Kép forrása: telex.hu

Megtaláltuk a társasjátékok tökéletes kapudrogját [telex.hu]

Nem könnyű jó kapudrogot csinálni, mert ha túl gyenge, a delikvens nem érzi, hogy újra meg újra ki kellene próbálnia, ha meg túl erős, akkor inkább elriasztja. Talán ezért is lehet, hogy a drogok közül még egyről sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy belépőként szolgálnának a súlyos addikcióhoz.

Társasjátékokkal teljesen más a helyzet, itt van olyan, ami tökéletesen teljesíti ezt a funkciót, méghozzá a furcsa nevű Kuruzslók Quedlinburgban. A pár oldalas szabálykönyvvel bárki elboldogul, játék közben sem kell ezer dologra figyelni, mégis garantált az állandó izgalom, amit még a káröröm semmi mással nem pótolható érzése is fűszerez.

A játék tervezője, Wolfgang Warsch igazi nagyágyú a társasjátékos világban. Eredetileg molekuláris biológusként kutatott Cambridge-ben, csak öt éve kezdett teljes állásban játéktervezéssel foglalkozni, de ennyi idő is elég volt neki, hogy bekerüljön a tervezők topligájába: abban az évben, amikor a Kuruzslók megnyerte a legrangosabb társasjátékos díjat, a Spiel des Jahrest, két másik játéka is a jelöltek között volt. Ráadásul nem csak az összetett játékok a specialitásai, hiszen ő tervezte a partijáték Hullámhosszt vagy a semmilyen kategóriába nem sorolható The Mindot is.

A Kuruzslókban minden játékos kap egy zsákot, amelyben különböző varázsfőzet-alapanyagok vannak (fehér bogyó, tök, varjúkoponya, keresztespók, mandragóra, a szokásos dolgok). A forduló első felében mindenki ezekből húz, és rakja őket az előtte levő, üstöt formázó játéktáblájára. Mindegyik kis komponens annyi mezővel kerül előbbre, amekkora szám van rajta, a hatása pedig a fajtájától függ.

Kezdetben főleg fehér bogyók vannak a zsákokban, ami nem túl örömteli, ugyanis ha ilyenből összesen nyolc pont értékű kerül az üstbe, akkor az felrobban, és nem folytathatjuk a húzogatást. Természetesen korábban is meg lehet állni, és ez adja a játék fő izgalmát: érdemes-e kockáztatni és még egyet húzni, amikor már hatpontnyi fehér van a táblán, vagy inkább válasszuk a biztonságot, és álljunk meg? A kör végén annak alapján, hogy hol álltunk meg, kapunk győzelmi pontokat és pénzt is, amit új alapanyagok vásárlására költhetünk. Ha valakinek felrobbant az üstje, akkor döntenie kell, hogy a győzelmi pontokat kéri vagy vásárol, a többiek mindkettőt megtehetik.

A vásárlás során összesen hétféle színű alapanyagból válogathatunk, mindegyiknek más hatása van, és persze a költségük is különböző. Az egyes színekhez négy-négyféle hatás tartozik, így több mint kétezer kombinációban játszható a játék. A hatások nagyon sokfélék, vannak köztük olyanok is, amikben a mellettünk levő játékosokat is figyelni kell, vannak, amik csökkentik a robbanás esélyét, és vannak, amik a megfelelő kombinációk esetén adnak igazán sok pontot. Kilenc kör után kell megnézni, hogy kinek van a legtöbb pontja, és már meg is van a nyertes.

Amint látható, a Kuruzslók nem a bonyolultságával kápráztat el, tulajdonképpen kétféle döntést kell csak hoznunk: azt, hogy húzunk-e még egyet a zsákból, majd azt, hogy mit vásároljunk. Ennek ellenére a dolog végig izgalmas, kicsit a szerencsejátékok izgalmához hasonlít, ahogy az ember reméli, hogy csak még ennél a húzásnál szerencséje lesz, bent van ugyan a fehér hármas, de van két egyes meg egy narancsszínű tök is, csak nem lesz gond.

Aztán előbb-utóbb persze gond lesz, de az sem feltétlenül baj, mert a játék elején, amikor még nincs sok elem a zsákban, akár meg is érheti felrobbanni, legfeljebb egy pontról marad le az ember, de több pénzért vásárolhat. Később pedig, ahogy egyre jobb és hasznosabb dolgokkal bővítjük a zsákot, már azt érezzük, hogy valamivel több befolyásunk van arra, hogy mi történik majd velünk.

[Cikk folytatása]

Megtaláltuk a társasjátékok tökéletes kapudrogját

A Kuruzslók Quedlinburgban ideális bevezető: könnyen tanulható, változatos, izgalmas, nem túl hosszú, és nem kell egymással kitolni, de közben mégis lehet felszabadultan örülni a másik balszerencséjének. Az utódját is kipróbáltuk, amelyben egy kocsmát kell üzemeltetni.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kuruzslók Quedlinburgban