Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Föld – Egyszerű szabályok rengeteg stratégiai lehetőséggel

A Föld egy közepesen összetett tablóépítős társasjáték, ahol 1 - 5 fő építhet saját szigetet háromnegyed - másfél órán keresztül.

Előkészületek

A Föld előkészületei során kitesszük a faunatáblát négy fauna- és kettő ökoszisztémakártyával, a földpaklit, a csírákat, a talajjelzőket és a növekedési elemeket. Mindenki kap egy játékostáblát, a választott színe öt levéljelölőjét, egy sziget-, egy éghajlat- és egy ökoszisztéma-kártyát, amelyeket a szimpatikusabb oldalukkal felfelé tehetünk táblánkra. Elvesszük a szigetkártyánk által nyújtott kezdeti erőforrásokat, és indulhat is a játék.

Játékmenet

Aktív játékosként négy lehetőség közül választhatunk, ezek a játékostáblánk tetején láthatóak.

Ültethetünk legfeljebb két kártyát a tablónkba a talajköltségük befizetésével. A legelső lapot tetszőleges helyre rakhatjuk, de utána már csak lent lévő lap él- vagy átlós szomszédságába ültethetünk. Ezen felül még figyelnünk kell a 4x4-es korlátra. Végül húzhatunk négy kártyát, amelyekből a legszimpatikusabbat megtarthatjuk.

Második lehetőségként komposztálhatunk két lapot - vagyis bedobhatjuk a húzópakliból a komposztunkra -, és öt talajhoz juthatunk.

Öntözéssel hat csírát tehetünk le tablónk flóráinak üres csírázási mezőire, valamint kapunk két talajt.

Növekedéssel négy kártyát húzhatunk, és két növekedéselemet tehetünk le flóráink szabad növekedési helyeire. Minden növekedési hely mellett látható a növekedési maximum: maximum ennyi növekedési elemet tehetünk az adott kártyára. Az utolsó elem mindig egy tetszőleges színű lomb, az alatta lévők pedig törzsek.

Holtidő nélkül

A játék különlegessége, hogy az aktív játékos által választott akciót a többiek is végrehajthatják, csak egy kicsit gyengébben. Ültetésnél letehetünk, majd húzhatunk egy kártyát, komposztálásnál kaphatunk két talajt, vagy komposztálhatunk két kártyát a húzópakliból, öntözésnél két csírát vagy két talajt szerezhetünk, növekedésnél pedig két kártyát húzhatunk és két növekedési elemet tehetünk le.

Majd az akció végrehajtása után mindenki aktiválhatja tablója és játékostáblája megegyező színű kártyáinak képességét: a zöld színű ültetés akció a zöld kártyákat, a piros komposztálás akció a pirosokat, a kék öntözés a kékeket, a sárga növekedés pedig a sárgákat aktiválja (a kék-sárga-piros csíkos lapok mind a három akcióval aktiválhatóak). Minden képesség körönként maximum egyszer használható ki. A tablónkon balról jobbra és fentről lefelé haladva kell végig mennünk. A játékostáblánkról előbb a sziget, majd az éghajlat képességeket hajthatjuk végre. Ránk van bízva, hogy a tablónk vagy a táblánk vesszük előre.

A kör végén mindenki ellenőrzi a faunakártyákat, azaz a játékbeli pontozási célokat. Egy cél teljesítéséért megkapjuk a kártyáért járó legmagasabb elérhető győzelmi pontot: odatesszük egy levéljelölőnket a legnagyobb üres pontszámhoz.

Ponteső

Amint valaki elülteti a tizenhatodik kártyáját (és leteszi a levelét az erre fenntartott helyre a faunatáblára), a parti a fordulóval véget ér. A pontozótömb segít a győzelmi pontok meghatározásában. Összeszámoljuk a tablónk, a sziget-, az éghajlat- és eseménykártyáink győzelmi pontjait. Ehhez hozzáadunk komposztált laponként és csíránként egy-egy pontot, a lombkorona nélküli fatörzselemeinkért szintén elemenként egy pontot, de befejezett növekedésekért a növekedési hely mellett látható pontszámot. Ezután a tablónk terepeiért, a teljesített ökoszisztéma-célokért és a faunatábla levéljelölőiért járó pontokat adjuk össze. A legtöbb pontot elérő játékosnak sikerült a legjobb ökoszisztémájú szigetet létrehoznia.

Ezután a győztes ellenőrizheti, hogy a mellékelt egy oldalnyi kihívásból sikerült-e valamelyiket teljesítenie.

Verziók

A nagyvonalakban ismertetett normál mód mellett a szabály egy könnyebbet és egy nehezebbet is felkínál. A kezdő játékosok játszhatnak ökoszisztéma-kártyák nélkül és a faunatábla kezdő oldalával, a gyakorlottak pedig véletlen kapott sziget-, éghajlat- és ökoszisztéma-kártya helyett kaphatnak kettőt, hogy azokból válasszanak. Hogyha nincs ellenfeled, küzdhetsz a Gaia nevű mesterséges intelligenciával. A kooperatív játékosok rajongói pedig rendeződhetnek kettő két fős csapatba, ahol a csapattagok külön-külön építik saját szigetüket, de egyeztethetik egymással startégiájukat, erőforrásigényeiket, akcióikat, majd a játék végén összeadják pontjaikat.

Változatos természet

Hihetetlenül jól sikerül A Földnek hoznia az ökoszisztéma építős hangulatot. A kártyákon a gyönyörűszép fényképeken és a játékhoz szükséges ikonokon kívül magyar és latin nevek és színesítő információk is szerepelnek. Kedvenc alkatrészeim a lombkoronák és a fatörzsek, imádom, ahogy ezek a növekedési elemek háromdimenzióssá varázsolják az asztalképet.

A szabályok gyorsan és könnyen megtanulhatóak, de a rengeteg kártya és azok kombinációi az óriási újrajátszhatóságon túl számtalan stratégiai lehetőséget és agyégetést is kínálnak. (A tíz kétoldalas sziget-, éghajlat- és harminckettő szintén kétoldalas ökoszisztéma-kártya 25.600 különböző kezdőállást biztosít a játékosoknak.) Imádom, hogy nincs holtidő a játékban: én is végrehajthatom azt az akciót, amelyet éppen az aktív játékos, csak kicsit gyengébben, majd én is aktiválhatom az adott színű kártyáimat. Izgalmas, ahogy a tablóm bővítésével a lehetőségeimet is bővítem, és körről körre jobban összeáll a szigetem motorja.

Hogyha szeretnél átlépni a családi játékok világából az igazi gémerek közé, és közel áll hozzád a természet, A Föld tökéletes belépő lehet számodra!

A(z) A Föld társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!


Kommentek

  • veerzoltan80

    2024-01-02 15:07:53

    A bemutatót vissza tudom igazolni, nagyon szép, és hangulatos játék, jó alkatrészek, egy dologgal vitatkoznék az pedig az egyszerűség. Nekem a Fesztáv a fő összehasonlítási alapom, vagy éppen az Everdell. Ha sorba kellene rakni akkor a Fesztávnál véleményem szerint nehezebb játékról beszélünk. Nem riasztoan nehéz, de elég sok részletre kell figyelni a lerakásoknál ha igazán jó akarsz lenni benne. Könnyűnek semmiképp nem mondanám. Szokni kell 😁

    Ezzel együtt nem bántam meg egy percre sem hogy behuztam már KSen.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Föld