Kép forrása: pcguru.hu

Horrified: Greek Monsters – Innen csak Kratos hiányzik [Társalgó]

Harmadik verziójában jelenik meg a népszerű Horrified, a legújabb változat pedig Kratos nélkül is a teljes görög mitológia minden neves alakjának halálát okozhatja.

A Prospero Hall csapata nagyon beletalált a tutiba, mikor 2019-ben megalkotta a Horrifiedot, amire a Ravensburger ügyesen le is csapott, hogy a kiadó később még más társasjátékoknál is alkalmazza a játék receptjét (Alien: Fate of the Nostromo). És hogy mi ez a recept? Végtelenül egyszerű képlettel állunk szemben: egy kooperatív játékkal, melyben a több elérhető főellenség, avagy szörnyeteg közül alapesetben kettőt kell legyőzniük a játékosoknak, miközben összedolgozva tárgyakat gyűjtenek, túlélőket mentenek meg, speciális képességeket használnak, és igyekeznek mindezt olyan gyorsan lerendezni, amennyire csak szükséges, különben idővel a horrorfilmekből és mondákból érkezett monstrumok mindenképpen nyernek. Az első és nagyon tuti befutó a klasszikus Universal-szörnyekre építő epizód volt, majd ezt követte az amerikai legendákból táplálkozó American Monsters. Most pedig, mindenki legnagyobb meglepetésére, a kiadó és a fejlesztő egy jó nagyot ugrott az időben, hogy immáron az ókori görög kultúra legismertebb fenegyerekeit fogja egy csapatba, amivel azt gondolom, sokak ízlésébe sikerült ismét beletrafálni. 

Szóval akkor utazzunk vissza az időben, egy olyan korba, amiről csak a történelemkönyvekben olvashattunk, és amit a filmek és fantáziaregények, valamint a videójátékok meglehetősen szabadosan értelmeztek és dolgoztak fel. Jelentem, mindig is imádtam az ókort, legyen szó a romantizált vagy a realisztikusabb változatról, de ezzel esélyesen nem csak én voltam így, ha a God of War-sorozat sikereiből, vagy éppen az (egyébként kimondottan jól sikerült) Assassin’s Creed Odyssey értékeléseiből indulunk ki. És bizony a Prospero Hall-t nem kell félteni, ha témáról van szó, hiszen az alap Horrified után az American Monsters is maximum nekem nem okozott akkora örömöt, de a célzott vásárlói réteg (aka USA) kellően nagy ahhoz, hogy panaszkodni esélyesen ne kelljen az eladások miatt. A Greek Monsters pedig ismét telitalálat, hogy egy kicsit elébe menjek a konklúziónak. De van itt olyan, aki valami másra számított?

A felkészülés a megszokott, avagy a fő játéktáblán, a megfelelő helyeken elhelyezünk 12 tárgyat (minden tokenre oda van írva, hogy hova tartozik), mindenki megkapja a maga tábláját és a karakterét ábrázoló kartonfigurát, valamint egy extra perk kártyát, ami egy egyszer használatos extra képesség, és általában elég ütős. A játéktérre kerülnek még a választott szörnyek, méghozzá a saját táblájukon szerepeltetett indulási helyszínre, majd lényegében kezdődhet is a kaland, aminél a saját körében mindenkinek annyi akciója van, amennyi a karakter játéktábláján szerepel. Akció minden egyes mozgás az összekötött helyszínek között, a tárgyak felvétele, a csere, a szörnyek rejtekhelyének megtalálása, vagy éppen a harc. Utóbbiakhoz megfelelő színű és mennyiségű tárgy is szükséges, erről mindig a szörnyek játéklapja tartalmazza az információt. Ha pedig az aktív játékos megtette a saját lépéseit, minden esetben (kivétel egy-egy perk, aminél kihagyjuk a fázist) a szörnyek köre következik. És általában itt kezdődnek a gondok.

