Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Brüsszel – A Szép korszak

1897-ben Bécsben negyvenkilenc művész kivonult a város művészeti központjából, hogy új művészetet teremtsen. A mozgalom célja az volt, hogy megszabaduljanak a túlburjánzó eklektikus stílustól, és egy egységes, átfogó művészi megközelítést alakítsanak ki. A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus, mely az idők során különféle regionális és nemzeti változatokban jelent meg.

A Bruxelles 1893 című társasjáték Etienne Espreman alkotása, mely 2013-ban jelent meg, az azóta bezárt Pearl Games gondozásában. A játék már régóta nem kapott újranyomást, viszont igen népszerű és keresett játékról van szó, így ha feltűnt egy-egy példány, az általában gyorsan és drágán talált gazdára. Idén viszont, a megjelenés tizedik évfordulóján a boltokba került a Brüsszel 1893: Belle Epoque, vagyis a Szép korszak.

A Brüsszel 1893: Belle Epoque az eredeti játék frissített kiadása, amely a Reflexshop jóvoltából magyar megjelenést is kapott. Volt szerencsénk épp a magyar bejelentés előtt megszerezni az első kiadás egy példányát, így össze tudtuk hasonlítani a két játékot.

Art nouvo

A szabályokat most az új kiadás alapján mutatjuk be, lentebb pedig kitérünk arra is miben különbözik a két játék.

A játék célja, hogy építészként kialakítsuk Brüsszel szecessziós arculatát, új épületeket húzzunk fel nemesek támogatásával.

Minden körben lehelyezed egy építész figurád a szecessziótábla aktív részének egyik akciómezőjére. Ezután végrehajtod a mező akcióját, majd jöhet a következő játékos. Az építészek mellé mindig kell valamennyi pénzt is a mezőre tenni, a sztori szerint ezzel hozzájárultok a város fejlődéséhez.

A szecesszió táblán ötféle akciót találsz, az építést, alkotást, értékesítést, befolyásolást, és az anyagbeszerzést. Az aktív táblarészt mindig a tőzsdekártyák határozzák meg és egy vinklivel kell kijelölni. Ezen belül rakhatjátok le munkásaitokat.

Építés akcióval egy épületlapkádat fogod lehelyezni a szecessziótábla egyik tetszőleges mezőjére. Később, amikor egy ellenfeled ilyen mezőt használ (ahol az épületed van), valamilyen jutalomban részesülsz. Ezek a jutalmak elég erősek, továbbá a játék végén még sok győzelmi pontot is adnak, ezért többszörösen is megéri az építkezésekbe fektetni. Az építés költségét a körzők állása és az épület tábládon elfoglalt helye határozza meg. Minden építkezés után a körzőt eggyel forgasd el, ezzel változnak a szükséges építőanyagok.

Alkotás aktiválásával a műhelyből elvehetsz egy tetszőleges műtárgyat bármely színből. Az értékesítés során pedig a műhely melletti lapka állása határozza meg a tárgyért kapható pont és pénz mennyiséget, viszont ezt az eladás előtt elcsúsztathatod, minden műtárgyad után eggyel.

Építőanyagok beszerzésekor egyszerűen vegyél el két tetszőleges építőanyagot.

Befolyásolással felbérelhetsz egy nemest, aki valamilyen fejlődési lehetőséget biztosít. Miután végrehajtottad az akciót, dönthetsz, hogy a kártyát eldobod, vagy megtartod, hogy később újra használhasd, de ilyenkor a játék végén még egyszer ki kell fizetni.

A Brüsszel táblán található még három akciómező. Ide járulhatsz, ha pénz szűkében vagy, ha olyan akciót akarsz végrehajtani, ami a szecessziós táblán már foglalt, vagy ha aktiválni szeretnéd a megtartott nemeseket. Ezekre a mezőkre nem kell pénzt tenni, viszont, aki a legtöbb építészt küldte ide, annak egy figurája börtönbe kerül.

Miután mindenki passzolt és vége a fordulónak, a szecessziós táblán oszloponként számoljátok össze ki ajánlotta fel a legtöbb pénzt. A győztes megszerzi az oszlop alatti tekintély kártyát. A kártyákon található jutalmak közül választani kell: vagy megkapod az azonnali jutalmat, vagy illeszd a táblád stratégia sávjához, amivel a játék végi szorzóidat növelheted. Pontok járnak még a körberakott liliomokért, melyeket a táblád liliom sávja alapján pontozz le.

Öt forduló után a játék véget ér. Ekkor még pontokat kaptok a táblátok építész, és a stratégia sávja alapján. Utóbbinál a pénz, műtárgyak, nemesek és az építészek számítanak. Aki a legtöbb pontot gyűjtötte, ő lesz Brüsszel legsikeresebb szecessziós építésze.

