Troyes
Videó beküldése

Troyes társasjáték

társasjáték, 2010
Értékelem!

A Troyes egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2011-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a kockadobás, a terület befolyásolás/irányítás, a solitaire és a trn-04 progressive turn order...

A Troyes egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. A játék több, összesen 3 jelölést kapott 2011-ben. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a kockadobás, a terület befolyásolás/irányítás, a solitaire és a trn-04 progressive turn order mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Z-Man Games gondozásában megjelenő Troyes, a kockajátékok egy újabb képviselője. A francia Champagne városában játszódó társas abban különbözik az eddig megszokott kockajátékoktól, hogy itt az ellenfeleinktől vesszük meg a kockákat. Miért jó ez? Azért, mert ha valakinek szerencsétlen napja van, és nem tud elég jól dobni, van esélye kiegyensúlyozni a dolgait azzal, hogy megveszi mások kockáit, mielőtt azok használni tudnák őket. Lássuk, beválik-e az elmélet a gyakorlatban is?

Intrikai és küzdelem Champagne városában

A társas a középkori Francia ország intrikus udvarába kalauzolja a játékosokat, mindenkit egy-egy titkos személyiség bőrébe bújtatva. Az eltérő hatalmaknak más-más területeken van befolyásuk, a játék végén különböző feltételek mellett kaphatnak győzelmi pontot. Mivel mindenki titkos szerepet játszik, a játék egyik lényeges eleme, hogy kitaláljuk a többiek karakterét, és lehetőleg úgy cselekedjünk, hogy az számunkra kedvező legyen, másoknak viszont kevésbé. A játék célja végső soron pedig nem más, mint a város különböző területein befolyást szerezve Champagne leghatalmasabb mecénásává válni.

Szerezz támogatást céljaid eléréséhez!

A játék alapeleme a dobókocka, melyeket a játékosok az alapján birtokolnak, hogy mekkora befolyásra tettek szert a város különböző (katonai, civil, és egyházi) épületeiben. A különböző forrásból származó, eltérő színű kockákat más-más akciókhoz lehet használni, ráadásul a játékostól függ, hogy egy-egy cselekedetéhez mennyi kockát rendel. Minél több kockát (munkást) használ egy játékos az adott akcióhoz, annál nagyobb hasznot húzhat belőle. Természetesen ez fordítva is igaz, kevesebb munkással kisebb lesz a haszon, de ilyenkor a munkaerő többfelé is elosztható.

Látható, hogy több kocka felhasználásával kevesebb de erősebb akciót lehet végrehajtani, míg kevesebb kockával többféle cselekvésünk is lehet, de ezek nem lesznek olyan hatékonyak, mint ha több munkással hajtanánk végre őket. A játékosoknak ráadásul nem mindig lesz kéznél éppen olyan kocka amilyen a kiszemelt akciójukhoz kellene. Ilyenkor mások dobásainak kockáit vehetjük meg, minél többet akarunk használni belőlük, annál drágább áron. Ezt a vételt a másik játékos nem utasíthatja el, így a szerencsésebb kezű játékosok sem kerülnek sokkal nagyobb előnybe, mint a kevésbé szerencsések.

Arany és cselszövés

Nem a pénz az egyetlen erőforrás a játékban. A játékosok rendelkeznek bizonyos számú befolyásponttal is, melyekből olyan jelölőket vehetnek, amikkel meg tudják változtatni a speciális épületekben lévő befolyásukat. Ilyen módon esetleg több kockához juthatnak adott színből, monopol helyzetet kialakítva, vagy egyensúlyozhatnak, hogy minden színből legyen kockájuk, de kevesebb számban. A befolyást akciókra is fel lehet használni, sőt a nem tetsző dobások újradobhatók, vagy a kockák átfordíthatóak a segítségével.

A játék középkori hangulatát erősíti a katedrális építéséért való kötelezettség is. Az épületnek három szintjét kell felhúznia a játékosoknak, melyeket fehér kockákkal tehetnek meg. Ha valamelyik játékos nem segít a katedrális építésében (vagyis nem használ fel minden katedrális szinten legalább egy kockát), a játék végén annyiszor -2 győzelmi pontot kap, ahány szintben nem segített a többieknek.

Győzelem és elbukás

A játék végén az lesz a győztes, aki a legtöbb győzelmi pontot zsebeli be a játék során. Győzelmi pontok járnak az eseménykártyák legyőzéséért, a katedrális felépítettségéért, és bizonyos akciókártyák használata után is. A játék végén karakterünk titkos kilétére is fény derül, további pontokhoz juttatva a játékost.

