Kép forrása: gamestar.hu

10 társasjátékos kiegészítő, amit kötelező beszerezni [Gamestar]

Tetszett az alapjáték, mégis hiányt éreztél? Úgy gondolod, valamelyik mechanikán még lehetne csiszolni? A kiegészítők segítenek!

Napjainkban gyakran megtörténik, hogy még meg sem jelent társasjátékokhoz jelentenek be kiegészítőt. A közösségi finanszírozás segítségével megvalósuló újdonságoknál ezt vásárlásösztönzőnek használják a tervezők és kiadók, van, hogy kisebb extrákról van szó, és van, amikor a tematika, a játék szerkezete garantálja a könnyű bővíthetőséget.

A legtöbb bővítmény teljesen opcionális, az alapjáték maximálisan élvezetes nélkülük, de segítenek például a maximális játékosszám vagy az összetettség növelésében, segítségükkel mindenki még inkább a saját ízlésére formált élményt kaphat. Alább kimondottan olyan bővítményeket válogattunk össze, amik szerintünk elengedhetetlenek azok számára, akiket egy játék elkap, és ilyen-olyan okból többre vágynak. (A kártyavédőket egyébként tekinthetjük amolyan +1-nek, higgyétek el, sokkal tovább maradnak épek a játékaitok, ha a lapokat így óvjátok.)

[Cikk folytatása]

10 társasjátékos kiegészítő, amit kötelező beszerezni

Tetszett az alapjáték, mégis hiányt éreztél? Úgy gondolod, valamelyik mechanikán még lehetne csiszolni? A kiegészítők segítenek! Társasjátékok.com adatlap Nem sok olyan játék van, aminél azt mondhatjuk, hogy azonnal, kérdés nélkül meg kell venni hozzá egyes kiegészítőket is, de A Mars terraformálása tipikusan ilyen.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Szep

A Bloodborne társasjátékként is kegyetlen, de persze piszokul szórakoztató [Gamestar]

Kedvcsináló | 2022.09.28. 12:40:00

Köröket ver a Dark Souls társasjátékra, és még dobókocka sincs benne.

14Szep

Akhilleusz vagy Bloody Mary az erősebb? Ebben a játékban csak rajtad múlik [Gamestar]

Kedvcsináló | 2022.09.14. 12:01:00

Az Unmatched - Legendák ligája második felvonásában Szun Vu-kung, Yennenga, Akhilleusz és Bloody Mary szerepében próbálhatunk győzedelmeskedni egyéni képességeiket használva.


Kommentek

 • kok_o

  2022-09-26 15:45:06

  A cikkben szereplők közül a Mars Terraformálásához a kartontáblák mindenképpen benne lennének az én listámban is, a Kezdetek már inkább ízlés dolga. Ami azonban eszembe jutott, pedig sokáig eszünk ágában sem volt kiegészítőt kersesni hozzá, az a 7 csodához az Armada kiegészítő. Nekem nagyon bejött, hogy a korábbi, kicsit passziánszos élmény (nem bántásnak szánom, imádjuk, de akkor is olyan :D) rögtön megváltozik, sokkal több opció lesz a lapok "elköltésére". Ezen felül kimondottam tetszik benne, hogy kicsivel növeli az interakciót a játékosok között, de mégis megmarad a játék eredeti hangulata, hogy legjobban a szomszédokra kell figyelni.

 • batik.balazs

  2022-09-26 08:54:42

  Elolvastam a cikket és megjött a kedvem összeszedni, hogy szerintem melyik játékok azok, ahol kimondottan jót tesz a kiegészítő megvásárlása, akár azonnal, az alapjáték mellé.

  - 7 csoda: Párbaj (alap) + Agora (kieg)
  Többször írtam már, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy az Agora kiszélesíti az alapjáték lehetőségeit. Az új, politikai győzelem lehetősége azt hozza a játékba, hogy megnő a katonai és tudományos győzelmek lehetősége is. Komplexebb figyelmet követel meg a játék minden téren. Felértékelődik az "ismét te következel" hatások birtoklása, a csapdalapok hatásainak "sorsfordító" jelentőségéről nem is beszélve. Így teljes a 7 csoda: Párbaj.

  - Mr. Jack (alap) + Mr. Jack Extension (kieg)
  A kiegészítővel érkezett 6 új, egyedi képességgel bíró karakter megadja azt a lehetőséget a játékosoknak, hogy az alapjátékból 4 kötelezően választandó mellé 2-2 karaktert ők válasszanak ki. Az alapjáték ügyesen van balanszolva, ennek ellenére a játék készítője is elismerte, hogy a pálya enyhén, de a detektívnek kedvezett. A kiegészítő ezen is segít.

