Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Fény, szín és illat – Kaspó

Új otthonba költözöl. A szobanövények szerelmeseként igyekszel a ház minden szegletét virágba borítani. De nem elég a fény a víz és a tápoldat, szeretetre és gondoskodásra is szüksége van cserepeseidnek, hogy sokáig örömöd leld bennük.

A Flatout Games csapata által összerakott Kaspó a manapság elég divatos természet téma egy érdekes szeletét ragadja meg. Szobanövényeket kell a legjobb helyre elhelyeznünk otthonunkban, hogy a legtöbb győzelmi pontot gyűjtsük össze.

Tőosztás, bújtatás, dugványozás

A Kaspóban fokföldi ibolyát, legénypálmát, amarilliszt és további 57 csodálatos szobanövényt pakolgatunk és nevelgetünk. A növényeket öt csoportba osztották, levéldísznövények, virágzók, pozsgások, kúszónövények és különlegességek. Minden csoporthoz tartozik egy szobaszín, a szobákhoz pedig berendezési tárgyak. A húzózsákban található még három típusú gondozáslapka is: táp, ültetőlapát és locsolókanna.

A játék előkészítése során négy növénykártyát csapunk fel, alá húzunk egy-egy lapkát a zsákból végül négy szobakártyát teszünk a harmadik sorba. Az aktív játékos elvesz egy kártyát (növényt/szoba) és a hozzá tartozó lapkát, majd a kártyát lehelyezi az épülő házának egyik kártyája mellé.

Minden növénykártya tetején látható, hogy milyen fényviszonyokat igényel (árnyékos, félárnyékos, napos) illetve a szobakártyák szélein az látható, hogy a szobának azon szegletében milyenek a fényviszonyok. Ha egy virágot sikerül igényei szerint elhelyezni, akkor növekedésnek indul, és ráteszünk egy kis levelet. Ha a növény eléri a kártya jobb felső sarkában látható kifejlett méretet, akkor egy szép kaspót helyezünk a kártyára. Persze serkenthetjük is a növekedésüket a gondozáslapkákkal, amikkel további növekedésjelzőket helyezhetünk a kártyára.

Érdemes úgy tervezni, hogy a berendezett szobák pontozni fogják a körülöttük lévő azonos típusú virágokat, viszont több pont jár, ha a berendezési tárgy és a szoba színe is megegyezik.

Amikor egy oszlopból elveszünk egy kártyát, az oszlopban maradt másik lapra egy mesterkertész lapka kerül. Ha ezekből összegyűjtöttünk kettőt, akkor végrehajthatunk egy extra akciót, ami lehet növesztés, a kínálat frissítése, vagy kártya és lapkaelvétel eltérő oszlopokból.

A játékosok 3x5 kártyából álló lakást rendeznek be, és amikor befejezik az építkezést a játék véget ér és pontot számolnak. A virágokon kívül pontot érnek a díszes kaspók, a megmaradt levél jelzők, és a különböző típusú berendezési tárgyak is. Extra pontokat is lehet szerezni, öt különböző szobával és növénnyel, valamint a 3 célkártyával. A pontok összegzése után az nyer, aki a legtöbbet gyűjtötte.

Tápoldat és párásítás

Az utóbbi években játékkiadásában a természet téma mellett a kertészkedés is nagyobb teret kapott. De a Kaspó nem csak témájával, egyszerű, de mély játékmenetével, hanem érdekes működésével is felkeltette érdeklődésünket.

Játék során gyakran fog megjelenni a „valamit-valamiért” élmény, mert hiába gyűjtenél kék szobák mellé csak kúszónövényeket, ha körök óta egy sem került a kínáltba, vagy a szükséges lapka és kártya különböző oszlopban vannak, és már nincs mesterkertész lapkád a megoldáshoz. A játék folyamatosan kényszerít arra, hogy „elrontsd” az asztalképed összhangját, és kénytelen légy a kék szobába lila kanapét rakni, hogy legalább pár pontot szerezz. Tehát akik nem bírják maguk előtt az efféle „tökéletlenséget”, azok kényelmetlenül érezhetik magukat játék közben.

A Kaspó fantasztikus növényeit Beth Sobel elevenítette meg, akinek a Fesztáv és a Viticulture játékok illusztrációit is köszönhetjük. A szobakártyák elsőre túl egyszerűnek tűntek, de beláttuk, az egyszínű kártyák között a növények így mutatnak a legjobban.

Játékidőre játékosonként 20 perccel számolhattok, ugyanis jól át kell gondolni mikor mit is érdemes elvinni, és szükséges-e a mesterlapkákat felhasználni. A játék remekül működik kettő-négy fővel, öt játékossal viszont már hosszúnak éreztük. Öten majdnem két óra, ami azért egy ilyen nehézségű családi játéknál már hosszú.

Jópofa a növényeket fényigényük szerint rendezgetni, de izgalmas lenne, ha a gondozáslapkákat is beemelnénk a hatások közé. Például a fényigény mellett a vízigényt is megjelenítenék a kártyák, és a locsolókannával túl lehetne öntözni, amivel vesztene a növekedési erélyéből. Persze nyilván ez nem volt tervezői cél, de izgalmas új szintje lenne a játéknak, ami sokkal jobban visszaadná a növénygondozás élményét.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

A Kaspó egyszerű szabályrendszerű családi játék, ami nagyon izgalmas mélységgel operál. Folyamatosan figyelni kell a növekedésre, szobák és a növények összhangjára, és a mesterkertészlapkák jól időzített felhasználására.

Ajánljuk minden hobbikertésznek, és növénykedvelőnek, és új házba költözőnek.

A(z) Kaspó társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kaspó