Összegzés

A játékot az teszi újrajátszhatóvá, ahogyan az akciókártyák kombinálódnak, és az eseménykártyák váltakoznak. Lesznek olyan kombinációk, melyek megkönnyítik a játékosok dolgát, de elég romboló variációk is kialakulhatnak, ilyenkor mindenkinek nagyobb kihívás lesz az élre törni. Mindemellett a munkaerő elosztása is komoly agymunkát igényel, ami igazán jó „worker placement” játékká teszi a társast. Végül meg kell említeni a szerencse szerepét, ami kedvezően alacsonyra van véve, mivel kockákat vehetünk a jobban dobó játékosoktól, de akár saját dobásainkat is módosíthatjuk a befolyáspontjaink felhasználásával.

Kinek ajánljuk?

A játék nem kifejezetten könnyű, ezért tapasztaltabb játékosok számára lehet érdekes elsősorban. Aki viszont egyszer megértette a szabályokat és a játékmenetet, annak valószínűleg hosszú ideig minden összejövetel alkalmával előkerül majd a társas egy-egy játszma erejéig.

Mi van a dobozban?

A dobozban a számos jelölő mellett található 56 db kártya (27 akciókártya, 16 eseménykártya, 6 karakter kártya, 1 kezdő játékos kártya, és 6 szabály áttekintő kártya), 24 dobókocka és természetesen olyan kötelező elemek, mint a szabálykönyv, játéktábla, és hasonlók.

Magyar szabály

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 24% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 15 000 Ft-tól
 • 10 ajánlat

Kategória: Kockajáték, Közgazdaság, Középkori
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Kockadobás, Terület befolyásolás/irányítás, Solitaire, TRN-04 Progressive Turn Order, Események, Játék végi bónuszok, Változó setup, ECO-05 Income, Ownership, Különböző típusú munkás, Worker Placement with Dice Workers, Hidden Victory Points

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Troyes társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Troyessuhajda01

Csomagküldéssel, vagy személyesen! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Készletet próbálok csökkenteni és a bontatlan dobozokat kínálom eladásra.

0 érdeklődő


Troyespolyanna, Bp. XV., Fő tér vagy Blaha, Batthyány

Csak személyesen itt: Bp. XV., Fő tér vagy Blaha, Batthyány!

Kétszer játszottuk.

2 érdeklődő


Troyesbalazs.csepeli, XI. kerület Kelenföldi pu. vagy Móricz, Budaörs

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: XI. kerület Kelenföldi pu. vagy Móricz, Budaörs! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Troyes + Ladies of Troyes kiegészítővel, csak együtt szeretném eladni.

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Troyes társasjáték videók (4)

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2011

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2011

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2011

Kommentek

Kommentek

 • robsteady

  2023-07-23 23:25:54

  A Troyes elsőre nem ad jó élményt, mert szokni kell a sajátos mechanikáját. És igen, a magas interakció csak hozzátesz. Bár absztrakttá válik hamar (mint minden játék!), amennyiben az ember figyel rá, a kártyaszövegek, akciók visszaterelik a témát azért. Ettől még ez egy versenyjáték marad, ami a kombináció, taktika, és időzítés parádés keverékét nyújtja.

 • szirom.niki

  2023-06-17 17:01:02

  A héten sikerült kipróbálnom a troyes-t 4 játékossal. Egy menetet sikerült csak lefutnunk és sajnos nem lett szerelem első látásra, de ezen nem is csodálkoztam, felkészítettek rá a többiek, hogy lehet több idő fog kelleni neki, amíg belopja magát a szívembe.

  Nagyon nem egy kezdő darab, befektetést igényel és sok szabállyal dolgozik a játék ami mellett magas a játékosok közötti interakció pl. szó szerint ki lehet túrni egymás munkásait épületekből és kockákat (értsd. akciókat) lehet a másik elől elhappolni, ami által elég kiélezetté tud válni a hangulat. A játékos társaktól függ, hogy mennyire lesz konfrontatív a játékélmény.

  Ez alatt az egy játék alatt az volt a benyomásom, hogy hiába van sok lehetőségem lépni, a 3. kör után, amikor már elérhető az összes kártya által nyújtott szabad terület, kialakult pár biztos pont, ami arányaiban sok pontot hozott, így elég volt azokat ismételgetni. Viszont ez szerintem egy egyedi eset volt, ha más kártyák kerülnek fel biztos más a helyzet..

  Végtelenségig újrajátszható, az említett körök kártyáitól függően és a városunkat rámadó ellenségek miatt akár egy teljesen más játékélményt kaphatunk. Még bőven tartogat magában rejtélyeket számomra, utólag sokszor eszembe jut, hogy miket lehetett volna még máshogy csinálni, több pontot szerezni.

