Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

5 másodperc 3 válasz

Az 5 másodperc 3 válasz egy könnyen tanulható, pörgős gyorsasági partijáték 2 - 6 fő részére. A játékosoknak öt másodpercük van felsorolni három helyes választ a feltett kérdésre.

Áttekintés

A játéktérre helyezzük az 5 másodperc 3 válasz tizenkét mezőből álló tábláját, az időmérő tornyot és a kérdéskártyákból álló paklit. Minden játékos választ egy bábut, és a start mezőre helyezi, majd mindenki kap kettő csere-és kettő passzkártyát.

A legfiatalabb játékos kezd. A tőle balra ülő résztvevő húz egy lapot, és felolvassa a feladványt, majd megfordítja az időmérő tornyot: a golyócskák öt másodperc alatt érnek le a spirálon, ennyi ideje van az aktív játékosnak a feltett kérdésre három helyes választ felsorolni. Ha sikerül neki, egyet előre léphet bábujával az ötös számjegyet formáló pályán. Ha nem sikerül, a szomszédja kap lehetőséget a pontszerzésre a kérdés háromszoros megválaszolásával – az eddig elhangzott válaszok pedig nem fogadhatóak el. Ha ő sem tudja a választ, a következő játékosé a lehetőség, és így tovább. Ha a társaság egyetlen tagja sem tudta teljesíteni a feladványt, akkor az eredeti játékos megkapja a pontot. Ha az aktív játékos pirossal jelölt veszélyzónában tartózkodik, amikor nem sikerül megválaszolnia a saját kérdését, egy körből kimarad – emlékeztetőül lefekteti bábuját.

Ha nem tetszik a feltett kérdés, kijátszhatunk egy cserekártyát, hogy új kérdést kapjunk – természetesen az időnk újraindítása kíséretében. Passzkártya kijátszásával megússzuk az aktuális kérdés megválaszolását, és a feladványt a szomszédunknak kell megfejtenie. Ha helyesen megteszi, szerez egy pontot, ha nem, akkor a passzoló játékosé a pont.

Aki először célba ér a bábujával, az nyer.

Gyerekbarát

A játéknak több verziója is létezik, a kérdéskártyák ennek megfelelően lettek tervezve. Az alapjáték nyolcéves kortól ajánlott, és a 301 kérdéskártya egyik oldalán sárga színű egyszerűbb kérdéseket tartalmaz a fiatalabbak számára, a piros oldalán pedig a nehezebbeket.

Készült egy Junior kiadvány, amelynek célközönségét kimondottan a gyerekek alkotják, és már hatéves kortól játszható. A kérdéskártyák kék és sárga oldala nem határoz meg nehézségi szintet. Passz és csere lehetőséggel nem lehet élni ebben a verzióban, így még egyszerűbbek a szabályok. A tábla hasonló, mint az alapjátékban, viszont az előző piros veszélyzónái nehezítik a játékosok helyzetét, ahogy haladnak a cél felé, amíg az utóbbi piros zónái jutalmazzák a gyerkőcöket: ha bábujukkal a piros 5+5 jelzésen állnak, tíz másodpercük van a válaszadásra.

Ez a két verzió a játéktáblával és a bábuval való lépkedéssel igazi társasjáték élményt nyújt, és játszva segítheti a gyerekeket a gyors gondolkodásra buzdításban.

„Tiszta játék, piszkos gondolatok”

A Tabuk nélkül változat csak és kizárólag felnőtteknek szól pikáns kérdéseivel. A dobozon szereplő „Tiszta játék, piszkos gondolatok” szlogen azt sugallja, hogy maguk a kérdések nem lesznek tizennyolcas besorolásúak, csak rossz az, aki rosszra gondol. Például a „Mondj három dolgot, amire a nyelvedet használod!” egy ártatlan feladvány piszkos asszociációval. A szlogen ellenére a 150 kétoldalas kérdéskártya tartogatott bőven „piszkos” kérdéseket. Nagyon örültem, hogy végül nem a szüleimmel próbáltam ki ezt a verziót, és biztos vagyok benne, hogy nem is fogom velük soha játszani. Viszont a nem szégyenlős baráti táraságunkkal jót mulattunk a játékon, a lánybúcsúmon is többször előkerült.

Ez a doboz nem tartalmaz táblát és bábukat, valamint csere és passz lehetőségünk sincs. A kisebb doboz és az egyszerűbb – szó szerint egy perces – előkészületeknek köszönhetően kényelmesen elő lehet kapni kocsmában vagy strandon is. A szabály azt javasolja, határozzuk meg előre a körök számát, és kis létszámmal négy-öt kört játszunk, nagyobb társasággal pedig kettőt-hármat. Először nyilván az ajánlásoknak megfelelően jártunk el, viszont egy idő után nem határoztuk meg előre a körök számát, és a pontokat sem számoltuk, csak az élmény miatt játszottunk, és amíg jól esett.

Vélemény

A szabályok könnyedén, pár perc alatt megtaníthatóak társasjátékok világában nem jártas ismerőseinknek is, a partit pedig gémerekből és kezdőkből, gyerekekből és felnőttekből álló vegyes társaság minden tagja élvezheti. A kétoldalas kérdéskártyák több száz feladványt tartogatnak egy-egy dobozban, de mivel a játék nehézsége nem a kérdések megválaszolhatatlanságán, hanem az idő szűkén nyugszik, akkor sem kell megválnunk a játéktól, ha már találkoztunk minden kérdéssel. Papírkára felírt saját kérdésekkel könnyedén bővíthető egy-egy verzió. A játék újrajátszhatósága, élménye és alkatrészei alapján kifejezetten kedvező áron beszerezhető.

Első ránézésre mindenkinek nagyon tetszett, hogy az idő mérésére a megszokott homokóra helyett egy átlátszó henger szolgál, amelyben egy spirálon gurulnak le a fém golyócskák. Azonban gondolkodás közben volt, akit zavart a hang, amivel a fém golyók gurulása jár, az idő végén hallható furcsa duda szerű hang pedig felhívhatja a figyelmet a társaságra. Nagyobb problémánk pedig a hatalmas igazságtalanság az alapjátékban: mivel a játéknak azonnal vége, ha valaki beér a célba, a kezdőjátékos elég nagy előnnyel indul. Mi házi szabályként próbáltuk bevezetni ennek ellensúlyozására, hogy aki kezd, az egy passz kártyával kevesebbet kap, de így sem volt az igazi. Végül abban maradtunk, hogy mindenki ugyanannyiszor kerül sorra, és így több nyertes is születhet.

És hogy kinek melyik verziót ajánlom? A Villamos dilemma, Fekete történetek, Shit happens, Fogd a szappant! és hasonló játékok kedvelői nyúljanak bátran a Tabuk nélkülért, sok mosolyt fog az arcukra csalni. Szégyenlősebb, visszafogottabb társaságok inkább maradjanak az alap játéknál. Ha pedig kimondottan fiatal a célközönség, remek választás lesz a Junior kiadás.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • 5 másodperc 3 válasz
  • 5 másodperc 3 válasz tabuk nélkül
  • 5 másodperc 3 válasz Junior