Kép forrása: diceanddecks.hu

Szerző! Szerző! [diceanddecks.hu]

Elindítunk egy új sorozatot. Híres társasjátéktervezők ismert és kevésbé ismert munkáit vesszük sorra. Elsőként az euro-game egyik legismertebb és talán legmegosztóbb dizájnerét választottuk. (Van aki ennyiből is kitalálta, hogy kiről lehet szó!?)

Eláruljuk még, hogy Németország szülötte, főállásban iskolaigazgatóként dolgozik, a jelek szerint a kedvenc alkatrésze a dobókocka és sokszor dolgozik együtt a Queen Games kiadóval. Megosztó szerző, mert sok játékáról elmondható, hogy a téma csak díszlet és a mechanizmusok jóval nagyobb hangsúlyt kapnak. De ebben a „száraz” stílusban, talán Ő a legnagyobb. -Igen! A helyes megfejtés Stefan Feld.

Ma öt játékot válogattunk tőle. Igyekeztünk nem a legismertebb és a legfrissebb darabokat felsorolni, hogy a gémer közösség is találhasson egy-egy olyan címet, ami eddig elment a radar alatt. Ami ma kimarad: The Castles of Burgundy (annyira ismert és „kötelező darab”, hogy a gémereknek sok újat nem mondhatunk vele, Kokopelli (a Tesco akció miatt nagyon sokakhoz eljutott), és a Bonfire (megjelent már róla egy kiváló ismertető egy kolléga tollából). A mi listánk:

1.: Rialto: rögtön egy kivételes darabbal indítunk. Ez egy olyan Feld játék, ami nem használ dobókockákat. A játék kártyavezérelt mechanizmusokra épít. Velencében járunk és tanácstagokat igyekszünk delegálni és épületeket építünk, de a történet itt alig érzékelhető. A fordulók három fázisra oszlanak. Draft: itt egy-egy 8 kártyából álló készletet választ minden játékos, a kezdeményezési sávon elfoglalt helye szerinti sorrendben. Akciók: kártyákat játszunk ki és végrehajtjuk a hatásukat. Hat féle kártya van. Létezik olyan, ami mindenképp akcióhoz juttat minket, de van olyan is, amivel egy rejtett licitbe szállunk be és csak a legtöbb egyforma lapot kijátszó játékos cselekedhet. Épületek aktiválása: lesz a játékban egy minimális motorépítés az épületlapkáinknak köszönhetően. A partik izgalmait inkább a döntések hozzák, mint az átélhető tematika. A játék elején még nem lesz teljesen tisztázott, hogy miért-mennyi győzelmi pontot tudunk majd írni. Ez nagy újrajátszhatóságot és szabad folyást biztosít a játéknak. Egyetlen hátránya, hogy nem ajánlott két fővel. Ketten csak egy fiktív harmadik játékos beiktatásával lehet vele játszani. A leginkább szerzőre jellemző vonása, hogy nem hanyagolhatjuk el a játékossorrendet. Ha lemaradunk a kezdeményezésben, sokat veszíthetünk. Sajnos nem kapható, de New York címen a reimplementációja bekerült a City collecion-be és megvásárolható a Queen Games-nél.

2.: La Isla: még egy darab, ami újjászületik a Város Kollekcióban. A La Isla témája, hogy egy eddig ismeretlen és érintetlen szigeten kell vadállatokat befogni és tudományos kutatásokat végezni. Ez a 2023-as ízlésnek már nem elég PC (szinte úgy érezhetjük, a parti során, hogy vadászunk), ezért az újrakiadás egy 1950-es évekbeli tematikával öltözteti fel a játékot, ahol Bécs városában fogunk kémelhárítókként vadászni idegen ügynökökre. A mechanizmus a Rialtohoz hasonlóan kártyavezérelt, de a lapjainkat itt egészen máshogy játsszuk ki. A körök elején a játékosok titokban választanak három akciókártyát a személyes paklijukból. Ezek a kártyák határozzák meg, hogy milyen cselekvéseket hajthatnak végre az adott körben. Az akciók között szerepel új területek felfedezése, állatok befogása, kutatás vagy speciális képességkártyák megszerzése. Euros intelligenciával jeleníti meg a területszerzést mint játékmechanizmust. Egy dekoratív moduláris tábla segíti az újrajátszhatóságot. Ha tanítják a játékot maximum ¼ óra alatt meg lehet ismerkedni a szabályaival, egy partit lejátszani pedig 45-60 perc. Az élmény viszont jóval nagyobb, mint amit a befektetett idő és energia sejtet. Ha valaki nem ragaszkodik nagyon a hangsúlyosan érvényesülő témához, szívből ajánljuk!

3.: Merlin: az első cím a listán, ami kapott hazai megjelenést. Ez a Feld játékok esetében másodlagos szempontnak tekinthető, mert mindegyik (?) nyelvfüggetlen. Abban is az első cím a listán, hogy itt megjelenik Feld védjegye, az okos kockahasználat. A Kerekasztal mondakörről egy féle mechanizmusra asszociálhatunk, a rondellára. A nagy asztalt nem 150 szék veszi körül, mint a mondában szereplőt, csak 24. Ezek közül választhatunk helyet a lovagunknak, úgy, hogy annyit lépünk, amennyit a lovagkockáinkkal kidobtunk. Persze, lesz lehetőségünk ezt módosítani. Van egy nem saját színű kockánk is, azzal pedig Merlin figuráját léptethetjük az asztal körül és ő is képes cselekedni a nevünkben. A játék jellemzője, hogy még a Feld darabokkal összevetve is szolidan jelenik meg a tematika, de cserébe rengeteg kiegészítő és nagyon szép illusztrációk kárpótolnak. Az eredeti kiadó a Queen Games, készített belőle Big Box kiadást is. Magyarul már csak elvétve lehet megtalálni a webáruházak kínálatában, de használtan rendszeresen felbukkan viszonylag méltányos áron. A BGG felhasználói eddig 3,08-as összetettséget szavaztak neki, amit a szerkesztőségünk a gémer alsó kategóriának vesz. Ezt az összetettséget még lehet a kiegészítőkkel fokozni, de önmagában is jól játszható darab. 2-4 játékos részére másfél órás küzdelmet ígér, a győztes pedig Artúr király utódja lesz a trónon.

[Cikk folytatása]

Szerző! Szerző!

Elindítunk egy új sorozatot. Híres társasjátéktervezők ismert és kevésbé ismert munkáit vesszük sorra. Elsőként az euro-game egyik legismertebb és talán legmegosztóbb dizájnerét választottuk. (Van aki ennyiből is kitalálta, hogy kiről lehet szó!?) Eláruljuk még, hogy Németország szülötte, főállásban iskolaigazgatóként dolgozik, a jelek szerint a kedvenc alkatrésze a dobókocka és sokszor dolgozik együtt a Queen Games kiadóval.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Márc

Lenyűgöző, ahogy ez a játék kinéz, de a játékmenete az igazán erős [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.19. 20:51:00

Az utóbbi idők egyik legszebb társasjátéka nem csak küllemében impozáns.

28Jan

Hallatlan [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.01.28. 18:42:00

Hirtelen ötlettől vezérelve december elején úgy döntöttünk, legyen nálunk a 31-i társasjáték est, ami egyben egy jó szilveszteri buli is lehetne.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Merlin
  • Carpe Diem
  • Amsterdam
  • The Oracle of Delphi
  • La Isla
  • Rialto