  A külseje szerintem megosztó, valaki imádja, én személy szerint a másik csoportba tartozom, de játék közben nem vettem észre. Számomra annyira absztraktá vált 1-2 kör után, hogy már csak a kockákat és meeple figurákat kereste a szemem, viszont a betűtípus egyes kártyákon zavaróan olvashatatlan, ez főleg a szabályban való lapozáskor volt idegesítő.

 • hamu80

  2022-05-22 21:56:09

  Több mint 500 Boardgame Arena meccs és 20 élő parti után picit ritkábban ülök le mellé, de még mindig a TOP 1 társas nálam. Miért? Ez egy euró játék

  -amiben direkt és indirekt interakciók garmadája van! Kockákat (munkásokat) happolhatsz el az ellenfelek elől, lenyúlhatod a pontszerző eseményeket, beépítheted előttük a katedrálist, kitúrhatjátok egymás kockageneráló bábuit az épületekből, versenyezhettek az elsőségért a különböző infrakstruktúrákban.

  -amiben a dobozon a játékidő nem hazugság, tényleg lemegy a 4 fős is 90 perc alatt

  -ami 2-4 főig egyaránt jól skálázódik

  -ami elsőként alkalmazott olyan rejtett célokat, amelyek mindenki által megszerezhetők. Szociális dedukció egy kökemény euróban, ahol ki kell találnod, hogy ki az ellenfeled titkos patrónusa? Igen!

  -ahol a pontszerző események nem unalmas sótlan események, hanem nagyon is élnek, és olykor képen vernek. Jönnek az eretnekek, és ti nem tesztek semmit? Szépen esik le a befolyásotok! Vándormunkások jönnek? Beépítik előleletek a katedrálist! Teológiai viták bontakoznak ki? A semleges (dummy játékos) szépen kitúrja a játékosokat a templomból. (apropó dummy játékos, itt nem a szokásos játékospotló szerepet tölti be, hiszen maximum létszámnál is jelen van. A játék narrációjában van fontos szerepe.)

  -amiben amennyire csak lehet, az absztrakt kockamechanizmus illeszkedik a témához. Igen jól hallottad. Nem értek egyet a tipikus vélekedéssel, hogy a Troyes száraz, témanélküli. Nagyurak vagytok, akik a francia ancient regime 3 rétegének befolyásolásával igyekeznek elérni a legnagyobb dicsőséget

  -ami a mai trenddel ellentétben nem úgy komplex, hogy túlbúrjánzott pontsaláta, vagy szanaszét komplikált szabályrendszerrel operál. Néhány kártyából és kockából alkot elképesztő mélységet, végtelen újrajátszhatóságot és komplexitást.

  -amiben minimális a holtidő

  Negatívum:

  -fura nem elegáns matek a pontszámításnál, költségeknél

  -nem elegáns szabály, nehéz taníthatóság. 2-3 játék után viszont magad is meglepődsz, hogy milyen pörgős

 • harnas1207

  2021-03-28 23:58:03

  Amikor eldöntöttem, hogy megveszem a Troyest, biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni, de ki akartam próbálni. Sajnos a pontatlan magyar szabályfordítás és az angol lapok kétértelműsége eléggé kedvromboló volt az első játék során, de kitartóak voltunk. A második esélyt a különleges játékmechanizmusa miatt érdemelte ki, és nem alaptalanul! Alapvetően egy kockadraftolós játékról van szó, amiben kevés lépésből kell a legtöbbet kihoznunk. A külső ellenségek révén semi coop filingű lesz, ami számomra nagyon egyedivé tette ezt a társast. A titkos célok beépítése is nagyon jópofa, kár, hogy kevés van belőlük és hamar kiismerhetőek lesznek. Az sokáig kérdéses volt számomra, hogy vajon mennyi taktikázási lehetőség van a város falai között, esetleg van-e akkora mélysége, hogy akár különböző stratégiákról lehessen beszélni. Az tény, hogy nem rejteget magában 50 féle stratégiát, de egy kevés lépéssel dolgozó euro (pl. Agricola) esetében nincs is nagy elvárás és ezt bőven megüti a Troyes. Két fővel is nagyon jól működik, egy beépített mesterséges harmadik játékos révén. Ilyenkor sokkal nagyobb teret enged a játék. Azonban minél többen játszanak vele annál nagyobb lesz az interakció és az egymással kitolás jelentősége is. Ez azért igazán fontos, mert a Troyes nagyan épít az egymás elől elhappolásra. Kockadraftolós játékhoz képest nagyon alacsony a szerencsefaktor jelentősége.

  Tény, hogy nem a világ legösszetettebb játéka, de újszerű mechanizmusa és nem túl egyértelmű szabályzata miatt nem feltétlen tartom egyszerűnek. Kell 2-3 játék, amíg a játékosok átlátják és megszokják. Talán emiatt, vagy a nem túl izgalmas kinézet/téma miatt számunkra a Troyes nagyon száraz. Azon ritka játékok egyike, amit nagyon nehezen veszünk le a polcról, de aztán egyáltalán nem bánunk meg.

