Kép forrása: diceanddecks.hu

Lacrimosa – Mozart a társasjátékos asztalon [diceanddecks.hu]

Wolfgang Amadeus Mozart életműve kulturális mérföldkő az emberiség történetében. Messze túlmutat a komolyzenét értő és szerető közönség körein. Zenéje nagyszerűségén kívül egyénisége is érdekessé teszi. Korunk embere valamiért vonzódik a tragikus sorsú zsenikhez. Milos Forman Amadeus című 1984-es filmje klasszikussá vált, máig kiváló moziélményt ad és segít elképzelni Mozart zsenialitását. Ráhangolódásként érdemes megnézni, mielőtt a Lacrimosát asztalra tesszük. A mester mindössze 35 rövid évet élhetett, mégis képes volt a legnagyobbak közé emelkedni.

Lacrimosa-ban a játékosok az elhunyt zenész mecénásainak szerepét veszik magukra. A játék két különböző idősíkon zajlik. A parti jelenében a Requiem hiányzó részeit kell megrendelni más zeneszerzőktől, hogy Mozart utolsó műve is teljes lehessen. A játék jelenként és múltként hivatkozza a Mozart halála előtti és utáni időszakot. A „múltban” a szerepünk nem változik, a zeneszerző, tehetős megrendelőiként kell műveket szponzorálnunk, azok előadásáról gondoskodnunk. A két idősíkon zajló játéktörténet, érdekes elképzelés.

A téma kapcsán erős fenntartásaim voltak (és maradtak). Azt hiszem, a zeneszerzést nem lehetséges társasjátékosítani. Talán ez a játék nem is ezt szeretné. Ha leülünk a Lacrimosa-val játszani egy jól számolható izgalmas mechanikákkal összerakott euro játékot vehetünk a kezünkbe, ami nagyon szépen illusztrált. Azonban azt ne várjuk, hogy a téma az illusztrációkon kívül bármiben is megjelenik. Ez egy teljesen absztrakt játék.

Az eredeti kiadás a brazil DEVIR Games gondozásában jelent meg. Magyar kiadást nem kapott, a példány, amit kipróbálhattunk, Dóri jóvoltából multinyelvű, de nagyrészt nyelvfüggetlen. A tervezők: Gerard Ascensi és Ferran Renalias. Ferran Renalias neve az Insecta dobozáról lehet ismerős, ami szintén az idei esztendőben futott be. A művészeti munka Jared Blando és Enrique Corominas keze alól került ki. Az ő kreativitásukat és profizmusukat dicséret illeti. Minden komponensében átgondoltan tervezték meg ezt a játékot és nagyon szép a kivitelezés.

Nézzük, mennyire jó vele játszani!? Először szokás szerint megvizsgáljuk a BGG számait, azután rátérünk a tapasztalatokra. BGG-n 866 értékelés alapján 7,9 pont. Ezt tekinthetjük mértékadó pontszámnak, itt nem tapasztaltam azt a tudatos felpontozást, mint a Luna Maris-nál, ahol a lelkes brazilok sok 10-essel támogatták meg a honfitársuk játékát. A komplexitás 3,13, ezt az értéket is reálisnak érzem. Tanítva sajátítottam el a játékot, semmi különösen nehéz nem volt a szabályrendszerben. Már az első partiban képes voltam a győzelem érdekében meghozott döntéseimre koncentrálni, nem kellett a szabályokon elakadni. A tanulási görbe megfelelő. Nem kér elsőre túl sok befektetett energiát, de hagy lehetőséget az elmélyülésre. Nem alakulnak ki hamar bejáratott stratégiák, sok parti után is lesz min gondolkodni. Összetettsége és stratégiai mélysége alapján gémer darabnak lehet nevezni. A szubjektív játékélményre 7 pontot adtam. Jó játék, de a téma épphogy csak rá van gumipókozva. Én a témaközpontú eurókat szeretem igazán, nálam ilyen esetben ez a pontszám a maximum.

[Cikk folytatása]

Lacrimosa - Mozart a társasjátékos asztalon

Wolfgang Amadeus Mozart életműve kulturális mérföldkő az emberiség történetében. Messze túlmutat a komolyzenét értő és szerető közönség körein. Zenéje nagyszerűségén kívül egyénisége is érdekessé teszi. Korunk embere valamiért vonzódik a tragikus sorsú zsenikhez. Milos Forman Amadeus című 1984-es filmje klasszikussá vált, máig kiváló moziélményt ad és segít elképzelni Mozart zsenialitását.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

28Máj

Virágvarázs💐 [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.28. 14:00:00

Bár az utóbbi hónapokban igencsak megcsappant a társasjátékozással töltött órák száma krónikus időhiány miatt, de sikerült viszonylag hamar asztalra pakolnunk ezt a gyönyörűséget. 🌸


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Lacrimosa