Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Beer & Bread [jatekrahivlak.blog]

Az idei esseni játékvásár (Spiel ’22) döbbentett rá arra, hogy tényleg nem elég az a 88 billentyű a zongorán. Vagy ahogy még a zenészek időnként megfogalmazzák: nem elég a 12 hang az oktávban, hogy azok sorrendjének variálásával a végtelenségig újabb és újabb nagyszerű zeneműveket hozzunk létre.

Egész pontosan matematikailag talán léteznek még bizonyos kombinációk, de azok jó részét a zeneszerzők nem véletlenül hagyták ki a repertoárjukból: a befogadónak kellemes élmény miatt a variációk száma még kevesebbnek tűnik.

A probléma az elmúlt két évtizedben kezdett igazán aggasztóvá válni, hiszen komponisták mindig voltak, de csak bizonyos hányaduk kerülhetett felszínre a technikai korlátok, illetve a zeneipar áldásos/átkozott szűrő tevékenysége folytán. 2003 óta azonban kétszázezerről százmilliósra(!) nőtt a streaming szolgáltatók katalógusa (Apple Music, Amazon, Spotify stb.), mivel naponta átlagosan ötvenezer(!) dal kerül a mindenki által elérhető polcokra. Azokra a polcokra, amelyekre a szakemberek nagyjából az 50-es évek óta gyűjtötték a dalokat, és így sikerült kétszázezer indulót összetoborozniuk a startra.

Dömping? Ugyan! Exponenciális ugrás! Aminek hatására az emberek 90%-a nem ismeri a zenék 90%-át, a tehetségek 90%-a nem képes kitűnni, mert rájuk vetül a tehetségtelenek 90%-ának árnyéka, a népszerűvé váló szerzemények slágerlistás „polcideje” mintegy 90%-kal csökkent (3 évről, legfeljebb 3-4 hónapra), és mindenki úgy érzi, hogy a patronok 90%-át elpufogtattuk már. Nagyot fordult a világ, elég csak egy csipetnyi szentimentalizmus, és az ember már veszi is fel a gyászruhát.

Nem, nem tévesztettem el a házszámot, és nem is egyszerűen mellébeszéltem a bevezető mondattal. Éppen a két műfaj, a két iparág párhuzamos hullámai voltak azok, amelyek összemosták az élményeket és a következtetéseket. A Spiel ’22 kapcsán tapasztalt eszement áruhalmozás kiemelte ismét, és még hangosabban azokat az ijesztő jelzéseket, amelyek miatt ma már nem túlzás, ha valaki aggódni kezd. No nem azért, mert a spekuláns üzletemberek a túlfújt, majd kipukkadt lufibiznisz után nem találnak újabb bimbózó lehetőséget a túlélésre, hanem mert valami végleg kiveszik ebből az alig egy évtizede még teljes spektrumában kiteljesedő világból.

[Cikk folytatása]

Beer & Bread

Az idei esseni játékvásár (Spiel '22) döbbentett rá arra, hogy tényleg nem elég az a 88 billentyű a zongorán. Vagy ahogy még a zenészek időnként megfogalmazzák: nem elég a 12 hang az oktávban, hogy azok sorrendjének variálásával a végtelenségig újabb és újabb nagyszerű zeneműveket hozzunk létre.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Kommentek

  • MaRo

    2022-12-11 14:48:08

    Köszi a bővebb beszámolót!

    Az adatlapjára is ellátogattam és már értem miért volt ez ismerős, mert ott már olvasgattam róla. :D

    Ez a komment remek kivonata a cikknek. :)

  • mr.zehy

    2022-12-11 08:44:56

    Elég jó játék. Kenyeret és sört kell gyártani, ehhez multifunkcionális lapokat használunk:

    - a tábla mellé tesszük és letermeljük ami rajta van

    - a tábla megfelelő részéhez helyezve használjuk a képességét (végpontozó, folyamatos hatás stb.)

    - a rajta lévő sört vagy kenyeret teljesítsjük a nyersanyagok beadásával.

    Ezt az egészet bolondítja meg egy jópofa draftolás mely körönként változik (nem az iránya, hanem a módja), valamint a nyersanyagok viszonylagos szűkössége, mert vannak ínségesebb idők, amikor nem tudunk úgy betakarítani, mint az előző bőségesebb hónapokban... és akkor az egészet nyakon öntik a végén a pontozással, összeszámolod a söröket és a kenyereket, majd a kevesebb nyer, így biztosítva az egyensúlyt játék közben, hogy egyformán figyelj mindenre. És bár láttunk már ilyet jópárszor, de itt nagyon szépen összeáll ezzel az egésszel a végére, megkockáztatom a zseniális jelzőt, olyan, amivel azonnal akarsz még egyet játszani...

  • MaRo

    2022-12-11 00:13:30

    Hát ez a cikk tényleg eléggé érdekesre sikeredett. Az elején azt hittem, hogy ez a nevével ellentétben valami zenei jàték fura módon.

    De mikor a játékra került a hangsűly sem éreztem az enyémnek a cikket. Valahogy nyakatekert valami lett ez ami igazából tényleg újszerű de éjfélkor ezt már kevésbé értékeli az ember.

    Mindenesetre ha van a játékkal tapasztalatod szívesen olvasnám mert igaz, kívánságlistára tettem de gyakorlatilag a 2 fős tényező ezen a döntésen többet nyomott mint a cikk. Pedig a maga kifacsart módján áthallatszott, hogy egész jó játék lehet ez.

    Szóval kêrlek erősítsd ezt meg valami tapasztalattal. :D

  • mr.zehy

    2022-12-09 19:50:12

    Ez a játék tényleg jó, csak ettől az embertől ne kelljen soha többet semmit elolvasnom... a modorosblog megnyalta mind a 10 ujját.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sör és kenyér