 • ARduel

  2019-04-05 07:53:12

  Mikor először kipakolták a játékot, azt gondoltam, hogy ez egy állati nagy szerencsejáték. Rengeteg kocka van a játékban, és minden kör elején dobunk velük. Viszont a játék során ezeket energiaforrásként használjuk, az értékeket meg lehet venni, átfordíthatjuk a kockákat, ha fizetünk, illetve a kockák értékeiből vehetünk további képességeket. Ha nem vagyunk elégedettek, megvehetjük a játékostársaink kockáit, hogy erősítsük a kombinációinkat, stb. Nagyon jó kis játék, de tényleg :D

A Troyes társasjáték és kiegészítői (4)

 • Troyes: Bonus Cards társasjáték Kiegészítő

  A set of Promo cards for Troyes was released at the International Games Festival in Cannes. For a time, these were available for purchase from the BGG store. There are 4 included cards are as follows: I Activity Card - Yellow - Baker Sells his bread to every civilian still present in town. Earn 1 denier per yellow die present on all districts of the city...

  • Játékidő: 90 perc
  • Min. játékidő: 90 perc
  • Max. játékidő: 90 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Komplexitás: 3/5
 • The Ladies of Troyes társasjáték Kiegészítő

  Game description from the publisher: In The Ladies of Troyes, the women make an appearance in the form of three new Character cards that you can include in your games. A new action allows players to move their guard along the ramparts in order to access one of 16 new activities outside the city. Each player is represented by a new purple die (representing...

  • Játékidő: 90 perc
  • Min. játékidő: 90 perc
  • Max. játékidő: 90 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 13+ éves
  • Komplexitás: 4/5

  The Ladies of Troyes társasjáték Kiegészítő 10990 Ft-tól! - 3 üzlet árulja ezt a játékot!

 • Troyes (2016 edition) társasjáték

  In Troyes, recreate four centuries of history of this famous city of the Champagne region of France. Each player manages their segment of the population (represented by a horde of dice) and their hand of cards, which represent the three primary domains of the city: religious, military, and civil. Players can also offer cash to their opponents' populace in...

  • Játékidő: 90 perc
  • Min. játékidő: 90 perc
  • Max. játékidő: 90 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 1
  • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Komplexitás: 4/5
 • Troyes Dice társasjáték

  Építsd és népesítsd be Troyes városát, miközben támadásokkal és kudarcokkal kell szembenézned. A Troyes Dice a középkorba invitálja a játékosokat, hogy felfedezhessék Troyes város gazdag történetét, midőn a társadalom három rend köré szerveződött: a nemesek, a civilek és a vallás. Az első rend felelőssége a föld védelme és az igazságszolgáltatás; a...

  • Játékidő: 30 perc
  • Min. játékidő: 20 perc
  • Max. játékidő: 30 perc
  • Max. játékosszám: 10
  • Min. játékosszám: 1
  • Ajánlott játékosszám: 2
  • Max. ajánlott játékosszám: 2
  • Min. ajánlott játékosszám: 1
  • Ajánlott életkor: 12+ éves
  • Komplexitás: 2/5

  Troyes Dice társasjáték 7500 Ft-tól! - 2 felhasználó és 6 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1.5 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Alain Orban, Xavier Georges, Sébastien Dujardin
 • Illusztrátor:  Alexandre Roche
 • Kiadók:  Asmodee, Z-Man Games, HUCH! & friends, REBEL.pl, Korea Boardgames co., Ltd., Pearl Games, Galápagos Jogos
 • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, Korean, lengyel, portugál, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Pearl Games multilingual first edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.5 cm x 32 cm x 7 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • English-only first edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.7 cm x 31.8 cm x 7.1 cm
 • Pearl Games multilingual second edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.7 cm x 31.7 cm x 7.3 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Z-Man multilingual edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 31.8 cm x 22.9 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English-only second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.5 cm x 31.4 cm x 7.3 cm
 • French-only edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 22.6 cm x 31.6 cm x 7.2 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 22.8 cm x 31.7 cm x 18.5 cm
 • English/French edition, first printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • German/Spanish edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: lengyel
  • Súly: 1.1 kg
 • English/French edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 7.3 cm
 • Spanish-only edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: spanyol
 • English/French edition 2020
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 7.3 cm
 • English/French edition 2021
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 6.9 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • HUCH! German edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 22.6 cm x 31.6 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: Korean
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 22.5 cm x 31.5 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.5 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Troyes társasjátékhoz