Kép forrása: jatekrahivlak.blog

Stroganov [jatekrahivlak.blog]

Ismét egy játék, amin sikerült felbosszantanom magam. És mivel nagyon szerettem volna szeretni, egyben mély csalódásként is éltem meg az első találkozást.

A Stroganov természetesen vérprofi munka. Andreas Steding egy sokszor bizonyított szerző. És az ötletek, összefüggések most is rendben vannak (bár egyes funkcióknál nem éreztem, hogy egyáltalán van-e jelentősége a balansznak), az ismert mechanizmusokat jól alkalmazza, és vannak, amiket újszerűen tálal – talán igazán újat nem hozott létre, de ez nem is feltétlenül elvárás. Viszont ő is beleesett abba a hibába, hogy ingoványra akart várat építeni: a véletlenre egy stratégiai játékot. Nos, ez természetesen neki sem sikerülhetett. A játék nem egyszerű. És bár nem is rettenetesen bonyolult, olyan szinten kiszámíthatatlan, hogy az optimális megoldások keresgélésével tengernyi időt lehet eltölteni – mire rájövünk, hogy sokszor olyan éppen nincs is a táblán.

Na de kezdjük elölről: a tematikai felütés üdítő, frissnek hat, ráadásul az illusztrációk szépek, az összes komponens igyekszik hátteret szolgáltatni a cári Oroszországban játszódó történetnek. Ami nem szól többről, minthogy a kiválasztott család (t.i. a Sztroganov) tagjai folyamatosan nyomulnak előre Szibéria belseje felé, és közben lőnek mindenre, ami mozog, és az állatbőrökkel szinte mindent el tudnak intézni. A hőstetteiket meg dalokban örökítik meg, és ezek a dalok is valahogy… izé… pontot hoznak a játék végén. Az alapötlet kiváló (mert ritka, érdekesnek tűnő narratívát dob be), de természetesen hamar megmutatkozik, hogy megint egy utólag kitalált fedősztorit kapunk, ugyanis később semmi, de tényleg semmi nem indokolja sem a bőröket, sem Szibériát, pláne nem a Sztroganov családot.

[Cikk folytatása]

Stroganov

Ismét egy játék, amin sikerült felbosszantanom magam. És mivel nagyon szerettem volna szeretni, egyben mély csalódásként is éltem meg az első találkozást. A Stroganov természetesen vérprofi munka. Andreas Steding egy sokszor bizonyított szerző. És az ötletek, összefüggések most is rendben vannak (bár egyes funkcióknál nem éreztem, hogy egyáltalán van-e jelentősége a balansznak), az ismert mechanizmusokat...

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Ápr

Megjelent a JEM magazin 131. száma!

Kedvcsináló | 2024.04.02. 20:09:00

JEM 2024 FEBRUÁR

09Ápr

Szívesen megidéznéd Cthulhu cuki mását? [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.09. 14:06:00

Ebben a játékban pont ez a cél: a Kozmopolipban szektásokként versenghetünk azért, hogy minél hamarabb átsegítsük a címszereplő összes csápját a mi világunkba.


Kommentek

  • mr.zehy

    2023-08-30 20:44:52

    Valahogy sejtettem. 🤣🤣🤣

  • porcine

    2023-08-29 21:45:52

    Ezt magam is megtapasztalhattam egy youtube videó hozzászólásainál való összekapaszkodásunkor. :)

  • Kisde

    2023-08-29 21:28:48

    Ez szarkazmus akart lenni 😀 Én olvasgattam régebben a blogját és az eszmefuttatásait a saját tervezésű játékairól meg azoknak a kiadásáról és fogatatásáról és hát hogy is mondjam...szerinte mindegyik remek játék, csak vagy a közönség nem volt fogékony rá vagy - és ezt több játéknál is felhozza - a kiadó hozzá nem értése miatt lett a fogatatása a társasnak olyan amilyen.

  • mr.zehy

    2023-08-29 18:12:37

    Ez mit jelent? (Értem mit jelent, de van konkrét példa is? Amúgy őszintén örülök, ha tényleg így van!)

  • Kisde

    2023-08-29 15:51:53

    Az lehet, de legalább a játéktervezői önkritikája mindig a helyén van...😏

  • mr.zehy

    2023-08-29 14:30:30

    Pierrot azért nem az az ember, aki el szokta ismerni, ha hibázik. 😂😂

  • Mardaenas

    2023-08-29 10:31:34

    Sajnálom, hogy ez a cikk azóta sem lett kijavítva, és rossz következtetést von le a szerző egy hibásan játszott játékalkalom után.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sztroganov