Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 3. hét

Akkor kezdődik el igazán az év, amikor a CMON bejelenti az első nagyonfigurás Kickstarter kampányát. Sajnos az új év új szabályokat is hozott, ami egy kicsit gátat szabhat az európaiak támogatási kedvének.

Flúgos firkák

A The Animation Collection három játékot takar. Az első, a Looney Tunes Mayhem a Bolondos Dallamok népszerű figuráit ereszti egymásnak, hogy változatos módon csinálhassák ki egymást. A játékosok két csapatra válva vethetik be egymás ellen a jól ismert üllőket, puskákat és természetesen az Acme gyár teljes robbanószer-felhozatalát. Bár több játékmódot és taktikus csatákat ígérnek, azért látszik, hogy nem ez fogja majd elcsábítani a keményvonalas euro-rajongókat a bortermeléstől.

A Teen Titans Go! az előzőhöz nagyon hasonló, úgynevezett Mayhem rendszerű játék, csak itt az állatok helyett a DC fiatalabb hőseivel, a Tini titánokkal állhatunk ki egymás ellen. A hangsúly itt is a pörgős játékmenten, az akción, a szívatáson és persze a nosztalgián van.

A Scooby-Doo – The Board Game kicsit kilóg a sorból. Itt a fél évszázada pályán lévő hippi-nyomozóbrigáddal eredhetünk egymást segítve a rémségek nyomába. A játékosoknak a karaktereik egyedi képességét kihasználva kell tőrbe csalni a várost terrorizáló szörnyet, aki (spoiler!) valójában egy álruhába bújt bűnöző.

Nehéz eldönteni, hogy a The Animation Collection melyik korosztályt célozza be. A színes figurák és az egyszerű szabályok a kisebbek felé mutatnak, azonban a felhozatal idősebb karakterei már több, mint nyolcvan(!) évesek.

A kampány a mostanság divatos „flash Kickstarer” trendet követi, ami azt jelenti, hogy mindössze hét napig tart. Hogy ennek mi értelme van, azt sajnos nem tudom, mindenesetre, ha felkeltették az érdeklődésedet a rajzfilmfigurák, akkor gyorsan rendelj, mert már csak két napod van rá.

Előtte azonban vess egy pillantást a következő szakaszra!

CMON Presents: The Animation Collection

CMON is raising funds for CMON Presents: The Animation Collection on Kickstarter! Introducing Scooby-Doo: The Board Game, Teen Titans Go! Mayhem, and Looney Tunes Mayhem! Featuring incredible painted figures!

Mindennek ára van

Ha letekersz az előző CMON kampány aljára, láthatod, hogy a szállítási táblázat most egy kicsit máshogy néz ki. Nem, nem arra gondolok, hogy az Egyesült királyság már nem az EU része, hanem arra, hogy az Unió lakosainak mostantól jelentősen drágább lesz majd KS projekteket támogatni.

Eddig, ha egy Kickstarter kampányt támogattál, akkor a kiadó a legtöbb esetben elszállította a játékokat egy európai raktárba, és onnan kezdte meg a kiszállítást. Ez a trükk volt az úgynevezett „EU friendly” shipping, ami megspórolta a vásárolóknak az amúgy elég húzós ÁFÁ-t és vámköltséget. Sajnos ennek a jó világnak vége. Bár a kampányok még mindig lehetnek „customs friendlyk”, vagyis vámmentesek, az ÁFÁ-t bizony már nem lehet megúszni.

Bár egy termék behozatalánál mindenki a vámot szokta emlegetni, mint fő költségnövelő tételt, az valójában csak plusz néhány százalékot jelent. Az igazán fájdalmas rész az általános forgalmi adó, ami Magyarországon 27 százalék, vagyis több, mint a termék árának a negyede. Ezt a százalékot az ár és a postaköltség összegére számítják ki, neked pedig a rendelés véglegesítésekor, a pledge managerben kell majd kifizetned.

"Tudom, tudom, ez szerinted nem fair, hiszen te nem tehetsz róla, hogy mennyiért jön át az a csomag az óceánon túlról. Azért adják hozzá az árhoz a postaköltséget, mert különben mindenki úgy játszaná ki a vámot, hogy a termék árát mondjuk 1 dollárnak tüntetik fel és a maradék meg a postaköltség."

Tehát a fenti CMON példánál maradva, ha csak egy dobozt rendelsz meg, akkor annak az alapára 50 dollár, erre jön még rá a jó esetben csak 14 dolláros postaköltség és a (50+14)*0,27= 17,28 dollárnyi ÁFA, vagyis végül 81,28 dollárt kell kifizetni érte.

Apró érdekesség, hogy ha vámot is fizetnél a csomagod után, akkor az ÁFÁ-t a vámértékkel megnövelt árból számítanák ki, valamint vámkezelési költséget is kellene fizetned.

