Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Pixies - Apró lények kompozíciója

A Pixiesben olyan apró lényeket gyűjtögetünk, amiket természet adta kincsekből gyúrtak össze. Három fordulón keresztül próbálunk a megszerzett lapokból, ezekből a cuki teremtményekből a legjobb kombinációkkal a legtöbb pontot gyűjteni.

Tobozmanó

Alapos keverés után kialakítjuk a kínálatot, ami mindig annyi lapból fog állni, ahányan az asztalhoz ülünk. Kivétel ezalól a kétszemélyes játékmód, amikor négy lap kerül a választékba. A játék során 3x3 kártyából álló, saját tablót építünk, ahol minden számnak megvan a fix helye. A kártyák 1-9 közötti értékűek és kék-sárga-piros-zöld színűek, plusz a joker. Egyes kártyákon spirál vagy X jelzés található, előbbivel plusz pontokat szerezhetünk, míg utóbbi minusz pontokkal csökkenti az eredményességünket. Általában minél kisebb értékű egy lap, annál több spirál van rajta, a nagyobb értékűekre pedig több X került. A saját körünk mindössze annyiból áll, hogy a kínálatból választunk egy lapot és azt a saját területünkre helyezzük. Az utolsó játékosnak marad, ami marad, sajnos ezzel kell megbarátkozzon. Viszont a következő körben előnybe kerül: ő lesz a kezdőjátékos, így bőséges kínálatból szemezgethet.

A választott lapnak három különböző sorsa lehet:

  • Ha üres a helye a tablónkban, akkor egyszerűen lerakjuk a kártyát képpel felfelé. Ugyanez történik, ha a helyén van már egy képpel lefelé fordított lap.
  • Ha már van ilyen számú kártya a tablónkban - képpel felfelé fordított lap -, akkor eldöntjük, hogy a régit vagy az újonnan megszerzettet tartjuk meg. Amire nincs szükségünk, azt képpel lefelé a lap mögé csúsztatjuk, úgy hogy kicsit kilógjon mögüle. Erre pedig azért lesz szükség, mert a fordulók végén, csak azoknak a lapoknak kapjuk meg a fő pontszámát, amik érvényesített lapnak minősülnek, tehát van alattuk egy lefordított lap.
  • A harmadik lehetőség pedig, hogy ha már két lap is van az adott számból, egy lefordítva, egy pedig képpel felfelé. Ebben az esetben a kártyát egy szabadon választott, de teljesen üres helyre kell tegyük képpel lefelé fordítva. Erre majd a későbbiekben rátehetjük a helyének megfelelő értékű lapot.

Levéldenevér

Amint valakinek betelik mind a kilenc helye, végetér a forduló. Az teljesen mindegy, hogy felfelé, vagy lefordított lapokkal telik ki a területe. Pontszámítás után lesöpörjük a tablókat, újrakeverjük a lapokat, és következik a második forduló, majd ugyanígy a harmadik, végső menet. Minden fordulót külön pontozunk, majd a három összértéke alapján győztest hirdetünk.

A fordulók pontszáma három értékből adódik össze:

  • az érvényesített lapok pontértéke - ezek azok, amik alatt van lefordított kártya
  • a legtöbb ugyanolyan színű lap, ami élszomszédosan érintezik egymással
  • minden csiga/spirál jel egy plusz pont, minden X egy mínusz pont

Utóbbi kettő esetén nem kell figyelembe venni, hogy a lap érvényesített-e vagy sem.
Érdekesség, hogy a pontszámításba tettek egy kis extrát, ugyanis legtöbb azonos színű, szomszédos lap esetén az első fordulóban laponként két pontot kapunk, a másodikban hármat, a harmadikban pedig négyet. Így lavírozunk három fordulón keresztül, nagyjából 30 percig, a legideálisabb kombinációra törekedve.

Fagyos gesztenyeguszti

A Pixies sava-borsa a döntési mechanizmusban rejlik. Próbálunk adott színből a letöbbet letenni élszomszédosan, miközben a spirálos lapokkal is sok pontot szerezhetünk. Figyelembe kell vennünk, hogy a lapok számozott értékét csak akkor kapjuk meg, ha érvényesítettük azokat. Plusz még próbáljuk elkerülni az X-es lapokat, hiszen azok mínusz ponttal büntetnek. Majd ha már ezeket lefuttattuk, átpillanthatunk a következő játékos tablójára és felmérhetjük, hogy melyik lapot nem szeretnénk neki meghagyni.

A Pixiest is jegyző Bombyx kiadó játékai egytől-egyig egyediek, mindig valami érdekesség van a játékmódban és különleges grafikát kapnak. Pár játékuk a teljesség igénye nélkül: Takenoko, Glow, Knarr, Look at the stars, Papírhajó a tengeren, Abyss.  A szerző az a Johannes Goupy, akinek legnagyobb dobása a 2023-ban megjelent és díjazott Vándortáj. A kártyákon megjelenő csodálatos kompozíciókat Sylvain Trabutnak köszönhetjük, aki karaktereit a sétái során összegyűjtött természeti kincsekből alkotja meg.

Bogyószemű mohasün

A mini doboz ugyanakkora, mint a Papírhajó a tengeren esetében, így sajnos pontozófüzet már nem fért bele, de szerencsére a BBGről letölthető. Ráadásul ugyanazt a szín ABCt is használja, így színvakok és színtévesztők is bátran zsugázhatnak vele. A játékmenet gördülékeny, nagyobb társasággal se kúszik a játszma a végtelenségbe. Egyetlen hátránya, hogy sajnos még nem jelent meg magyarul, de remélem, idővel felfigyelnek rá. Viszont nyelvfüggetlen, így bárki számára élvezhető, ha pár percet szán a szabályok elsajátítására. A Pixiesről itt olvastam először a fórumon, innen is köszönöm az ajánlást! Már az első próba alkalmával elsodortak a gyönyörű lapok, a cuki erdei lények és jól esett a könnyed agyalás. Nálam nagyon betalált a Bombyxnak ez a kisdobozos, egyszerű, de trükkös, szép, egyedi grafikájú játéka. Szívből ajánlom azoknak, akiknek az ilyesmi játékokra felcsillan a szemük.

írta -- Dzsuzsi

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

31Júl

Istenkáromlás!!! – Valláskárosultak 666 – Elvisz az ördög! – NE OLVASD EL!!! – 18+!!!

Ismertető | 2024.07.31. 14:00:00

Ez a cikk, ahogy a játék is, sérteni fogja a legtöbb ember lelki nyugalmát! Én a helyedben hagynám a pi…

18Júl

Hangzavar - Tervezett káosz

Ismertető | 2024.07.18. 14:00:00

Vajon csukott szemmel ki tudod találni, hogy a szomszédod minek a hangját utánozza? Egyszerű, nem? És mi van, ha 13 másodperced van öt egyidejű hangutánzást megfejteni? Na ugye!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Vándortáj
  • Papírhajó a tengeren
  • Pixies