Kép forrása: diceanddecks.hu

Végítélet: A Cthulhu mítosz játékai 3. [diceanddecks.hu]

Végítélet cikksorozatunk előző részében bemutattunk néhány ismert és itthon talán kevésbé ismert Lovecrafti játékokat. Lássuk, mit tartogat ez a cikk!

Abban talán egyetért mindenki, hogy ezeket a játékokat részben vagy egészben a téma viszi el a hátán. A hátborzongató események és teremtmények nélkül nem lenne ugyanaz a játékélmény, és amikor egy ilyen játékot megveszünk, Lovecraft munkássága előtt tesszük tiszteletünket. Vannak olyan játékok, melyek erősebben tematizáltak, gondoljunk csak a Rettegés Arkhamban kártyajátékra, és vannak olyanok, amik gyengébben, mint a Cthulhu Wars, ennek ellenére azért is ülünk le velük játszani, mert egyszerre hátborzongató és gyomorforgató lények társaságára vágyunk. Következzen most néhány olyan cím, amik a mi polcunkról lemaradtak ugyan, de mindenképpen meg kell említsük őket.

Cultistorm

Cultistormban Massachusettsi Nyomozóiroda és a Miskatonic egyetem nyomozóiként a már megszokotthoz hasonlóan kapukat kell bezárnunk és lepecsételnünk, hogy megállítsuk az ősi vén ébredését. A játékot egy magyar kiadó, a Purple Meeple Games alkotta meg 2019-ben, és KS kampányból cseperedett. Azon felül, hogy egy pörgős játékról beszélünk, ami erős kooperációt igényel a játékosok részéről, folyamatosan kommunikálnunk kell és egymást támogatnunk, ha szeretnénk megszakítani a kultisták szeánszát. A dizájnja nagyon eredeti az FFG-s ábrázolásokon edződött játékosok számára is. Külön meg kell említsük, hogy a Cultistorm több extrát is tartogat úgy, mint a Narratív kiegészítőt a történet kedvelő játékosoknak vagy épp a kampány módot (a teljesség igénye nélkül), ami a véramerisek számára is megadja azt a színezetet és játékélményt, amit elvárnak egy ilyen témájú játéktól.

Végső óra

Nem is lenne igazi a listánk, ha nem kerülne fel rá egy Fantasy Flight Games játék, így jöjjön a Végső óra. Nyomozóink nem tudták megállítani a kultistákat, akik így beteljesítették sötét rituáléjukat. Világunk elkezdett darabjaira hullani, ahogy a mérhetetlen vén ébredezik. Egy elkeseredett utolsó próbálkozásunk van még, hogy megmentsük az emberiséget a végső pusztulástól és enyészettől. Egy könnyed, pörgős, 60 perc alatti játékidőt ígérő játékról beszélünk, a megszokott FFG játékokhoz képest kezelhető mennyiségű komponenssel és 2.30-as komplexitással, amivel az Ősi jellel egy szintre tehetjük, de nagyjából itt véget is ér az összehasonlíthatóság, ugyanis az FFG egy teljesen másik polcra szánja a játékot. A Végső óra egy egyszeri beruházást igénylő, gyors, míg az Ősi jel egy sok kiegészítőt felvonultató (ugyancsak gyors) játék az elkötelezettebb Lovecraft kedvelőknek.

Lovecraft Letter

Lovecraft Letter a Love Letter mechanikájára építkezik a Lovecrafti világ stílusában. Egy könnyed, 15 perces kártyajáték, amiben egymást kell kigolyóznunk a játékból több körön keresztül. A játék pikantériája az egyszerűségén és a témáján felül, hogy nem szükséges megőriznünk az ép elménket, hisz miért is ne nyerhetnénk meg a játékot a mérhetetlen vég oldalán? 1.41-es komplexitásával nem sok listánkra kerülne fel, de ebben a kategóriában említésre méltó alkotás, de ne rohanjatok a boltokba miatta, ugyanis sajnos sehol sem kapható!

[Cikk folytatása]

Végítélet: A Cthulhu mítosz játékai 3.

Végítélet cikksorozatunk előző részében bemutattunk néhány ismert és itthon talán kevésbé ismert Lovecrafti játékokat. Lássuk, mit tartogat ez a cikk!

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

11Ápr

Új, egyszerűsített változatban jelent meg a világ egyik legjobb társasjátéka [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.11. 16:24:00

Sokak szerint túl összetett és nehézkes volt a BGG összesített listájának 11. helyét elfoglaló Szellemek szigete, ezért született meg a Föld a láthatáron, annak átdolgozott, egyszerűbb, de még mindig nem kifejezetten könnyed változata.

19Ápr

Iszonyatosan durva siker lett az új társas, ami Cthulhut és az Orient Expresszt vegyíti [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.19. 21:02:00

A játékosok nagy számban szeretnének felugrani az Orient Expressz borzalmakkal telt kocsijaira.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cultistorm
  • Lovecraft Letter