Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Sweet & Spicy - Egy vödör cukisággal leöntött blöffölés

Szereted a csípőst, és elolvadsz, ha cuki cicákat látsz? Főleg akkor, ha citromevés közben vicces fejeket vágnak? Netán egy kis blöfföléstől sem riadsz vissza? Akkor nagyon jó helyen jársz, hiszen a Sweet & Spicy-nak ezek közül mindhez van köze.

A Sweet & Spicy a sokak által ismert Spicy újrarajzolt, némileg megváltoztatott működéssel rendelkező változata. Blöffölős, pörgős kártyajáték cuki cicás grafikával ellátva.

Citrom

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, osztunk mindenkinek öt fűszerkártyát, a maradékból képezünk egy lefordított húzópaklit, melybe belecsúsztatjuk a megfelelő helyre a játék vége kártyát. Ezután mindenki kap egy szuperdzsókert, a maradékot a húzópakli mellé helyezzük a három trófeakártyával egyetemben. A rövid kártyapakolgatás után a legfiatalabb játékos kezd.

A soron következő játékos a körében két lehetőség közül választ egyet: kijátszik egy fűszerkártyát, vagy passzol. Fűszerkártya kijátszásakor hangosan mond egy számot egytől tízig és egyet a három lehetséges fűszertípus közül (csili, citrom, bors), majd képpel lefelé lehelyez egy lapot a kezéből a középen található fűszerhalom tetejére. Ilyenkor a fűszer meg kell egyezzen az előző játékos által mondott fűszerrel, a szám pedig nagyobb kell legyen a legutóbbinál (illetve az első lap egyes, kettes vagy hármas lehet tetszőleges fűszertípussal). A tízes után újraindul a sor, de már nem tetszőleges fűszerrel. És itt a lényeg: a szabályok csak a bemondott tulajdonságokra vonatkoznak, a lehelyezett kártya nem kell megfeleljen a bemondásnak - azaz akár blöffölhetünk is, ha már ilyen nagyfiúk és nagylányok vagyunk.

Passzoláskor szimplán húzunk egy kártyát, és a tőlünk balra ülő játékos következik.

A játék folyamán bármikor bárkinek lehetősége van az utoljára lehelyezett kártyát kihívni. Ekkor vagy a lap számát, vagy a rajta látható fűszert vonjuk kétségbe - kihívóként választunk egyet azok közül. Amennyiben a kihívott szám vagy fűszer megegyezik a bemondottal, a kihívó elveszíti a kihívást. Ha például lerakunk egy citrom nyolcast, de bemondunk egy citrom tízest, és valaki kihívja a fűszert, akkor elveszíti a kihívást, és ráadásként még jól az orra alá is dörgölhetjük, hogy nem a számot hívta ki, és emiatt jól megszívta.

Azonban ha nincs egyezés (az adott tulajdonságot figyelembe véve), akkor a kártyát lehelyező résztvevő veszít. A kihívás nyertese elviszi a teljes fűszerkupacot középről, azt képpel lefelé maga elé helyezi. A vesztes pedig húz két kártyát, valamint ha szeretne, egy szuperdzsókert is.

A szuperdzsókerből legfeljebb egy lehet a kezünkben, és azt kijátszva bemondhatunk bármilyen számot a megfelelő fűszer kíséretében, ugyanis senki nem intézhet ellene kihívást. Természetesen emiatt nem is játszhatjuk ki az utolsó lapunkként.

A kártyák között találunk még szín-, illetve számdzsókereket is. Ha valaki egy színdzsóker színét hívja ki, elveszíti a kihívást, ha pedig a számát, akkor megnyeri azt. Hasonlóan működik a számdzsóker is, csak pont fordítva - bár ezt talán az élelmes olvasó is kitalálhatta egy ilyen fölöslegesen túlbonyolított mondat végére.

Amint valaki lehelyezi az utolsó kártyáját, bejelenti a többieknek, akik kihívhatják. Ha nem történik kihívás, vagy megnyeri azt, akkor magához vesz egy trófeát, valamint öt kártyát. Vesztes kihívás esetén pedig a szokásos módon felhúz két lapot. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ilyenkor van-e értelme NEM kihívni a játékost? Nos, gyakorlatilag van, mert akkor biztos nem kapja meg a középen lévő kártyákat, de mégis ki visz bele ilyen mély gondolatokat egy egyszerű kártyajátékba?!

A játék háromféle módon érhet véget:

  • Valaki begyűjti a második trófeáját is.
  • Mind a három trófeát elviszik a játékosok.
  • Megjelenik a húzópakli tetején a játék vége kártya.

Ha valakinek a játék végén két trófeája van, ő a játék nyertese. Egyéb esetben pontszámítással zárjuk le a macskás mókát: minden megszerzett kártya egy pontot ér (a szuperdzsókerek ötöt), minden trófea tízet, és minden kézben tartott lap mínusz egyet (a szuperdzsókerek mínusz ötöt). A legmagasabb pontszámmal rendelkező játékos ünnepelhet, a többiek pedig követelhetik a visszavágót.

Bors

A Sweet & Spicy egy jól működő blöffölős játék. A cuki cicás témája és az egyszerűsége miatt nem meglepő, hogy nem túlságosan tervezhető, nem lehet hibátlanul működő stratégiákat kialakítani - de ez jól is áll neki, hiszen emiatt válik pörgőssé és sokak által játszhatóvá. Tudom, tudom, a tapasztalt pszichológusok most csóválják a fejüket, mert ők úgyis szétvernének mindenkit arcmimika és gesztikuláció alapján.

A grafika valóban sokkal cukibb és talán gyerekbarátabb lett a Spicyhoz képest. A keleties ábrázolásmód és a valóságtól igencsak elrugaszkodott arckifejezések helyett cuki, mosolygós, fintorgó kiscicákkal találjuk szembe magunkat. Nem gondolom, hogy az egyik jobb lenne a másiknál, inkább csak más réteget tudnak megfogni. A kártyák a csillogós arany és egyéb színek helyett szokványosabb kék és sárga színekben pompáznak - ugyanez a dobozról is elmondható. Számomra személy szerint a Spicy színvilága sokkal különlegesebb, de ezzel kapcsolatban is csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy ízlések és pofonok.

A játékmenetben csupán apróbb módosítások történtek (hat helyett öt fűszerkártya, extra kártyák helyett szuperdzsókerek). Ez szintén a gyerekbarátság felé tereli az utódot, de ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha folyton az előd alapjátékával játszanánk az extra kártyák nélkül. (Zárójelesen megjegyzem, hogy egy kis kreativitással a Spicy is játszható Sweet & Spicyként. 😉)

A játék egyébként a céljának teljesen megfelelő, gyorsan lemegy egy kör, szívesen lejátszunk egymás után többet is adott esetben, könnyű megtanítani, és a blöffölés és a kihívás része nem érződik személyes támadásnak - részben azért sem, mert általában teljesen véletlenszerűen történnek a gyanúsítások, mert "nehogy már a másik ilyen könnyen megússza a dolgot".

És minden, mi jó... Ja, elnézést, csili.

Ha valakinek már megvan a Spicy, akkor nem gondolom, hogy a Sweet & Spicy a kallaxunk elengedhetetlen kelléke, de az apró különbségek miatt (főleg a grafikát figyelembe véve) simán megfér a kettő egymás mellett. Ugyanakkor ha nem rendelkezünk még az előddel, akkor egy nagyon kellemes, egyszerű, aranyos kinézetű blöffölős játékra tehetünk szert. Nekünk sok örömteli percet és nevetést szerzett mindig, amikor játszottunk vele.

A(z) Sweet & Spicy társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

10Márc

Schrödinger macskája - A kvantumcicák dorombolnak

Ismertető | 2024.03.10. 13:20:00

Hogy kerül a macska a kártyaasztalra? És vajon él-e, vagy meghalt? Csak akkor derül ki, ha kijátszod a lapokat ebben a különleges ütésvívős játékban!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • pnehandi87

    2023-02-11 14:41:12

    Nem hallottam még erről a jàtékról, de a leíràs alapjàn jónak ígérkezik. Baràti tàrsasàgban kedveljük a blöffölős, taktikàzós jàtékokat.

    A cuki cicás képek különösen tetszenek, hiszen macskarajongók elolvadnak a gfrafikai kivitelezéstől! 😺 ☺️

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Sweet & Spicy