiont kell választanunk. Ez a figurák mellett egy 52 oldalas képregényt és praktikus Gametrayz inzertet is tartalmaz. A harmadik lehetőség, amibe 300 dollárért egy egyedi rajz is került volna Charles Paul Wilsontól, sajnos szinte azonnal elfogyott.

Mivel mindenki tudja, hogy a játék alapját képező képregény 2009-ben született, míg a témájában hasonló Plüss mesék társasjáték 2018-ban, senki nem fog alaptalanul plágiumot kiáltani.

The Stuff of Legend (The Boardgame)

Th3rd World Studios is raising funds for The Stuff of Legend (The Boardgame) on Kickstarter! Cooperative game designed by Kevin Wilson (Arkham Horror, Descent) based on the NY Times Bestselling Graphic novel The Stuff of Legend

Perzsia hercege

A bagdadi szultán mesemondó versenyt hirdet, hogy megemlékezzen Sahrazád szultánáról, és az ő csodálatos, ezer és egy éjszakán át mesélt történeteiről. Számos mesemondó indul útnak a palotába, hogy elnyerjék jutalmukat az uralkodótól, ám érkezés előtt mindenki tesz egy kis kitérőt a sivatagba, inspirációt gyűjteni.

A Tiles of the Arabian Nights érdekes keveréke a Sztorikocka-szerű történetmesélős, valamint a gyűjtögetős társasjátékoknak. A bábunkkal a sivatagot jelképező játéktáblán bandukolunk, és begyűjtünk minél többet a több, mint száz, egyedileg illusztrált lapkából. Ezeket el is adhatjuk pontokért, de ha a küldetéslapoknak megfelelő mennyiséget sikerült összeszedni, akkor elő is adhatjuk a történetünket a szultánnak. Ehhez vissza kell térni a játéktér közepén lévő palotába, majd a megadott lapkákat fölhasználva rögtönöznünk kell egy mesét. A történetért maga a szultán is oszotogat pontokat, de értékelnünk kell majd a játékostársaink meséit is.

A Tiles of the Arabian Nights nagyon érdekes koncepció, amit csak megerősít a megkapó, a régi Aladdinra és Prince of Persiára hajazó látványvilág is. Deluxe kiadás nincsen, viszont minden rendelés mellé jár egy csak a kampány alatt beszerezhető kiegészítő, valamint az első ezer támogató egy egyedi (és később szintén nem kapható) fa tokenszettet kap ajándékba.

Tiles of the Arabian Nights by Holy Grail Games

We are aiming to deliver all the content in this campaign by October 2022. This may seem like a long time as a lot of the game is already complete. However, both the manufacturing and shipping sectors have been greatly affected by the global pandemic and we are uncertain what delays we may face over the next few months.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?


Kommentek

  • harnas1207

    2021-10-19 09:45:04

    1 700 000 dollár lett a végeredmény! Minden SG meglett. Nagy gratula a csapatnak!

  • harnas1207

    2021-10-18 09:41:43

    Még hátravan pár óra, és egy utolsó nagy elérhető ajándék. Nagyon durva, hogy az örökranglistán így a top 10 körül lesz a projekt.

  • porcine

    2021-10-18 04:29:06

    Remélem a Mindclash csapatánál durrant a pezsgő! Mindenesetre gratuláció nekik!

  • harnas1207

    2021-10-17 21:31:48

    Megvan a 1 500 000 dollár!

  • harnas1207

    2021-10-07 21:24:05

    Sajnos a szabálykönyv fordítás és nyomtatás is pont olyan lassan megy, mint a játék szállítása. Van olyan amire már egy éve várunk.

  • porcine

    2021-10-07 20:52:49

    És remélem megérkezik 2023 elejére, ahogy a Mindclash csapata ígéri!;)

  • porcine

    2021-10-07 20:47:53

    A Voidfall tényleg átlépte az 1 milliót, és az 1.1-et is. Nagyon jól építették fel a kampányt. Már a fejlesztői napló is szuper volt a bgg-n. És hogy drága? Az. Nagyon. De az alap doboz kiskereskedelemben kapható lesz, reméljük olcsóbban. A szabálykönyv fordítása már folyamatban a mindclash rajongói facebook oldalon.

    Nekem nagyon tetszik a sztori, a látvány, az asztalkép, szóval kb. minden és azt hiszem nekem is ez lesz a legdrágább játékom.

  • harnas1207

    2021-10-07 19:27:40

    A Voidfall méreg drága (áfa miatt), de reméljük megéri a támogatást. Ha minden jól megy 2092-ben már akár itt is lehet a polcon.... :)

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Voidfall
  • The Stuff of Legend
  • Tiles of the Arabian Nights