Kép forrása: telex.hu

Egy tökéletes játék azoknak, akik most kezdenek ismerkedni a kicsit bonyolultabb társasokkal [Telex]

A társasjátékokban is vannak kordivatok, vannak olyan trendek, amiket egyre tökéletesítve születnek meg remekművek. Pár éve a munkáslehelyezés volt a menő játékmechanika, aztán a felírogatás (roll and write), most pedig a rendszerépítő játékok futnak a legjobban.

Az ilyen játékok lényege, hogy különféle erőforrásokat tudunk átalakítgatni, amivel azután megszerzünk olyan lehetőségeket, amikkel még jobban lehet átalakítani, és egyre hatékonyabb rendszert tudunk összerakni magunknak. Kezdetben csak egy piros izét tudunk kékre alakítani, de ha megvesszük a lapot, amivel a két kékből egy sárgát és egy pirosat tudunk csinálni, már elkezd felpörögni a rendszer, és ha jól dolgoztunk, a végén az egész egy olajozottan működő gépezetként ontja nekünk az erőforrásokat és persze a győzelmi pontokat is. Az ilyen játékok legnépszerűbbike a magyarul 2019-ben megjelent Fesztáv, amiben madarakkal, azok eleségeivel és tojásaival bűvészkedhetünk, hogy végső soron minél hatékonyabb győzelmi pont termelő rendszert rakjunk össze. Sok játék próbált tökéletesíteni a Fesztáv nyerő formuláján, tavaly az állatkertes Ark Nova, idén pedig A Föld próbálta meg letaszítani a trónjáról. A kérdés csak az, hogy sikerül-e neki.

Földben mindenki a saját szigete ökoszisztémáját építgeti, leginkább a kijátszott kártyákkal és négyféle erőforrás ügyes használatával. A játék kezdetén kiválasztjuk a saját szigetünket, ami megadja a kezdő lapok számát, és hogy mennyi talajjal kezdünk. Ez gyakorlatilag pénzként funkcionál a játékban, választunk hozzá éghajlatot, ami egy extra képességet jelent, és egy ökoszisztémát is, ami pedig a játék végi pontozást adja meg. Ezeken felül van két közös ökoszisztéma lap, tehát olyan játékvégi pontozási feltételek, amik mindenkire vonatkoznak, és négy állat kártyát is kirakunk középre: ezek teljesíthető célok, minél hamarabb csináljuk meg őket, annál több pontot érnek.

A játékosok a saját fordulójukban négyféle akció közül választhatnak, de a játék érdekessége, hogy ha valamit választunk, akkor azt nem csak mi magunk végezzük el, hanem a tevékenység kicsit legyengített változatát mindenki más is. Ezzel a megoldással sikerül elkerülni az ilyen rendszerépítő játékok egyik legnagyobb rákfenéjét, amikor már olyan összetettek a rendszerek, hogy hosszú percekig kell várni, amíg a másik köre véget ér, és sorra kerülünk. A Földben nincsen ilyen üresjárat senki számára, mindig van mit csinálni. Ráadásul nemcsak a választott akciókat hajtjuk végre egy körben, hanem az adott akciónak megfelelő színű, már kijátszott kártyáink képességeit is. Fontos, hogy a kártyákat nem tetszőleges sorrendben, hanem ahogy az asztalon vannak, egymás után hajtjuk végre. Ez is olyasmi, ami a játékot gyorsabbá teszi, nincs analízis-paralízis, hosszas töprengés azon, hogy jobb-e, ha előbb a zöld kockákat alakítjuk át fehér hengerekké, vagy fordítva, a lapok lehelyezése megadja azt is, hogy milyen sorban aktiválódnak.

[Cikk folytatása]

Egy tökéletes játék azoknak, akik most kezdenek ismerkedni a kicsit bonyolultabb társasokkal

A Föld tulajdonképpen a Fesztáv azoknak, akik nem szerették igazán a Fesztávot.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Föld