[Cikk folytatása]

[Társalgó] Horrified: Greek Monsters a Ravensburgertől - Innen csak Kratos hiányzik

Harmadik verziójában jelenik meg a népszerű Horrified, a legújabb változat pedig Kratos nélkül is a teljes görög mitológia minden neves alakjának halálát..

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.pcguru.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Okt

Leaf Deluxe Edition – Az év legszebb játéka? [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.10.09. 12:11:00

A napokban esett be a Kickstarterek.hu-hoz az őszi hangulatot árasztó játék, így gyorsan levelekkel fedtük be az asztalt, hogy addig olvassatok róla, amíg még kapható.

07Nov

A nagy western utazás: Argentína – Szilaj csorda [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.11.07. 19:29:00

A megújult külsőre új témát húzva indult el eddig nem látott irányokba A nagy western utazás, egy igazi modern klasszikus, amely agyégető játékmenettel szolgálja ki a komplex stratégia kedvelőit.


Kommentek

 • qgtanton

  2023-09-28 23:02:39

  A játékmechanikát is tudja módosítani az, ha a szörnyek másképp cselekednek. Szerintem is egy különálló világot teremtett a kiadó, amivel az érdekes ellenfelek módosításával önálló játékélményt tud teremteni minden játékban. Szép a játék, eladja magát azzal, hogy fiatalosabb kinézetre váltottak. Nekem a Alien: Fate of the Nostromo van meg, másikat nem is tervezek megvenni, de ajánlom a kooperatív élmény kedvelőinek, ahol nem adja magát könnyen a játék elleni győzelem. Küzdeni kell érte, ráadásul a játékosszám növekedésével egyre erősebb kooperációt is igényel.

 • lrekasi

  2023-09-28 15:09:47

  A leírás szerint egy olyan csavart raktak bele, hogy bizonyos szörnyek "fészkeit" úgy kell majd kitalálni, azaz gyűjtögetsz némi színes tokent, aztán ebből x-et eldobsz, és közelebb kerülsz ahhoz, hogy hol kell legyőznia a bestiát.

  Csavar, de szerintem nem nagy. Megvalósítása miatt az egyes verziók nem kombinálhatók: kártyák adott játékra vannak tervezve. Emiatt.. ha nincs meg de jó a téma, szereted a koop játékokat, ráadásul a könnyed, családi fajtát, akkor elférhet a polcon. Hogy 2 Horrified is elfér-e...? Szerintem előbb-utóbb csak egy marad - mint a hegylakókból - , a többi elfelejtődik. Hogy kinek melyik, egyéni ízlés dolga.

 • syndi-cate

  2023-09-28 14:14:20

  Szörnyek képességei BIZTOSAN mások lesznek mint az alapjáték szörnyképességei, mert már a H:AM-ben is mások voltak az új lények képességei, és mindegyiket úgyszintén egyedi más-más módon kellett "elkapni" is.

 • szirom.niki

  2023-09-28 14:01:33

  Kicsit monopoly érzést kelt bennem, hogy egy játékot több kinézetben is megjelentetnek (jelen esetben ugye ez a harmadik) mindenféle játékmechanikai változtatás nélkül, azonban örülök is neki, mert sokkal közelebb áll hozzám ez a design. Az alapjáték is mechanikája nagyon tetszett, de a kinézetével nem tudtam azonosulni, ez most pótolta a hiányosságokat (számomra).

  Az számomra nem volt teljesen egyértelmű, hogy a szörnyek képességei megegyeznek e az alapjátékban szereplő figurákkal, a játékos karakterek figurái maradtak.

  Remélem elérhető lesz majd magyar webshopban is, egyelőre nem láttam bejelntést erre irányulóan.

 • lrekasi

  2023-09-26 00:29:49

  Reméltem, hogy raknak bele valami pluszt, de a jelek szerint mégsem. Kár!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Horrified: Greek Monsters