Fotó: Nádori Gergely / Telex

Jönnek a vörösök! [Telex.hu]

Ha egy játék nevében benne van, hogy vörös, akkor jó eséllyel vagy a Marson játszódik, vagy Oroszországban. A Vörös katedrális és a Vörös előörs esetében utóbbi az igaz. Mindkettő újszerű, izgalmas társas, ami a pénztárcánkhoz és a polcunkhoz is kíméletes: az áruk tízezer forint alatt van és nem foglalnak nagyon sok helyet, a kis dobozokban azonban nagy játékok lapulnak.

Vörös katedrális játékban Rettegett Iván számára a Boldog Vazul székesegyházat kell közösen felépítenünk, természetesen a Vörös téren. A játék elején kirakjuk a terveket (a nagysága a játékosok számától függ), amin tornyok állnak egymás mellett, az alján mindegyiknek kapu, a tetején hagymakupola, közben meg maga a torony több vagy kevesebb elemből. Az egyes elemeken látszik, hogy milyen alapanyagok kellenek a megépítésükhöz, fa, kő, arany, tégla vagy zafír esetleg ametiszt. Amikor sorra kerülünk, lefoglalhatunk egy darabot, hogy azt majd mi fogjuk megépíteni, leszállíthatunk anyagokat (egyszerre legfeljebb hármat) az általunk már lefoglalt darabokra, vagy elmehetünk nyersanyagokat beszerezni a piacra.

Ez utóbbi a játék legizgalmasabb része, egy kör jelképezi a piacot rajta nyolc mezővel és öt különféle színű kockával. Amikor vásárolni akarunk, az egyik kockát mozgathatjuk annyit, amennyit az éppen mutat. Ahova érkezett, megkapjuk az ott éppen termelt dolgokat (a hatféle terményen kívül még pénz és győzelmi pont jöhet szóba). Ha már volt ott kocka, akkor sokkal többet kapunk a dologból.

Minden körnegyedhez tartozik még egy pár speciális akció is, amiből egyet végrehajthatunk (cserélhetünk vagy vásárolhatunk terményeket, szállíthatunk az épülő katedrálisra, pénzt kapunk, ilyesmik). Nem mindegy, hogy melyik színű kockával lépünk, az építési helyek lefoglalásakor bónuszlapok kerülnek a táblánkra, amik megszabják, hogy milyen extra dolgot kapunk, ha azzal a színű kockával lépünk. Ha elkészült a katedrális egy darabja, azért pénz és győzelmi pont jár, minél nehezebb volt összehozni hozzá a dolgokat, annál több. Az elkészült részekre, komoly győzelmi pontokért díszítéseket is építhetünk, ráadásul ezt bárkiére, nem csak arra, amit mi építettünk fel. A játék addig tart, amíg valaki megépít hat részt a katedrálisból. Ekkor kell értékelni minden olyan tornyot, ami teljesen készen van, ami csak félig, azért nem jár pont.

[Cikk folytatása]

Jönnek a vörösök!

A Vörös katedrális játékban Rettegett Iván számára a Boldog Vazul székesegyházat kell közösen felépítenünk, természetesen a Vörös téren. A játék elején kirakjuk a terveket (a nagysága a játékosok számától függ), amin tornyok állnak egymás mellett, az alján mindegyiknek kapu, a tetején hagymakupola, közben meg maga a torony több vagy kevesebb elemből.

A cikkben megjelent társasjáték adatlapja

forrás -- telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...

26Jan

A Frostpunk a szó minden értelmében nagy falat, de megéri rászánni az időt [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.01.26. 19:27:00

Seymour Papert, az MIT Media Lab egyik alapítója és a klasszikus iskola kérlelhetetlen kritikusa mondta, hogy „minden játéktervező érti azt, amit a tantervek készítői közül egy sem: soha egy játékot sem hirdettek azzal, hogy könnyű”...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A vörös katedrális
  • Vörös előőrs