Kép forrása: diceanddecks.hu

Dűne - minden egy helyen [diceanddecks.hu]

Jelenleg 8 (10) féle Dűne… társasjáték és kiegészítő tart számot az érdeklődésünkre. Megpróbálunk ezek közt rendet tenni.

Homokból előtörő Shai-Huludként ütötte fel a fejét a Dűne mánia az elmúlt években. Az eredeti regényfolyam első része 1965-ben jelent meg, azóta is a legjobb science fiction regények közt tartják számon, de műfaji korlátokat átlépve nem csak a tudományos fantasztikum rajongói olvassák, széles közönség vette a kezébe. Az első filmes átirat is a 40 felé közeledik már. Az első társasjátékos feldolgozás pedig ennél is öregebb; 1979-re datálódik.

Saját élményem alapján írom ezt a cikket. Tegnap egy régi motorosnak, egy rutinos gémernek próbáltam én, Dűne rajongó elmondani, hogy hány féle játékkal idézhetjük az asztalunkra Arrakist, de az ötödik említése után már követhetetlenné vált. Ma összeszedem írásban, képekkel, hogy melyik játék milyen!? A BGG 38 találatot hoz a Dűne témájú társasjátékoknál, ezt a listát észszerűsíteni fogom, és csak azokat veszem be, amikről lehet idehaza hallani és esetleg reális esély van beszerezni. Jöjjön a lista!

Dűne Árulás: Ez egy szociális dedukciós játék. A műfaj zsáneréhez illeszkedően rövid 20-40 perces játékidőt és parti hangulatot ígér. A regényben is a Harkonen és az Atreides ház a két legfontosabb. Ebben a játékban az ő embereikként kell a titkos identitásunkat megőrizve és az ellenfélét felfedve csatát nyernünk. BGG-n a béka ülepe alatt van az értékeltsége, pedig nem akárkit, Don Eskridge-t, az Avalon szerzőjét kérték fel a játék megtervezésére. Ha valaki kedveli a rövid, könnyű szabályrendszerű, titkos szerepes játékokat és a Dűne univerzumát; jó választás lehet a Dűne – Árulás. A Deltánál kapható magyar nyelven is.

Dűne: Homokba temetett titkok (angolul Dune: House Secrets): a Vinenna Connection szerzőjének a történet vezérelt kooperatív játéka. Nagyon komoly kritikákkal illette a nemzetközi sajtó. Állítások szerint a helyzetei túl egyértelműek, nem teremt igazi döntési szituációt. Az igencsak vegyes képet mutató nemzetközi fogadtatás ellenére megjelenhetett a Reflexshop gondozásában magyarul. Reménykedünk a tesztelés utáni kellemes csalódásban, mert ötletnek kiváló egy a Dűne világában játszódó ameri játék!

Dűne: Impérium: talán ezt kell a legkevésbé bemutatni! A BGG-n a TOP20-ba verekedte magát, jelenleg a 12. helyen áll. Ez egy euro. A munkáselhelyezés és a pakliépítés fő mechanizmusai fűtenek egy csatajátékot. Maximum 10 fordulón át igyekszünk az erőforrásaink beszerzésével minél nagyobb sereget gyűjteni, vagy az intrikakártyákat minél jobban használni, hogy sok csatát megnyerve mi lehessünk az Arrakis urai. Kiváló játék, többről van szó benne, mint hogy euro mechanizmusok hajtanak egy csatajátékot. Érezhetően tematikus is, no nem annyira, mint az ezután következők, de euro játékhoz képes kiváló ebből a szempontból is. Egyetlen hibája, hogy két fővel csak komoly kompromisszumok árán lehet vele játszani. (Egy fiktív harmadik játékost kell beiktatni. Ha csak ketten vagytok, és nem ragaszkodtok a témához, akkor érdemesebb az Arnak elveszett romjait választani, ami hasonló döntési helyzeteket kínál, de két főre jobban optimalizálva.)

[Cikk folytatása]

Dűne - minden egy helyen

Homokból előtörő Shai-Huludként ütötte fel a fejét a Dűne mánia az elmúlt években. Az eredeti regényfolyam első része 1965-ben jelent meg, azóta is a legjobb science fiction regények közt tartják számon, de műfaji korlátokat átlépve nem csak a tudományos fantasztikum rajongói olvassák, széles közönség vette a kezébe.

Hol vásárolhatom meg őket?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Jan

Itt egy újabb pályázó A Mars Terraformálása trónjára! [diceanddecks.hu]

Kedvcsináló | 2023.01.26. 16:40:00

Víz alatti városok, Ark Nova, Wayfarers of South Tigris, mi a közös ezekben a játékokban? Tárgyilagosan mindössze annyi, hogy a játékot működtető mechanizmusok közt megtaláljuk a tablóépítést.

16Jan

Legjobb absztrakt játék, amivel valaha játszottam – Wayfarers of the South Tigris [diceanddecks.hu]

Kedvcsináló | 2023.01.16. 17:06:00

A cikk címe nem száz százalékig helytálló, mert a Wayfarers azért nem tökéletesen absztrakt játék, sőt megkockáztatom, hogy jónéhány játék után, ha a mechanizmus már rögzült, (…) több idő marad a téma és a játék kapcsolatában gyönyörködni.


Népszerű

Friss

 • Kulcskérdés - Az meg ki?

  2023.02.02. 15:12:00 / Ismertető, Bemutató

  Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

 • Puzzle box - Ördögi lakatok

  2023.02.02. 09:00:00 / Kedvcsináló, Bemutató

  Sárkányok aranya, bankrablás, egyiptomi kincsvadászat – mindez elfér a tenyeredben! Tornáztasd az agyadat az Esc Welt teljes egészében fából készült logikai dobozaival!

 • Sabika [diceanddecks.hu]

  2023.02.01. 15:00:00 / Kedvcsináló, 2023

  A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát.

 • Sweet & Spicy - Egy vödör cukisággal leöntött blöffölés

  2023.01.31. 15:29:00 / Ismertető, Bemutató

  Szereted a csípőst, és elolvadsz, ha cuki cicákat látsz? Főleg akkor, ha citromevés közben vicces fejeket vágnak? Netán egy kis blöfföléstől sem riadsz vissza? Akkor nagyon jó helyen jársz, hiszen a Sweet & Spicy-nak ezek közül mindhez van köze.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Dűne: Impérium
 • Dűne: Homokba temetett titkok
 • Dűne: Impérium - Az Ix felemelkedése
 • Dűne: A hódítás és diplomácia játéka
 • Dune: Imperium – Immortality
 • Dűne: Árulás
 • Arrakis: Dawn of the Fremen
 • Dune: War for Arrakis
 • Conqueror of Dune