Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Az Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

Együtt a gonosz és csatlósai ellen

"Egy gonosz tartja rettegésben a várost, csatlósainak özöne pedig hatalmas pusztítást végez. Egy szokatlan hőscsapat fog össze, hogy szembeszálljon e fenyegetéssel. Vajon ki fog győzedelmeskedni?"

Az Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek hatalmas újítása a kooperatív mód, amiben akár egyedül is, de maximum négyen állhatunk ki egy gonosz és csatlósai ellen. A gonosz életereje és a csatlósok száma a játékosszámtól függ (játékosonként tíz életerő, illetve egy csatlós). Minden fordulóban más, előre nem látható körsorrend lesz a kezdeményezés-paklinak köszönhetően. A forduló elején megkeverjük a résztvevők kezdeményezés-kártyáit, majd a kör elején felfedjük a pakli felső lapját, és ez határozza meg, hogy ki jön. A játékosok a már ismert Unmatched-alapszabályokkal hajtják végre a körüket - vagyis két akciópontot költenek el mozgásra, tervezésre és támadásra -, a játék által irányított lények pedig mindig megpróbálnak támadni - meghatározzuk, melyik hős vagy segítő van a legközelebb, mozgás távolságon belül, odamegy hozzá, majd a paklija felső lapjával rátámad a harcosra, aki a szokott módon védekezhet -, de ha senkit sem érnek el, eggyel nő a fenyegetésszint.

Majd a forduló végén ismét ellenfeleinké az irányítás, amikor rosszabbnál rosszabb egyedi hatásaikat érvényesíthetik.

A fenyegetéssáv jelöli, hogy milyen közel jár a gonosz a célja eléréséhez - és minél közelebb áll hozzá, annál erősebb. Hogyha sikerül negyedszer is elérnie azt, vagy az összes harcos meghal, elbuktunk, a gonosz nyer.

Molyember🐜 és Marslakó👽

"Válasszatok gonosztevőt! Válasszatok csatlósokat! Végezetül pedig mentsétek meg a világot!"

A doboz két főgonoszt és hozzájuk tartozó egy-egy új pályát rejt magában. A kékes-rózsaszínes oldal négy híddal érkezik, amelyek lerombolása Molyember célja, a zöld, szántóföldes pályán pedig a Marslakó próbálkozik négy invázió végrahajtásával.

A segítségükre hat csatlós siet. Hangyakirálynő szorgalmasan tologatja a fenyegetésjelzőt előre, Borzmajom nagyokat sebez, Massza savval szennyezi be a pályát, Tarantula pókhálójába könnyű belegabalyodni, Jersey-ördög a kimerülésbe hajszolja ellenfelelit, a Lovelandi Békaember pedig folyton újra felbukkan.

Hősök

A kiadvánnyal négy új hős érkezik, akik a már megszokott módon vegyíthetőek más kiadványok hőseivel, és harcolhatnak egymás ellen kétfős vagy csapatjáték módban is. Nikola Tesla, híres szerb tudós, aki főleg a váltakozó áramú elektromossággal kapcsolatos munkásságáról ismert. Társ helyett két tekercse van, amelyek kisütésével lapjait erősítheti, és ellenfelelit sebezheti. Ógon Batto, a világ első szuperhőse a japán utcaszínházból érkezik, ahol a bűnözés ellen harcolt. Neki sincs segítője, de tizenkilenc élettel rendelkezik, és nagyon erős: amelyik körben nem hajt végre mozgás akciót, a támadása kettővel erősebbnek számít. Dr. Jill Trent detektív képességeit és a kütyülógiát bevetve oldja meg a bűntényeket a képregényekben. Segítője legjobb barátnője, Daisy, két csodás kütyüje pedig a támadásokban erősíti – de minden körben csak az egyik aktív. Annie Christmas afro-amerikai hajóskapitánynő, aki két méternél is magasabb. Hogyha védekező ellenfele életereje alacsonyabb, kettőt hozzáadunk a támadás értékéhez. Segítője a gyöngysor, amelyen minden gyöngy egy legyőzött ellenfelét jelképezi.

Kickstarter extrák

A Kickstarter kiadás extráiként érkezik mind a négy hőshöz egy-egy speciálisan fóliázott promó kártya, valamint nyolc földönkívüli és nyolc végítélet mini, amik a műanyag kis jelölők lecserélésével tovább fokozzák az asztalképet. A négy lap bekerült a Reflexshop magyar kiadásába, a miniket viszont külön kell megvásárolni, vagy olyan helyről rendelni, ahol ajándékként küldik azokat is – például a Szellemlovastól.

Ismét egy remekmű

A kiadás ismét hozza a megszokott Unmatched-minőséget a látványos minikkel, életerőtárcsákkal és grafikával, és most már annak sem kell lemondani a sorozatról, aki nem szereti a konfrontatív játékokat. A kooperatív verzió nagyon jól sikerült, néha úgy éreztük, hogy a Nemesis kistestvérével játszunk. A szerencsefaktor a random körsorrend és más lapok véletlen sorrendje miatt óriási, a tervezhetőség igen csekély. Molyember legyőzése kicsit könnyebb, mint Marslakóé, de aki még ennél is nagyobb kihívásra vágyik, legfeljebb három különleges eseménykártyával nehezítheti a saját dolgát. Az új hősök közül nekünk Tesla a kedvenc – és nem csak azért, mert egyedül őt ismertük -, a tekercsei csodára képesek. Imádom, hogy ez a darab is kombinálható az összes többivel, így még színesebb mérkőzéseket lehet összehozni. Hogyha szemezel egy ideje az Unmatched-del, de még nem döntötted el, melyik verziót válaszd, én a Titokzatos történeteket javasolnám, mivel ez az egyetlen módja, hogy szólóban, kooperatívan és konfrontatívan is játszhass. Unmatched-rajongóknak kötelező darab!

A(z) Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Kommentek

  • ryuk669

    2024-06-08 14:31:47

    Én nagyon kipróbálnám. Kedvelem az unmatched szériát és nagyon vártam a koopot, de sajnos a játékostársaim már nem ilyen lelkesek úgyhogy valószínűleg egyedül fogom tesztelni. 😞

  • Tozsi

    2024-06-01 21:36:45

    A fóliázott kártyák benne vannak a dobozban, a magyar kiadásnál legalábbis biztosan, az extra figura tokenek viszont sajnos tudomásom szerint már elfogytak. Nincs kizárva, hogy kapható még valahol, ahol maradt a megjelenés idejéből, ha hihetünk a cikknek, akkor a Szellemlovas például ilyen.

  • noPublicFG

    2024-06-01 15:16:26

    Sziasztok!
    Köszönet a bemutatóért!
    Ha jól értelmezem a Kickstarter extrák is megvásárolhatók a kiadónál?

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek