Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Cica pizza taco gida sajt: Fordulatos fordítás - Hogy tartsam a kezem?

Ha úgy érzed, hogy a testvérjátékokat már kimaxoltad, és fejben is penge vagy, akkor a Cica pizza taco gida sajt: Fordulatos fordítás lesz a te játékod. De vigyázz, nehogy fordítva csapj a paklira!

A Cica pizza taco gida sajt: Fordulatos fordítás egy pörgős gyorsasági játék, ahol kéz nem marad épen, teszteljük az ujjaink hajlékonyságát és a bőrünk szakítószilárdságát. Ha első ránézésre ismerős a játék, akkor valószínűleg találkoztál már valamelyik testvérjátékával. A Cica pizza taco gida sajtról itt olvashatod a bemutatót, a Süti sapi taco pizza ajcsiról pedig itt. Szerintem akkor is érdemes továbbolvasni, ha már ismered bármelyik korábbi verziót, hiszen lesz pár újdonság a legújabb darab esetén.

Tenyérrel felfelé

A játék előkészületei pofonegyszerűek: osszunk ki minden játékosnak létszámtól függően valamennyi kártyát, melyeket mindenki képpel lefelé maga elé helyez. Bizony, már kezdődhet is a pörgősebb rész.

Minden játékos a saját körében felcsapja a paklija felső lapját, és a középső büntetőpakli tetejére helyezi, miközben a "cica, pizza, taco, gida, sajt" mondóka következő szavát mondja - tehát a kezdőjátékos cicával kezdi, a következő pizzát mond, és így tovább. Ezt addig csináljuk, amíg a kimondott szó meg nem egyezik a középre helyezett kártyán láthatóval. Egyezés esetén mindenki gyorsan a paklira csap, és aki a leglassabb volt, az viszi el a teljes büntetőpaklit, a sajátja alá helyezve azt. Ő lesz a következő kör kezdőjátékosa, és fontos, hogy a mondókát mindig az elejéről kezdjük.

Amikor elfogy valakinek a paklija, még nem kezdhet el örülni, ugyanis a játékot akkor nyeri meg, ha üres paklival ő nyeri meg az aktuális fordulót - azaz ő csap elsőként a büntetőpaklira egyezés esetén. Addig pedig lap felcsapása nélkül mondja a mondóka következő szavát, amikor ő jön. Amint minden körülmény összeáll, kihirdethetjük a játék győztesét.

És akkor nézzük meg a játék különlegesebb elemeit. Az egyik a fordított kártyák. Ezeken a lapokon a tárgyak, élőlények a hátukat mutatják - tehát az arcukat nem látjuk, illetve a szöveg is fordítva van. Amint egy ilyet helyezünk le, és szóegyezés van, kézfejjel lefelé kell középre csapni. Ha egy vagy több játékos hibázik (tenyérrel lefelé csap), a közülük a leggyorsabb viszi a büntetőpaklit - ha pedig nem történt hiba, szokásos módon a leglassabbá a "jutalom".

Amennyiben még tovább szeretnénk növelni a fejetlenséget, vannak különleges kártyáink is: panda, jávorszarvas és oroszlánfóka. Amint egy ilyet felcsapunk, végre kell hajtanunk az állatnak megfelelő tevékenységet, és utána középre csapni - attól függetlenül, hogy hol tartottunk a mondókában. A panda esetén megdörzsöljük a hasunkat egy kézzel, a jávorszarvasnál agancsokat formálunk magunknak a két kezünkkel, az oroszlánfókánál pedig tapsolunk kettőt. Ha még ez sem volna elég, a különleges kártyákból is van fordított verzió. A büntetőpakli elvitele a szokásos szabályok szerint történik.

Még egy kiegészítés, hogy ha tökéletesen a szabálykönyv alapján szeretnénk játszani, elég szigorúnak kell lennünk. Ha valaki bemozdul, amikor nem kéne, vagy nem tudja, a mondóka melyik szava következik, netán azt sem tudja, hogy ő a soron következő játékos, vagy nem kifelé fordítva csapja fel a lapját - hanem maga felé -, akkor már meg is nyerte a... Nem, nem a játékot, hanem a büntetőpaklit.

Kézfejjel lefelé

A Cica pizza taco gida sajt: Fordulatos fordítás remek folytatása a "sorozatnak", de nem feltétlenül jobb a többi verziónál - szituációfüggő, hogy melyiket ajánlott használni.

Az biztos, hogy a Fordulatos fordítás sokkal több agykapacitást igényel, ugyanis azt is észre kell vennünk, hogy tenyérrel lefelé vagy felelé kell csapni. Cserébe a különleges kártyák nem túl bonyolult mozdulatokat igényelnek, és kíméletesebbek a kezeink számára, mint például a mormota az alapjátékból. Komoly esélyünk van rá, hogy sokszor az fogja eldönteni a vereséget, hogy ki csapott leggyorsabban rosszul. Emiatt a bonyolultság miatt új játékosokkal vagy a másik két verzió egyikével érdemes játszani, vagy valami demóverzióval is indíthatunk (például csak a normál lapokat használjuk az első menetben, aztán mindig belerakunk valami újat a pakliba - ebben az esetben viszont nem fog kijönni a megfelelő mennyiségű kártya). Persze nem egy heavy euróról van szó, szóval nem vészes egyből a normál szabályok szerint sem játszani.

A bonyolultsága miatt - vagy talán inkább a nagyobb hibalehetőség miatt - az a tapasztalatom, hogy kiegyensúlyozottabbá válik a játék, nem lehet annyira leuralni. A korábbi verziókban kifejezetten sikeres játékosok némelyike is megszenvedett ezzel a verzióval, és nem volt akkora előnye a többiekhez képest. A másik igazán nagy pluszpont balansz szempontjából, hogy üres paklival már meg kell nyerni egy fordulót a végső győzelemhez, nem elég nem elveszíteni azt. Így a végjáték kiélezettebbé válhat.

A Fordulatos fordítás egyébként hivatalosan egy önállóan játszható kiegészítő szett. Tehát ha megvesszük, már játszhatjuk is, de a kártyái meg vannak jelölve, így kombinálhatjuk a Cica pizza taco gida sajttal is - ugyanis ennek a kettőnek a hátlapja is megegyezik.

Gyors voltál, vesztettél

Hogy mennyire elengedhetetlen darab a Cica pizza taco gida sajt: Fordulatos fordítás, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, ugyanis egetrengető újdonságokat nem hoz be, de ha egy kicsit nagyobb bonyolultság mellett jobban balanszolt gyorsasági játékra vágyunk, akkor valószínűleg érdemes beszerezni. Nálunk bevált, ahogy az elődei is, szóval ezek alapján merem ajánlani.

A(z) Cica, pizza, taco, gida, sajt: Fordulatos fordítás társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cica, pizza, taco, gida, sajt: Fordulatos fordítás