Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Minden kérdéskártyán egy témakör szerepel tíz lehetséges válasszal. A Te csapatod hányat tud megnevezni belőlük egy perc alatt?

Trivia játékok

A trivia játékok szórakoztató agytornáztatásra invitálnak, ahol másokkal versenyezve tesztelhetjük tudásunkat. Ebben a játékformában különböző kérdésekre kell válaszolnunk, a helyes válaszért pontot kapunk, majd a legtöbb pontot gyűjtő résztvevő vagy csapat nyer. A trivia játékok formátuma és témakörei szerteágazóak lehetnek. A Trivial Pursuit az egyik leghíresebb termékcsalád: a kérdések különböző kategóriákra vannak felosztva, a győzelemhez pedig minden kategóriában helyes választ kell adnunk. A legviccesebb, amivel valaha játszottam, a generációs különbségeken alapuló OK Boomer. Szintén nagy kedvencem az 5 másodperc 3 válasz, amelyben öt másodperc alatt három helyes választ kell adnunk a feltett kérdésre, és az ehhez nagyon hasonló Tension, ahol egy percben kell minél többet felsorolnunk a kérdéskártyán szereplő tíz lehetőséges válaszból.

N betűs férfi nevek

A Tensionben két csapat csap össze. A legfiatalabb játékos csapata találgat először, a másik csapat magához veszi a műanyag pontozó eszközt, és felhúz rá egy kártyát. Kezdetben minden csúszka a jobb oldalon pihen, lefedve a zöld pipákat. Akinél a pontozó, felolvassa a kérdéskártya tetején szereplő témakört, és megfordítja a homokórát. A találgató csapatnak egy perc áll a rendelkezésére, hogy a kártyán felsorolt tíz lehetséges válaszból minél többet eltaláljon. A másik csapat adminisztrál: a helyes válasz csúszkáját áttolja bal oldalra, felfedve a pipát. Csak a tíz felsorolt válaszlehetőség ér pontot. A nem szereplő és a rossz válaszokért nem jár büntetés, ezért megéri minden ötletet kimondani. Ha lepergett a homok, összeszámoljuk a pipák számát: ennyit léphet előre a találgató csapat a táblán a bábujával. A két csapat felváltva jön addig, amíg valamelyik bábu be nem ér a célba.

Budapesti látványosságok

A játéktáblán különböző mezők szerepelnek. A mező színe határozza meg a használt paklit: hogyha a találgató csapat bábuja narancssárga mezőn áll, az egyszerűbb kérdéseket tartalmazó narancssárga pakliból kap feladványt, ha lilán, akkor pedig a nehezebből, a lilából. Az örvényen megállni hatalmas szerencse: ekkor újra leléphetjük az elért pontszámot. A kérdőjeles mezőn kezdeni a körünket viszont elég nagy pech: a témakör felolvasását követően, de még a homokóra megfordítása előtt meg kell tippelnünk, hogy hány választ fogunk eltalálni. Ha sikerül legalább ennyi helyes választ adni, akkor leléphetjük a tippelt számot - hiába sikerült több pipát szerezni, csak az előre bemondott számot kaphatjuk meg. Hogyha pedig nem sikerült ezt teljesíteni, akkor a tippnek megfelelő számú mezőt visszafelé kell lelépnünk.

Magyar találmányok

A Tension ketten is játszható, de két csapatba rendeződve akár tízen is élvezhetjük a nagy kvízt. Viszont minél többen találgatnak egyszerre, annál nagyobb a hangzavar, és annál nagyobb az esély rá, hogy a kérdező csapat nem fog meghallani egy helyes választ. Emiatt érdemes hangfelvételt készíteni, és szükség esetén visszahallgatni azt. Másik problémaforrás az engedékenység. Csak és kizárólag a betűre pontosan megegyező válaszokat fogadjuk el? Vagy ha tudjuk, hogy jóra gondol ellenfelünk, de szinonimát használ, vagy helytelenül mondja, pipáljuk ki? Esetleg, ha nagyon hasonló dolgot mond, már azt is pontozzuk? Vagy ha sok jó, de a listán nem szereplő válasz érkezik, adjunk kegyelempontot?

Nálunk a legnagyobb vitát a strandjátékok okozták: a homokozó és lapát egy elemként állt a helyes megoldások között, mi pedig külön-külön mondtuk őket – a találgató csapat szerint ezt el kellett volna fogadni, a kérdező csapat szerint viszont nem. Ti hogy döntöttetek volna?

Tejtermékek

A Tension 1992-ben látta meg a napvilágot, majd a népszerűsége az évek során több kiadást és változatot eredményezett - idén év elején a Reflexshop is meghozta magyarul. A kétszáz kétoldalas kártya rengeteg pörgős, körülbelül félórás partit kínál, tele változatos témákkal. A szabályok könnyedén, pár perc alatt megtaníthatóak társasjátékok világában nem jártas ismerőseinknek is, a partit pedig gémerekből és kezdőkből, gyerekekből és felnőttekből álló vegyes társaság minden tagja élvezheti. A narancssárga pakli könnyebb kérdéseket tartalmaz, míg a lila a nehezebbeket, így akár egy szórakoztató családi kvízjáték is lehet belőle, ahol a gyerekek kiállhatnak a felnőttek ellen.

Hogyha szereted a kvízjátékokat és a gyorsasági versenyeket, akkor Te is imádni fogod a Tensiont! Vajon a kétlábon sétáló lexikonok vagy a kötéidegzetűek teljesítenek majd jobbban?

A(z) Tension társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • noPublicFG

    2024-06-02 16:35:38

    Köszönöm a leírást!
    Alapvetően kerülöm az olyan játékokat, ahol a megadott válasz az elfogadható. Állandó dilemmához és/vagy súrlódásokhoz vezet. Ha már tudományos, vagy ismeretterjesztő valami, akkor legyen olyan, 'hol a válaszlehetőségeket mindenki látja, láthatja. Így könnyebben elhagyva a "játék készítője mire gondolhatott?" morfondírozást.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tension