Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Resist! [jatekrahivlak.blog]

Gamer társaságban, ahol időnként előkerülnek olyan témák is, amelyek megkövetelnek bizonyos rálátást a játékok piacára, törzsfejlődésére és mechanikai tárházára is, viszonylag gyakori a vita arról, hogy van-e okunk ugyanúgy társasjátékokként kezelni a szoliter játékokat, mint minden más típust.

És ilyenkor a már unásig ismételt „hiszen attól társas a játék, hogy társakkal együtt játsszuk” érvek mellett azért néha elhangoznak izgalmasabb felvetések is. A múltkoriban például valaki azt találta mondani, hogy az egyszemélyes játékokat lényegében az a trend indokolja, ami a szóló mód divatját, azaz a felmerülő igény.

Sokan játszanának egyedül? Többen, mint valaha? Vagy megint csak a piac akar felkészülni minden eshetőségre, minden típusú vásárlóra? Mindkettőben lehet valami, de mivel nincsenek konkrét kimutatásaim, így nem tudom megállapítani, hogy a tyúk vagy a tojás előzte-e meg a másikat. Jómagam sokkal inkább egy másik szempontot vallok magaménak, azt, hogy ha a kooperatív játékoknak van létjogosultsága, akkor a magányos játékoknak is, hiszen ezeket csak egy igen apró lépés választja el egymástól. Talán mechanikailag egy picit nagyobb, de a lényeget tekintve ez még úgy is igaz, hogy ha még egy lépéssel odébb megyünk, már el is érjük a fentebb említett alternatív szólómódokat, amelyek, mint afféle „kötelező modulok” készülnek ma már szinte minden komolyabb játékhoz.

Nekem elsősorban személyes okokból szimpatikus ez a hozzáállás.

Ugyanis a 90-es évektől kezdve nagy rajongója és gyűjtője vagyok a számítógépes kalandjátékoknak (adventure games). Ez egy történetmesélésre és rejtvényfejtésre alapuló, a szerepjátékoktól az interaktív filmekig terjedő vonalon ábrázolható műfaj – egy igazi szoliter játéktípus. Tényleg több száz ragyogó (és kevésbé fényes) művet gyűjtöttem be a grafikus kalandjátékok aranykorából, és volt idő, amikor hetente többször is játszottam, valahogy úgy, mint ahogy most a társasjátékokkal. De sosem egyedül! Mindig volt egy partnerem, akivel megosztottam az élményeket, akivel közösen tárgyaltuk meg az eseményeket, hoztunk döntéseket és éltük át a sikereket és bukásokat. Egész biztosan állítom, hogy így sokkal jobb volt ez a korszak, mint amilyen magányosan lett volna.

[Cikk folytatása]

Resist!

Gamer társaságban, ahol időnként előkerülnek olyan témák is, amelyek megkövetelnek bizonyos rálátást a játékok piacára, törzsfejlődésére és mechanikai tárházára is, viszonylag gyakori a vita arról, hogy van-e okunk ugyanúgy társasjátékokként kezelni a szoliter játékokat, mint minden más típust. És ilyenkor a már unásig ismételt „hiszen attól társas a játék, hogy társakkal együtt játsszuk" érvek mellett...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Ápr

Iszonyatosan durva siker lett az új társas, ami Cthulhut és az Orient Expresszt vegyíti [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.19. 21:02:00

A játékosok nagy számban szeretnének felugrani az Orient Expressz borzalmakkal telt kocsijaira.

09Ápr

Szívesen megidéznéd Cthulhu cuki mását? [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.09. 14:06:00

Ebben a játékban pont ez a cél: a Kozmopolipban szektásokként versenghetünk azért, hogy minél hamarabb átsegítsük a címszereplő összes csápját a mi világunkba.


Kommentek

  • porcine

    2022-10-24 21:04:27

    Köszönöm a kiegészítésedet! Ezért nem fog a polcomra kerülni ez a jàték.

  • godzsakattila

    2022-10-24 20:19:09

    Így október 24.-én erre csak annyit írnék írni (pedig lehetne még mit, de nem ide tartozik), hogy a játék főgonoszai voltak az egyetlenek '56-ban nyugaton, akik nem csak szép szavakat üzentek, hanem november 4-e éjjelén rögtönzött minisztertanácsot hívtak össze a katonai segítségnyújtásról, melyen Grandez honvédelmi miniszter be is nyújtotta a lemondását, hogy vezethesse a csapatokat, mivel a zsíros miniszteri fizetésnél többet jelentett számára mégegyszer szembe nézni a vörösökkel és felszabadítani egy talpalatnyi Kelet-Európát. Azonban az USA erélyes közbelépése leállította még a fegyverszállítmányok küldését is, nem csupán az önkéntes beavatkozást. Az ENSZ-ben is ők szólaltak fel egyébként a magyar ügy mellett még októberben és igyekeztek napirenden tartani a kérdést.

  • MaRo

    2022-10-22 13:17:22

    Megvallom őszintén, hogy nincsenek mély ismereteim a spanyol polgárháborúról és a gyors és rövid keresés eredményeképp nekem egyik oldal sem tűnt sokkal jobbnak a másiknál.

    Mondjuk ha ennyire ki van balaszolva nem értem miért is nem lehet választani mindkét oldalt még ha nem is lenne 1v1 akár soloban is...

    Az biztos, hogy nagy hype övezi, de kb minden hónapban van legalább 1 ilyen játék, érdekes, hogy mennyire be vannak időzítve!😅🤣 Őszintén szólva annyira nem érzem át, hogy mennyire van ebben sok játék mert valahogy közelebbnek érzem a véges játékszámhoz.

    Ettől függetlenül is érdekes valahol de majd ha lesz több vélemény akkor fogok szerintem ítéletet hozni felette vagy ha majd veszem a fáradtságot és jobban utána járnak. Habár valamit nagyon kell tudnia ahhoz, hogy ennyi pénzért egy pakli kártya a polcra kerüljön merr azért elég horror áron van és kétlem, hogy a magyar kiadás sokkal olcsóbban fog érkezni.

  • porcine

    2022-10-21 22:12:25

    Igen, sajnos engem is az tart vissza a játéktól, hogy olyan oldalra kényszerít, amivel nem szeretnék lenni, ezért elengedem. Persze szomorkodásra semmi ok, hiszen rengeteg játék van, amivel kárpótolhatom magam.

  • godzsakattila

    2022-10-21 13:18:45

    Igazából annyira felületes vagyok, hogy bár elkezdett a csapból is folyni a játék és alapjaiban érdekelne is, így felületesen utána néztem már - viszont visszatart, hogy pont azzal az oldallal lehet csak lenni amelyikkel nem szeretnék - de mindezek ellenére most esik le, hogy ez full solaire, azaz csak egyszemélyes módja van.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Ellenállás!