Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! -Kereskedő legenda: Marco Polo

Mindenki ismeri Marco Polo nevét és hallott utazásairól és felfedezéseiről. A Piatnik gondozásában megjelent Marco Polo kereskedő – Világutazó játékában ezeket az utazásokat élhetjük újra Marco Polo üzlettársainak bőrébe bújva. A játék során számos lehetőségünk van, amit mérlegelhetünk a legtöbb győzelmi pont megszerzésének érdekében. Azonban a döntéseinknek komoly súlya van éppen ezért úgy gondolom, hogy egy igazán remekbe szabott, szűk, euro típusú játékot kaptunk.

A játékról

Miután előkészítettük a játékot 5 forduló áll rendelkezésünkre a legjobb döntések meghozatalára. A fordulókon belül is körökre osztott kockalehelyezéssel operálunk fő akció gyanánt, valamint lehetőségünk van bónusz akciók végrehajtására korlátlan számban a fő akciónk előtt vagy után de fő akciót mindenképp használnunk kell és kockákat nem vihetünk át a következő fordulóra. Alapból 5 kockával indítunk, amelyekkel dobnunk kell és az itt kapott értékek határozzák meg a későbbiekben, hogy mennyi erőforrást és milyen hatást tudunk használni. Ami jó hír, hogy bónusz akciókkal ezek értékei módosíthatóak bár ez is meglehetősen költséges hobbi. Ezen túl pedig kompenzációt is kapunk, ha túl alacsony a kockák összértéke. A játék szűkösségét az adja, hogy egyes akcióhelyek 2 vagy akár 3 kockát is igényelhetnek tehát az 5 alap kocka bizony elég kevés tud lenni emiatt jól meg kell válasszuk a stratégiánkat mert bizony mindenből nem fogunk profitálni. Egyes akcióhelyekről nem tudnak kiszorítani a versenytársak de ha nem mi érkezünk előbb akkor bizony extra erőforrásba fog kerülni a használata. Extra kocka szerezhető, de minden fordulóban visszakerülnek a közös készletbe tehát még ez sem permanens előny.

Erőforrás szerzése (fő akciók)

A játékban szereplő erőforrások a teve, amely főleg a bónuszakciókhoz és az utazásokhoz használhatóak, de egyes játékelemek is igényelhetik. A nyersanyagokat, mint a bors, arany és selyem a szerződések teljesítésére használhatóak, de egyes városok is építhetnek erre akciót valamilyen csere formájában, ami főleg pénz vagy győzelmi pont lehet.

  • 5 érme elvétele: kapunk 5 pénzt.
  • Bazár: nyersanyagok és tevék szerezhetőek itt a megfelelő számú kocka értéke szerint.
  • Kán kegyének elnyerése: szabadon választott nyersanyag és teve szerezhető, de korlátozott férőhelyes akciómező.
  • Szerződés elvétele: amennyiben teljesítettünk minden szerződésünket vagy újakra tennénk szert (maximum kettő lehet aktív és egy alapszerződéssel indulunk viszont a régi szerződések eldobhatóak) innen tudunk szerezni minden fordulóban. Hat kerül a táblára, de ha nem lenne elegendő van még pluszban kihelyezhető is.
  • Utazás: a játéktáblán történő mozgást az utazás akcióval tehetjük meg. Az utazásnak minden esetben van egy elsődleges pénzköltsége. Attól függően, hogy hány mezőt szeretnénk utazni nő ez a költség. Ezen túl pedig a játéktáblán is van feltüntetve extra költség, amely szintén megfizetendő teve vagy pénzköltség. Mozgással nem csak kis- és nagyvárosba hanem oázisokba is aminek a szerepe csak az utazás elnyújtása mivel semmilyen bónuszt nem ad azonban mivel mozgásnak számít van költsége és extra költsége is.
  • Városkártya akciók: minden olyan várost, amelyet már meglátogattunk és van ott kereskedőállomásunk használhatjuk a városkártya akciót. Ezt csak 1 játékos használhatja csak egyszer minden fordulóban. Jellemzően valamilyen áru vagy egyéb erőforrást tudunk beváltani győzelmi pontra vagy egyéb erőforrásra az idehelyezett kockaérték szorzataként.

Ezen kívül, ugyan nem számít önálló akciónak, de ha először látogatunk meg nagyvárost akkor az előőrs bónuszát megkapjuk majd ezt a lapkát levesszük a tábláról. Ha pedig kisvárosban van kereskedőállomásunk akkor minden kör elején az azon szereplő bónuszt is megkapjuk itt viszont már mindenki megkapja a bónuszt nem csak az elsőként érkező.

Bónusz akciók

A bónusz akciókat a körünkben bármikor végrehajthatjuk tetszőleges számban, illetve erőforrásaink függvényében. A 3 érme elvételét leszámítva egyiknek sincs kocka költsége

  1. Szerződés teljesítése: ha a szerződéshez szükséges erőforrásunk összegyűlt teljesíthetjük azt megkapva az általa biztosított előnyöket.
  2. 3 érme elvétele: ezt a bónusz akciót többször is használhatjuk.
  3. 1 kocka újradobása: teve befizetésével.
  4. 1 kocka értékének megváltoztatása: +/- 1 értékkel 2 teve közös készletbe fizetésével.
  5. 1 fekete kocka elvétele: az adott fordulóra +1 kockánk lehet. Fekete kockát olyan akciómezőn is használhatjuk, amit már használtunk.

