Fotó: Nádori Gergely / Telex

Untassuk halálra az óriásbaglyot! [Telex.hu]

Gyermekkorom hősei között mindig is előkelő helyen állt Indiana Jones és Jacques Cousteau kapitány. Előbbit a moziban lehetett látni, utóbbit pedig a Kisfilmek a nagyvilágból című tévéműsorban csütörtök esténként. Körülbelül hasonlóan tűnt valóságosnak a víz alatti kutatólaborban pipázgató szuperbúvár és a nagy görgő kövek elől szaladó szuperrégész.

A most bemutatott két játékban ebbe a két szerepbe bújhatunk, de nem ez az egyetlen, ami miatt érdemes velük játszani. A Víz alatti városok és az Arnak elveszett romjai egyaránt úgynevezett euró (vagy német típusú) társas, ez azt jelenti, hogy elsődlegesen nem valamilyen valós dolog szimulációja akar lenni, hanem feladvány, amit a lehető legjobban kell megoldani.

Természetesen ezek az éles határok az amerikai és európai játékok között már jó ideje elmosódtak, és sok játék törekszik arra, hogy egyszerre mozgassa meg az agyunk narratív és racionális részét is, úgy meséljen el egy történetet, hogy közben nagyon sokat kelljen gondolkodnunk azon, mi lehet a helyes lépés. Az utóbbi idők legnagyobb sikerű játékai pont ezt tudják, legalábbis az összetettebb játékok között, a partijátékoknak (mint például a Fedőnevek vagy a Villamos dilemma) más a céljuk, ahogyan az egyszerűbb és gyakran absztraktabb társasok (mint például az Azul) is mástól lesznek igazán jók. A most bemutatott játékok egészen közel járnak, vagy talán el is érik ezt az ideált.

A jövő a hínáré

A Víz alatti városok alaptörténete szerint a Föld túlnépesedett, rettenetes hely lett, és az igazán menő arcok a víz alatt kezdenek el építkezni. Mi is ilyen menő arcok vagyunk, és a célunk, hogy a legmenőbb várost építsük meg a játék végére, ami természetesen azt jelenti, hogy a legtöbb győzelmi pontot szedjük össze. A játékban van egy központi tábla...

[Cikk folytatása]

Untassuk halálra az óriásbaglyot!

A Telex működését olvasóink támogatásai biztosítják. Legyél te is a támogatónk ! Gyermekkorom hősei között mindig is előkelő helyen állt Indiana Jones és Jacques Cousteau kapitány. Előbbit a moziban lehetett látni, utóbbit pedig a Kisfilmek a nagyvilágból című tévéműsorban csütörtök esténként. Körülbelül hasonlóan tűnt valóságosnak a víz alatti kutatólaborban pipázgató szuperbúvár és a nagy görgő kövek elől szaladó szuperrégész.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...

26Jan

A Frostpunk a szó minden értelmében nagy falat, de megéri rászánni az időt [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.01.26. 19:27:00

Seymour Papert, az MIT Media Lab egyik alapítója és a klasszikus iskola kérlelhetetlen kritikusa mondta, hogy „minden játéktervező érti azt, amit a tantervek készítői közül egy sem: soha egy játékot sem hirdettek azzal, hogy könnyű”...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Arnak elveszett romjai
  • Víz alatti városok