Kép forrása: diceanddecks.hu

Dűne - minden egy helyen [diceanddecks.hu]

Jelenleg 8 (10) féle Dűne… társasjáték és kiegészítő tart számot az érdeklődésünkre. Megpróbálunk ezek közt rendet tenni.

Homokból előtörő Shai-Huludként ütötte fel a fejét a Dűne mánia az elmúlt években. Az eredeti regényfolyam első része 1965-ben jelent meg, azóta is a legjobb science fiction regények közt tartják számon, de műfaji korlátokat átlépve nem csak a tudományos fantasztikum rajongói olvassák, széles közönség vette a kezébe. Az első filmes átirat is a 40 felé közeledik már. Az első társasjátékos feldolgozás pedig ennél is öregebb; 1979-re datálódik.

Saját élményem alapján írom ezt a cikket. Tegnap egy régi motorosnak, egy rutinos gémernek próbáltam én, Dűne rajongó elmondani, hogy hány féle játékkal idézhetjük az asztalunkra Arrakist, de az ötödik említése után már követhetetlenné vált. Ma összeszedem írásban, képekkel, hogy melyik játék milyen!? A BGG 38 találatot hoz a Dűne témájú társasjátékoknál, ezt a listát észszerűsíteni fogom, és csak azokat veszem be, amikről lehet idehaza hallani és esetleg reális esély van beszerezni. Jöjjön a lista!

Dűne Árulás: Ez egy szociális dedukciós játék. A műfaj zsáneréhez illeszkedően rövid 20-40 perces játékidőt és parti hangulatot ígér. A regényben is a Harkonen és az Atreides ház a két legfontosabb. Ebben a játékban az ő embereikként kell a titkos identitásunkat megőrizve és az ellenfélét felfedve csatát nyernünk. BGG-n a béka ülepe alatt van az értékeltsége, pedig nem akárkit, Don Eskridge-t, az Avalon szerzőjét kérték fel a játék megtervezésére. Ha valaki kedveli a rövid, könnyű szabályrendszerű, titkos szerepes játékokat és a Dűne univerzumát; jó választás lehet a Dűne – Árulás. A Deltánál kapható magyar nyelven is.

Dűne: Homokba temetett titkok (angolul Dune: House Secrets): a Vinenna Connection szerzőjének a történet vezérelt kooperatív játéka. Nagyon komoly kritikákkal illette a nemzetközi sajtó. Állítások szerint a helyzetei túl egyértelműek, nem teremt igazi döntési szituációt. Az igencsak vegyes képet mutató nemzetközi fogadtatás ellenére megjelenhetett a Reflexshop gondozásában magyarul. Reménykedünk a tesztelés utáni kellemes csalódásban, mert ötletnek kiváló egy a Dűne világában játszódó ameri játék!

Dűne: Impérium: talán ezt kell a legkevésbé bemutatni! A BGG-n a TOP20-ba verekedte magát, jelenleg a 12. helyen áll. Ez egy euro. A munkáselhelyezés és a pakliépítés fő mechanizmusai fűtenek egy csatajátékot. Maximum 10 fordulón át igyekszünk az erőforrásaink beszerzésével minél nagyobb sereget gyűjteni, vagy az intrikakártyákat minél jobban használni, hogy sok csatát megnyerve mi lehessünk az Arrakis urai. Kiváló játék, többről van szó benne, mint hogy euro mechanizmusok hajtanak egy csatajátékot. Érezhetően tematikus is, no nem annyira, mint az ezután következők, de euro játékhoz képes kiváló ebből a szempontból is. Egyetlen hibája, hogy két fővel csak komoly kompromisszumok árán lehet vele játszani. (Egy fiktív harmadik játékost kell beiktatni. Ha csak ketten vagytok, és nem ragaszkodtok a témához, akkor érdemesebb az Arnak elveszett romjait választani, ami hasonló döntési helyzeteket kínál, de két főre jobban optimalizálva.)

[Cikk folytatása]

Dűne - minden egy helyen

Homokból előtörő Shai-Huludként ütötte fel a fejét a Dűne mánia az elmúlt években. Az eredeti regényfolyam első része 1965-ben jelent meg, azóta is a legjobb science fiction regények közt tartják számon, de műfaji korlátokat átlépve nem csak a tudományos fantasztikum rajongói olvassák, széles közönség vette a kezébe.

Hol vásárolhatom meg őket?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dűne: Impérium
  • Dűne: Impérium - Az Ix felemelkedése
  • Dune: War for Arrakis
  • Dűne: Impérium – Halhatatlanság
  • Dűne: A hódítás és diplomácia játéka
  • Dűne: Árulás
  • Dűne: Homokba temetett titkok
  • Arrakis: Dawn of the Fremen
  • Conqueror of Dune