Mi következik ebből? Az, hogy – mint eddig is - mindenképpen végig kell olvasni a kampány oldalát, kiszámolni az esetleges extra költségeket és csak azután szabad rányomni a pledge gombra.

Elvisz a rézfarktollú bagoly!

Bár rendkívül termékeny szerző, Martin Wallace neve főleg a Cthulhu-kult-klasszikus Study in Emerald és a felturbózott Brass: Birmingham után lehet ismerős. Nem ez az utóbbi az egyetlen réz-tematikájú játéka. A 2008-as Tinner’s Trail a XIX. századi réz- és ónbányászatot dolgozta fel. A termeléshez először árverésen földet kellett szerezni, majd kezdődhetett a bányászat. Ahogy fogyasztották a terület erőforrásait, egyre mélyebbre és mélyebbre kellett ásni, amivel arányosan nőttek a költségek is.

A 2021-es újrakiadásban legfontosabb újítás a játékosszám bővítése: akár már ketten is neki lehet ülni, egészen öt főig, valamint szóló módot is írtak hozzá. Visszavették a szerencse szerepét, javítottak a grafikán, és természetesen készült hozzá két kiegészítő is. A Tinner’s Trail igazi fakockás-faépületes euró lesz, de az ígéretek szerint a játékidő nem lépi majd át a 1,5 órás lélektani határt.

Tinners' Trail - a game by Martin Wallace

Caezar and Kuly from Alley Cat Games is raising funds for Tinners' Trail - a game by Martin Wallace on Kickstarter! Tinners' Trail - a board game by Martin Wallace, redeveloped for the modern era by Alley Cat Games

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Aug

Kickstarter körkép - 33. hét

Megjelenés | 2022.08.18. 07:00:00

Római vakáció építkezéssel egybekötve, szemkötő és papagáj a tengereken, vagy kibernyúl az emberektől mentes jövőben. Te hol látnád magad legszívesebben?

09Szep

Kickstarter körkép - 36. hét

Megjelenés | 2022.09.09. 08:29:00

Euronak egy munkáslehelyezős törpés, partinak egy blöffölős kalózos, amerinek egy fantasy kalandozás.


Kommentek

  • szalasz87

    2021-02-04 06:35:45

    Az csak trükközés indoknak hogy te csak támogatsz és "véletlenül" kapsz ajándékba egy játékot. Az egész arról szól hogy meg akarsz venni valamit. Előre kifizeted mert elvileg így tud megvalósulni a projekt. Az igazi projekt támogatást jótékonyságnak hívják és nem kap érte az ember tárgyiasulva semmit.

  • Eyesis

    2021-01-23 12:18:27

    Továbbra sem értem, hogy ez miért lett egy az egyben vásárlás. Attól el is tekintenék, hogy vásárláskor többnyire nemcsak utána tudsz nézni a terméknek, de akár ki is próbálhatod. Itt meg ugye támogatsz egy projektet, hogy létre jöhessen és ezért jutalmat vagy ajándékot kapsz. A pledge managerekkel kezdték ezt ilyen webshop szintre hozni, már nem csak külön pledge levelek voltak, de kvázi össze vásárolhatsz mindent magadnak.

    Szerintem ez a nagy varázsolás megint csak egy csapjunk bele a lecsóba, aztán majd lesz ami lesz.

    Eddig is elvileg kellett fizetni vámot, áfát a sikeresen támogatott projekteknek. Most meg hirtelen mindezt ráterhelik a támogatókra.

    Mivel már amúgy is túl sok játékom van és már nagyon elszaladt velem a ló kickstarteren én már közel két éve csak elég visszafogottan szálltam be új kampányokba, de eztán még jobban le kell nyűgözni, hogy támogassak egy lutrit.

    Amúgy a legkorrektebb megoldás az lenne, ha helyi boltok/kiadók mögött gyűlnének össze a támogatók egy-egy ks kampányra, és azt már egyből akár helyi nyelven, akár angolul a bolttól lehetne megvenni. így akár a ks extra tartalmat is megkaphatnák saját nyelvükön a lelkes támogatók.

  • edboyww

    2021-01-19 09:17:04

    Ebben az (is) a kemény, hogy ez alapján a pledge manager de-facto elengedhetetlen lett minden eu-ba is indított KS kampánynak, ami azt jelenti, hogy CSAK KS-el senki nem tud KS kampányt csinálni. :)

    A VAT nagyságrendje persze a legkeményebb, de azt nem is lehet felülmúlni...

  • Treffhetes

    2021-01-18 20:42:39

    Köszönet cémonnak, hogy ilyen jól össze lett szedve, ilyen szempotból is milyen virágos is a mi kies szürkemarha-legelőnk.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék