Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Aki a virágot szereti… – Virágvarázs

Egy kertben sétálsz. Körülötted sok száz színes napfényben szikrázó, illatozó virág. Rajtuk méhek döngicsélnek, pillangók repdesnek és katicák mászkálnak. A séta közben virágcsokrot szedsz: egy piros csokrot szeretnél, ezért a tengernyi virágok közül csak ezeket szakítod le. Liliomot, pipacsot, krizantémot, mialatt a szemed meg-meg akad a kertben rejtőzködő szobrocskákon, szökőkutakon.

A Fűszerkert és a Nagyi Régi Kredencének szerzőjétől, Steve Finntől itt egy újabb játék, a Virágvarázs. A korábbi játékokhoz hasonlóan, itt is egy békés és nyugodt hangulatú játékra számíthatunk, melyben a virágoké és a bogaraké lesz a főszerep.

Ahogy a bevezetőben olvashattátok, egy virágoskertben sétálunk, virágot szedünk és igyekszünk a legszebb virágcsokrokat összeállítani.

„A titkos kert”

A játék elején a kert- és kívánságkártyákból kialakítjuk a virágoskertet, majd kisorsoljuk a játékosok sorrendjét. A szabályban meghatározott módon a bizonyos kártyákra kavicsot helyezünk, két lap pedig képpel lefelé kerül a sorba.

A játékosok a soron következő oszlopból elvesznek egy kártyát, majd a helyére teszik a jelölőjüket. Ezzel együtt kialakul a következő kör játékossorrendje is. Ha a kártyán van kavics azt is magunkhoz vesszük, a lefordított kártyákat pedig megfordítjuk, és a gyűjteményünkbe tesszük.

Ez addig megy, míg a játékosok kiérnek a kert végére. Ilyenkor megvizsgáljuk, hogy valakinek sikerült-e teljesítenie a jutalomkártyák feltételeit, ha igen, akkor az egyik virágjelzőt rátesszük a teljesített kártyára.

Három típusú kertkártya van: a virágok, ezeket használjuk fel az elrendezéskártyákhoz, amik igazából csokrok és mi jobb szeretjük így is hívni őket. A csokrokba meghatározott színű, fajú virág, és egy bogaras kártya kell. Találunk még szoborkártyákat is, amiért az kapja a maximális pontot, aki a legtöbb szobrot gyűjtötte.

A kívánságkártyák megadott színű, vagy fajú virágokért, vagy bogarakért ad pontokat. Tapasztalatunk szerint ezzel lehet a legtöbb pontot szerezni.

A játék végén a kavicsok fél-fél pontot érnek, és aki a legtöbbet gyűjtötte megkapja a két pontot érő teakártyát is.

Háromszor járjuk végig a kertet, és a harmadik fordulóval a játék véget ér. Összeszámoljuk a pontjainkat, és aki a legtöbb pontot gyűjtötte nyer.

A szirmon túl

A kiadó korábbi játékaihoz hasonlóan a Virágvarázst is a nyugalom és a harmónia járja át. A játékban nincs agresszív interakció, nincsenek negatív pontok, nincsenek rossz döntések, csak a békés hangulat.

Kezdőbarát, egyszerű szabályok és könnyű játékmenet jellemzi. Fő mechanizmusa a szettgyűjtés, de felfedezhetjük benne a munkáslehelyezést és játék végi célokat is.

Talán kissé determinisztikus, 1-2 kívánságkártya után egyértelmű lesz, hogy melyik kártyát érdemes elvinni, de hogy sikerül-e abba leginkább a többi játékos fog beleszólni.

14 éves kortól ajánlott, ami elírás lehet, mert ezt semmi nem indokolja. 8 évesekkel nyugodtan lehet játszani, nincs benne bonyolult összefüggés, vagy megosztó narratíva. Sőt, mi javasoljuk is, hogy gyerekekkel is játsszátok, mert elég rövid és érdekes ahhoz, hogy fenntartsa a figyelmüket, és nincs benne túl nagy verseny sem.

A grafika gyönyörű, az alkatrészek szép kidolgozásúak, a doboz kompakt, ami viszont nagyon hiányzik belőle, az a pontozófüzet. Ha kártyavédőzni szeretnél, kétféle méretű kártyát találsz a dobozban. A nagy kártyák standard méretűek (63,5x88 mm), de a kicsik a megszokott Mini Europeantól (43x68 mm) rövidebbek 5 mm-el.

Minden játékosszámmal hasonló élmény, annyi különbséggel, hogy két játékosnál minden körben több lap kerül az asztalra. A játék tartalmaz egy szóló módot is, ahol a "Bosszantó varjú vendég" ellen kell játszani. A varjú kártyákat cserél ki, kavicsokat szór szét, majd szed össze. A játék itt is kellemes, dinamikus, de kicsit nehéz követni, hogy mikor mi cserélődik.

Az ágyás vége

Ha szeretnéd fokozni az élményt keress pár szép kavicsot és cseréld le rájuk a karton kavicsokat.

A Virágvarázst leginkább kezdő játékosoknak, vagy kisgyerekes családoknak ajánljuk. És persze kertészeknek. Haladó játékosoknak fillerként kellemes bevezető játék lehet.

A(z) Virágvarázs társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!


Kommentek

  • kosa.reka1994

    2023-03-21 20:01:15

    Hihetetlen szép a képvilága ennek a társasnak! Nagyon-nagyon szeretem a virágokat, a növényeket, úgyhogy teljesen nyerő számomra ez a játék. Küldöm is páromnak, hogy a következő rendelésnél ez is szerepeljen a kosárban. 😊

  • Nagyika87

    2023-03-14 09:46:10

    Nagyon kellett ez a cikk, köszönöm! Napok óta vacillálok, hogy megvegyem-e, most végre sikerült eldöntenem és megrendelem. A Rosenberg-féle Virágoskert is tetszett, de ez valami egészen másnak tűnik.

  • pnehandi87

    2023-03-13 06:26:13

    A fűszerkertet is nagyon szeretem! De ez a Viràgvaràzs tàrsasjàték valami csodálatos, a gyönyörűen kidolgozott viràgcsokrokkal és a varàzslatos kerti szökőkútakkal és szobrocskàkkal. Az életben is szeretem az ilyen kerteket és most itt egy társasjáték ahol megalkothatom a szebbnél szebb viràgàgyàsokat. Engem elvaràzsolt a jàték, ki kell próbàlnom! Pompás jàték egy kis dobozban. Különösen tetszik hogy màr ketten is tudunk vele játszani, de akkàr egyedül is kertészkedhetek!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fűszerkert
  • A Nagyi régi kredence
  • Virágvarázs