Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Pangea [jatekrahivlak.blog]

Ugyan nagyon szeretném, de mégsem hiszem el, hogy a Pangea lengyel szerzője, Aleksander Jagodziński a téma alapján öltötte egymásba játékának mechanikai láncszemeit.

Kétségtelen, hogy a mű kifejezetten tematikusra sikeredett, ami kevés eurójátékról mondható el általában – és emellett az is, hogy a tematikától függetlenül is ötletes –, mégis, a látható jó szándék ellenére itt-ott kilóg a lóláb. De ez legyen a legkisebb probléma! Meg az, hogy a ló említése jelen helyzetben igencsak anakronisztikus. Ugyanis történetünk – mármint a Pangeáé – uszkve 252 millió évvel ezelőtt játszódik, és éppen azt a korszakot modellezi a maga sajátos módján, amikor a Föld korabeli élővilágának több mint kétharmada viszonylag hirtelen kipusztult. (Lovak pedig még természetesen nem léteztek ekkor.)

A földtörténeti korok relációjában persze egészen másként értelmezendő egy hirtelennek tűnő változás. A Perm és a Triász határán bekövetkezett „Nagy Kihalás” ugyanis egy uszkve ötmillió(!) éves periódus alatt játszódott le, és csak feltételezhető, hogy ebben közrejátszott egy valóban rapid esemény is, ami lehetett egy hatalmas meteor becsapódása vagy egy szupervulkán kitörése is, de valószínűbb néhány lassabb folyamat együttes hatása, mint pl. a halogén-gázok, a kén-hidrogén, vagy a metánhidrát elszabadulásáé.

[Cikk folytatása]

Pangea

Ugyan nagyon szeretném, de mégsem hiszem el, hogy a Pangea lengyel szerzője, Aleksander Jagodziński a téma alapján öltötte egymásba játékának mechanikai láncszemeit. Kétségtelen, hogy a mű kifejezetten tematikusra sikeredett, ami kevés eurójátékról mondható el általában - és emellett az is, hogy a tematikától függetlenül is ötletes -, mégis, a látható jó szándék ellenére itt-ott kilóg...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Szep

Grand Austria Hotel – Nyugati kényelem [Társalgó]

Kedvcsináló | 2022.09.09. 12:10:00

A vendégnek mindig igaza van! De mi van akkor, ha az a vendég maga az Osztrák-Magyar Monarchia császára?

17Szep

Hidat és házat építeni meglepően szórakoztató dolog [Telex]

Kedvcsináló | 2022.09.17. 12:08:00

A modern társasjátékoknak két nagy típusát szokás megkülönböztetni, ezeket eurónak meg ameritrashnek nevezik.


Kommentek

 • MaRo

  2022-09-24 21:07:19

  Annyira talán nem meglepő az érzésed mivel nekem a cikkből is az jön le, hogy a játék érdekes szegmenst ragad meg és maga a játék is kifejezetten hiánypótló és érdekes de mindennek ellenére én azt olvastam ki, hogy jó koncepciók vannak nem annyira jól tálalva merthogy ha csak valaki nem a téma fanatikusa akkor viszonylag hamar kijátsza. Persze ez egy nem mérvadó vagy mondhatjuk úgy is, hogy kinek mi és persze a mintavétel sem széleskörű, hogy törvényszerű legyen.

  Nekem is az volt az érzésem, hogy ez egy szép játék és a témája is zseniális de valahogy mègsem az igazi.

  Az én értelmezésem szerint 4 faj van így mondjuk lehet, hogy kiegészítőkkel akarjàk kipofozni a mostani problémák egy részét és persze meglökni a biodiverzitás szekerét.

  Egyébként ami kissé engem meglep, hogy szintén az értelmezésem szerint igencsak adakozó ami egy túlélős játék esetében nekem nem teljesen összeegyeztethető...

 • godzsakattila

  2022-09-24 20:24:46

  Érdekes, hogy bár nem hagy alapból a téma hidegen de koránt sem érdekel annyira, mint amennyire felkelti a társasok esetében a figyelmem. Eléggé szemezek mind az Evolúcióval, mind pedig a Dominant Speciessel. Utóbbi tetszik jobban (akár a tengeri verziója), de mivel nincs magyarul és az ára is borsosabb így az elsőként említett felé húzok. Most harmadik játékosként érkezett a számomra látványvilágra nagyon megtetsző Pangea. De valamiért maga a játékmenete úgyvélem a leírás alapján kevésbé tetszene, mint a másik kettőé.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Pangea