Karakterek

A játék 8 különböző karaktert biztosít a játékosok számára, de a tabrízi kereskedőből 3 példány is van az ő képessége változik a játékban részt vevő kereskedők számától. A 8 karakternek 8 különböző képessége van, ami szintén biztosítja, hogy változatos stratégiát kövessünk hiszen bizonyos szempontból mindegyiknek más az erőssége.

A teljesség igénye nélkül néhány karakterképesség:

  • nem szükséges kockát dobni, tetszőleges érték választható,
  • a térképre két bábu kerül és az utazások megoszthatóak a bábuk között ezáltal több város könnyebben elérhető lehet,
  • nincs költsége az elfoglalt akciómezőnek,
  • Pekingben kezdjük a játékunkat megszerezve ezzel a legtöbb pontot adó helyet és a játék végén az árukért is kapjuk az extra pontot.

A karakterek jellemzően az utazás vagy a szerződés teljesítés irányába mozdíthatják el az adott játékost azért, hogy jobban kihasználható legyen a karakter képessége a tapasztalatok szerint.

Pontszerzési lehetőségek

A játékot azonban a végén a pontok fogják eldönteni, amit meglehetősen sokféleképp szerezhetünk úgymint:

  • szerződések teljesítése,
  • városkártya akciók,
  • legtöbb szerződés teljesítése,
  • pekingi kereskedő állomás lerakása,
  • célkártyák után (ezeket a játék elején kapjuk és a rajtuk szereplő településekre kell eljutnunk),
  • megmaradt 10 érménként 1 GYP,
  • pekingi kereskedőállomás esetén 2 áruért 1 GYP (a pénz és teve nem áruk),
  • kereskedőállomások lepakolása.

Természetesen a fenti pontok közül van, amit csak 1 játékos tud megszerezni és vannak, amelyek fix pontozásúak, mint például a legtöbb szerződés, a pekingi állomások és vannak, amelyekből többször is profitálhatunk, mint az egyes szerződések vagy a városkártya akció.

Játékszabály

A játékszabály közel 20 oldal a segédletekkel együtt viszont cserébe elég részletes leírást kapunk az egyes lehetőségekre és kitér a speciális esetekre is. Az is említendő, hogy gazdagon illusztrált tehát az értelmezése nem túl bonyolult bár az tény, hogy vannak speciális szabályok így a játék során nem nehéz belefutni figyelmetlenségből eredő hibába. Az ikonográfia is könnyen érthető és gazdag is így a magyar nyelvű játékszabálytól eltekintve nyelvfüggetlen játékról beszélünk.

Személyes tapasztalat

Közel egy tucat játékunk van benne, aminek a döntő többsége az utóbbi 2 hónapban került lejátszásra. Azt mondanám, hogy a játék megosztó lehet és nem mindenkinek való, mert a lehetőségek elég szűkösek elszámolni magunkat pedig kifejezetten egyszerű emiatt pedig nem biztos, hogy a vesztesek kellően motiváltak maradnak vagy, hogy tudják értékelni azt, hogy bizony nagyon kevés erőforrással kell gazdálkodni. A játékban használni kell a fejünket nem is keveset annak érdekében, hogy a lehető legjobb döntéseket tudjuk meghozni az adott felállást és lehetőségeket mérlegelve. Emiatt benne van az analízis-paralízis veszély azok számára, akik erre hajlamosak, ami miatt a játékidő nagyon megnyúlhat - egyébként a 30 perc/játékos szerintem nagyjából megállja a helyét, de ez persze egyénfüggő a döntések miatt. Nálunk eddig kizárólag 2 fővel került elő főleg a nehézsége miatt, habár úgy gondolom, hogy ami 2 fővel is szűk tud lenni az 4 fővel talán már fullasztó atmoszférát is okozhat. A kockadobás miatt van benne valamennyi szerencse és bár ezek korrigálására van lehetőség, de ez elég költséges tud lenni. A szerencsefaktort viszont ennek ellenére sem érzem túl relevánsnak. Az interakció szerelmesei biztosan nem itt fogják megtalálni a számításukat, mert az egymásra hatásunk a kockalehelyezésen túl csak a város akciómezőkre terjed ki oda is csak akkor, ha több játékos állomása is ott van. Családi játékot keresők számára sem biztos, hogy ajánlanám a játék szerintem sokkal inkább a nehezebbe hajló eurók kedvelőinek tudom ajánlani, akik szívesen versengenek egymással.

Hangulat szempontjából és attól eltekintve, hogy euro játék szerintem hozza azt, amit kell, egyértelműen merítettek ténylegesen Marco Polo utazásaiból, hiszen több elem is ténylegesen köthető hozzá a jelenlegi ismereteink alapján, mint pl települések, vagy a kán). Az áruk és az utazás teve költsége is szintén nagyon azt az érzést keltik, hogy valóban kereskedsz. De végső soron ez egy euro játék, ami komoly számolást és koncentrációt igényel szóval a játék szép, de a gyönyörködést hamar eltudjuk engedni.

Alkatrészminőség szempontjából sem lehet sok panasz a legtöbb elem vastag karton vagy fa. Persze azért akad néhány kártya is amiket azért érdemes lehet kártyavédőt alkalmazni.

írta -- MaRo

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Marco Polo Kereskedő - Világutazó játék