  - Mars terraformálása (alap) + Kartontáblák (kieg)
  Ez az a kiegészítő, aminél szeretném azt hinni, hogy később jöttek rá, mennyire hasznos és nem a pénz miatt árusítják külön: a több órányi játék közben, ha elcsúsznak a termelési kockák... lehet anyázni.

  - Minigolf Designer (alap) + Putt of No Return Expansion (kieg)
  Még az egyik legzseniálisabb játékhoz is - amit senki sem ismer - meg kell venni a kiegészítőt. Leginkább ugyanazért, amiért a Mars terraformálásához a Kartontáblákat. Itt a készítők meghallgatták a visszajelzéseket és a kiegészítő tartalmazza a duplarétegű egyéni pontozótáblákat. Szerencsére nem csak ennyit kapunk, hanem nehezített célokat és újabb lapkákat is a pálya megépítéséhez.

  - Párizs, a fények városa (alap) + Paris: Eiffel (kieg)
  Szeretem az alapjátékot, de számomra a kiegészítő tette Párizst igazán Párizzsá: a Diadalív, Luxor Obeliszk, Louvre múzeum és az Eiffel torony innen kerülnek bele a játékba, új képeslapokkal együtt.

 • maszlagadam27

  2022-09-23 12:18:41

  Én köszönöm a pozitív hozzáállást. Sok embert idegesít a listákban való gondolkodás, de én szeretem így kifejteni a véleményem adott kérdéskörben. A kiegészítők világa különösen érdekes téma, mivel nagyon telített ilyen téren is a piac. Számomra a felsorolt kilenc darab teljesen kihagyhatatlan, maximum a 7 Csoda párbaj esetében fogalmazódik meg bennem, hogy néha simán, minden kiegészítés nélkül is szívesen játszanám csak úgy magában, a többit tényleg szinte elő sem vesszük már önmagában.

 • ryuk669

  2022-09-23 11:36:54

  Én az Árész kiegekre leszek kíváncsi, nagy valószínűséggel egy tesztelést mindegyik megér mielőtt megveszem valamelyiket is. A kanagawa: Yokai kiegészítőjéz viszont bázran ajánlom. Már aki szereti magát a kanagawát is.

 • godzsakattila

  2022-09-23 11:03:16

  Na az ilyen listák megosztásat nagyon hasznosnak tartom, köszönöm.

 • maszlagadam27

  2022-09-23 09:39:10

  A Kezdetek és a Toszkána az én listámon is bérelt hellyel rendelkezne ha a mindenképp beszerzős kiegészítőket vesszük górcső alá. Azonban megemlítenék még másik nyolcat is, ami szerintem mindenképp kötelező az alapjáték horizontjainak szélesítéséhez:

  - Roll Player: Monsters & Minions

  A tapasztalati pontok mint új erőforrás zseniálisan működik benne, és a harc intézménye is egyszerűen de nagyon ötletesen lett megoldva plusz pontokért cserébe, amik tovább színesítik a játékban elérhető lehetőségeinket.

  - Champions of Midgard: Valhalla

  A csatában elesett harcosok felhasználása parádésan lett megoldva a kiegészítőben, a szerzett tokenekkel ugyanis nem kis előnyökre tehetünk szert, a váltakozó képességeket is szépen hozza be a játékba, mint új mechanizmust.

  -Lords of Waterdeep: Scoundrels of Skullport

  Szépen mélyíti a játék komplexitását, és a korrupció álltal szerezhető extra források jól lendítik előre a küldetéseink sikerességét, abszolút kihagyhatatlan kiegészítő.

  -Bang! Dodge City:

  Az új barna és zöld szegélyű lapok igazán jól egészítik ki az alapjátékhoz tartozó kártyakészletet, plusz a játékosszámot is növeli a Dodge City, mi már csak ezzel együtt vesszük elő.

  -Grand Austria Hotel: Lets Waltz!

  A játékbővítő variánsa is elfér az alap mellett, de ami miatt megemlíteném az a tökéletes automa solo játékmód, amit a kiegészítő hoz magával.