Jugendstil

Igazából nem lepődtünk meg, hogy a Brüsszel ennyire jó játék. Ismertük az előéletét, olvastuk a szabályait és a hátterét is. A legfőbb ok amiért ezt gondoljuk, hogy a játék rengeteg döntési lehetőséget ad a játékosok kezébe.

Minden kártya, minden alkatrész, minden lapka felhasználásánál legalább két lehetőség közül választhatsz. Minden megépített épület lehelyezésénél a másik fejével is gondolkodnod kell, nem mindegy mennyi pénzt küldesz az építészeddel, ahogy az sem mikor és melyik Brüsszel-akciót hajtod végre. Ezen elemek miatt nagy benne az interakció is.

Szerintünk zseniális, hogy minden fordulóban más tábla rész használható, ami további változatosságot és döntési lehetőséget hoz, illetve a kezdő játékosnak ismét egy stratégiai döntés, hogy számára mi lesz a kedvezőbb felosztás.

További pozitívum a játékidő. Játékosonként nagyjából 25 perc alatt lejátszható. Öten is leülhettek mellé, de azért azt már kezeljétek fenntartásokkal, ugyanis a tábla lehetőségei nagyon beszűkülnek.

Pár dolog azért került a negatívum listára is. Ilyen a témaválasztás, amely nagyon egyedi, de kissé nyakatekert. Olyan, mintha a szecessziós téma a grafikus fejéből pattant volna ki. Maga a játék egy jól tematizált építkezős darab, amitől ez szecessziós lesz az igazából csak a grafika motívumvilága.

Amit még megemlíthetünk, hogy a fordulók végi adminisztrációba bele lehet kavarodni, és mivel minden lépésnek jelentős a sorrendje, fontos, hogy azt be is tartsuk. Szerencsére minden táblán elhelyeztek egy kis segítséget a fordulókhoz, de azért az értelmezése nem jön zsigerből.

Stile floreale

A következő rész leginkább a Bruxelles 1893 tulajdonosokat érdekelheti, vagyis, hogy mi változott az új kiadásban.

Legnagyobb változáson a grafika esett át. Mi nagyon szeretjük Alexandre Roche munkáit (Troyes, Carson City, Rattus, Jaipur), és sajnáljuk, hogy játékainak új kiadásai már nem viselik magukon a kézjegyét. Viszont szerintünk a Brüsszel esetében Ammo (az új grafikus) jó munkát végzett, és tetszik, hogy megtartotta a játék eredeti hangulatát. Bár a régi kiadás színesebb és elegánsabb volt, de az új átláthatóbb lett, és ugyan nagyobb helyet foglal, sokkal rendezettebbé, követhetőbbé vált. A nagyobb ikonok és jelzések is az átláthatóságot segítik.

A korona és a liliomsávok átkerültek a játékostáblára, amitől ez is kezelhetőbb lett. Új helyre került a körző is. Korábban a számlapjára az anyagok lapkáit random kellett felhúzni, most fixen a táblára lett nyomva. Már csak a kiegészítő üveg alapanyagát takarja egy kis nyilacska, amikor az alapjátékot használjuk. A nemesek sávján, már öt választható kártya van, a korábbi néggyel ellentétben.

Egyetlen szabálybéli eltérés, hogy korábban a műtárgyakat egy lefordított talonból kellett felhúzni, most viszont színenként válogatva kerülnek a táblára.

Az új doboz tartalmaz egy kiegészítőt, ami új lapkákat, üveg építőanyagot, és még több döntési lehetőséget biztosít. Emellett a játékostáblák hátoldalán lévő asszimetrikus játékmód tovább strukturálja a játékosok stratégiáját.

Tiffany style

Úgy gondoljuk nem véletlen, hogy ez a játék ennyire keresett a játékosok körében. Ugyan vannak hibái, mint a nyakatekert tematizálás, vagy a játékosok létszáma után beszűkült akció lehetőségek, de sokkal több érv szól mellette. A Brüsszel egy dinamikus, interaktív, gyorsan lejátszható, emellett könnyen tanítható, szépen és logikusan felépülő stratégiai játék. Folyamatosan fenntartja a játékosok figyelmét, és főképp az építkezésekkel és az akciók utáni fizetségekkel állandóan hatással vagyunk társaink döntéseire is.

A régi, és az új kiadás közötti legmérvadóbb különbség az aszimmetrikus játékmód és a Belle Époque kiegészítő, melyek viszont remekül bővítik a játékot.

Leginkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a gyorsan lejátszható, de igazán mély stratégiai játékokat, amelyben bár a téma kevésbé jelentős szereplő, mégis varázslatos hangulatot kölcsönöz a játéknak.

A(z) Brüsszel 1893: Belle Époque társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Brüsszel 1893: Belle Époque
  • Bruxelles 1893