Kép forrása: tarsasozz.blog

Cascadia és Calico: a kétpetéjű ikrek [tarsasozz.blog]

Sok helyről hallani, hogy az újabb AEG játék, a Cascadia (2021) kísértetiesen hasonlít a kiadó régebbi játékára, a Calicora (2020). Ebben a bejegyzésben néhány szempont szerint körbe szeretném járni a kérdést, és segíteni a választásban azoknak, akik csak most hallottak ezekről az - egyébként nem véletlenül népszerű - társasjátékokról.

Az első kérdés a játék témája, ami már a dobozon ott virít, és bizony sokan ez alapján vesznek társasjátékot. A Calicoban cicáknak varrunk takarót, de valójában (számomra) ez a tematika teljesen mellékes, el tudok menni mellette. A játék közben valójában észre se lehet venni, hogy a cicák lennének a középpontban: itt teljes mértékben egy absztrakt stratégiai játékról beszélhetünk, ami lerúgja magáról a tematikát. Aki nem szereti a macskákat, ugyanúgy megszeretheti épp ezért, mint a cica fanatikusok. Bár ügyes fogásnak érzem a téma szempontjából, hogy mivel a macskák színvakok, ezért csak a mintát figyelik a takarón.

Cascadiában a téma sokkal kidolgozottabb és sokkal jobban összhangba kerül a játék mechanizmusával. Élettereket építünk (vízi, erdei, mezei, hegyi és sivatagi területek), amelyekben különböző állatpopulációkat alakítunk ki. Témájában és talán a kivitelezésben is egy picit visszaköszön a Planet, ami ennek az állat-élettér témának egy sokkal kevésbé kiforrott, már-már együgyű verzióját tálalja. A Cascadiában ötféle állatfajt gyűjthetünk 5-féle területen, és az alakzatok, ahogy gyűjtjük őket, szintén tematikusnak érződnek: a medvék elkülönülten, kis családokban érzik jól magukat, a szarvasokból meghatározott méretű és alakú csordákat gyűjtünk, a lazacpopulációk egy vonal mentén pontoznak, mintha csak egy folyót rajzolnánk be a változatos tájra a segítségükkel. A sólymok elszórtan jelennek meg a táj felett, míg a rókák a változatos állatpopulációt kedvelik maguk körül, ahol a tápláléklánc minél több tagja jelen van.

[Cikk folytatása]

Cascadia és Calico: a kétpetéjű ikrek

Sok helyről hallani, hogy az újonnan megjelent AEG játék, a Cascadia (2021) kísértetiesen hasonlít a kiadó tavalyi játékára, a Calicora (2020). Ebben a bejegyzésben néhány szempont szerint körbe szeretném járni a kérdést, és segíteni a választásban azoknak, akik csak most hallottak ezekről az - egyébként nem véletlenül népszerű - társasjátékokról.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

06Márc

Bonszai: egy társasjáték, amiben kiélheted a kreativitásod [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2024.03.06. 17:02:00

A Bonszai egy lapkalehelyezős családi társasjáték, amelyben igazi bonszaiokat legózunk össze hatszögek segítségével. Ráadásul a fa tényleg akármilyen irányban/stílusban nőhet, csak néhány alapvető szabályt kell betartanunk...

15Ápr

A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.15. 20:40:00

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cascadia vadvilága
  • Calico – Foltok, cicák, takarók