  -Istanbul: Kávé és baksis

  Az egyik legjobb példa, hogy egy alapvetően nem túl nehéz játékot, hogyan lehet feldobni komplexebb magasságokba, hogy ne legyen unalmas később, vagy hogy a gémer cimboráink is jobban élvezzék a mókát.

  -7 Csoda párbaj: Agora

  Sok helyen leírtam már a véleményemet, nekem sokkal jobban tetszik, mint a Panteon. Nagyon hangulatosan adja vissza a korrupt római szenátus működését, és igazán sok lehetőséget biztosít nekünk a játékmenetben is.

  És hát az a helyzet, hogy tízediket egyelőre nem tudok hozzáadni a listához, a Tzolkin kiegészítője jutott még eszembe, de ezt jó szívvel nem tudom a többi közé tenni.

 • Bneevi

  2022-09-01 17:11:38

  Kisfiam kedvence a Carcassonne. Az 1. (Fogadók és katedrálisok) és a 2. (Kereskedők és építőmesterek) kiegeszítővel játszuk.Egyik sem bonyolítja túl a játékot, némi plussz pontszerzési lehetőséget kínál, a lapkák számát bővíti, így egy kicsit a játékidő is nő. Szerintem nagyon jó kiegészítők, enélkül nem is játszuk, és még az alapjáték dobozába is sikerült beszorítani őket.

 • kvarclovag

  2022-09-01 16:34:17

  Az Azul csúszkálásáról annyit, hogy a csempéké nem vészes, nem is ezt szokták említeni, hanem a pontozó kocka elmozdulását. Annak viszont sok házi megoldása van, felesleges egy 5000 forintos kiegészítő.

  1. pontózólapon írjuk a pontokat; minden játéknál ez a legjobb megoldás, ellenőrizhető, újra számolható, az eredményt is dokumentáló, eltehető
  2. a pontozó részt lenyomtatjuk, és színes filccel ikszelünk, pöttyözünk rajta; az esetleges visszalépést kell ügyesen jelölni, de megoldható az is
  3. kalapgumiból egy hurok egy ráfűzött gyönggyel, ami a pontozó részre ráhúzunk; a gyöngy könnyen csúsztatható, de ellökni nem lehet, és az asztal megrugásától sem mozdul el
  4. egy szimpatikus számláló app a mobilon (pl.: Thing Counter, Thing Count)
  5. és végül, ha van a gyereknek golyós számolója (abakusz) az is prímán bevethető; kettő még talán akad is a gyerekszobában, négy játékosnál ez már nehezebb

 • godzsakattila

  2022-09-01 15:43:22

  Gyorsabb voltál, pedig olvastam pár órája a cikket és 100%ban ez fogalmazódott meg bennem, csak nem volt érkezésem leírni. Az egyetlen kieg amit én nem vennék meg, az a Kezdetek. Kíváncsisagból kipróbálnam valahol, meg ha van plusz kártya benne a pakliba azt beemelném, de ami a "lényege" a kiegnek, az bizony max próba egyszer.

 • syndi-cate

  2022-09-01 15:30:34

  Kötelező... nos ha kiemelem a Mars terraformálását, akkor itt az egyik: csúszásmentes kartontáblák, ezt támogatom én is, igen, kötelező. Mi is pár kört játszottunk a gyári sima táblával és tudtuk, kötelező vétel a csúszásmentes, amit azóta is használunk.

  A másik: Kezdetek. Nos, ez szerintem nem kötelező (szubjektív vélemény) . Mi éppen azt szeretjük a Mars TF-ban hogy hosszú, hogy elnyúlik, hogy ha leülünk akkor felépítünk egy szép nagy kártyabirodalmat (ha kitesszük a Gyarmatokat akkor még jobban elhúzódik) és pont ez is a Mars TF lényege, ez a szépsége, ezért hosszú, hétvégi családi játék a számunkra. Miért gyorsítanám meg a Kezdetekkel a birodalmam indulását? Ha nincs időm egy szép hosszú Mars játékra akkor nem veszem elő és játszok mással ami belefér abba az időkeretbe. Szóval a Kezdetek lehet egy hasznos kiegészítő, de egyáltalán nem kötelező.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Everdell: Fagybérc
 • Viticulture: Toszkána - Esszenciális kiadás
 • Arnak elveszett romjai: Expedícióvezetők
 • Berobbanó cicák
 • 7 csoda Párbaj: Panteon
 • A Mars Terraformálása: A kezdetek
 • Kartográfusok: Hősök
 • Pandemic: Pengeélen
 • Azul: Kristálymozaik