Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Árny és fény játéka: Mr. Jack

Ha kiválóan lopakodsz és téveszted meg a környezeted vagy, ha pont az ilyen mechanizmusokat keresed és szereted akkor a Mr. Jack a Te játékod, ahol Whitechapel kerületének sötét zugaiban kell helytállnod egy igazi krimiben!

A játék célja és menete

Míg az egyik játékos a nyomozót alakítja addig a másik Hasfelmetsző Jacket. Előbbi célja, hogy elkapja Jacket míg utóbbi értelemszerűen menekülni próbál a legfeljebb 8 fordulón át tartó macska-egér játékban.

A játék éjszaka játszódik és 6 gázlámpással indul, amelyből az első 4 kör után 4 kialszik. Jacknek minden kör végén jeleznie kell, hogy látható-e a karaktere vagy sem. Egy karakter akkor látható, ha a gázlámpás körüli mezőkön áll, vagy a karakter mellett közvetlenül egy másik karakter is áll. Ezen kívül még Watson képességét kell figyelembe venni. A karaktereket a játékosok az adott kör felbontása szerint irányíthatják azt figyelembe véve, hogy a pályán lévő 8 karakterből minden körben 4 közül választhatunk. A lépéseink és a kör végén történő nyilatkozattal tudjuk nyomozóként kizárni azokat a karaktereket, akik nem bújhattak Jack bőrébe.

Hajsza a végsőkig

Ahogy a karakterek kiesnek a gyanúsítottak köréből úgy szorul a hurok Jack nyaka körül. Összesen 4 menekülőútvonal lehetséges, amelyek átjárhatóságát a rendőrségi kordonnal zárhatjuk ki – legfeljebb 2-vel - a maradék két egérút elérését pedig a csatornafedelek mozgatásával tudjuk megnehezíteni. Igen, az éjszaka leple alatt a csatornában is közlekedhetünk ráadásul nem is akárhogy! A fedett csatornáktól eltekintve bármelyik csatornába lemehetünk és bárhol felbukkanhatunk a táblán 1-1 karakterrel.

Ha esetleg nem tudjuk elérni egyik menekülési utat sem Jackkel akkor sincs minden veszve ugyanis, ha a 8 forduló alatt a nyomozó nem tudja felgöngyölíteni az ügyet vagy ha rossz karaktert vádol meg akkor is Jack nyeri meg a játszmát. Persze, most úgy tűnhet, hogy minden Jack kezére játszik, pedig egyáltalán nem, ugyanis Jack csak akkor tud elmenekülni, ha az előző körben nem volt látható a táblán. Tehát a nyomozó célja, hogy lassan leszűkíti ki lehet Jack és megpróbálja őt minél tovább fényben tartani. Sőt, a kordon és csatorna fedél is mozgatásával is variálhatja az elzárt útvonalakat.

Karakterek

A Mr. Jack alapjátékban minden egyes karakternek saját speciális képessége van

  • Sherlock Holmes: A lépések mellett húzhatunk egyet a gyanúsítottak paklijából, amivel kizárhatunk egy karaktert – legalábbis nyomozóként. Jackként pedig ennyivel is több talány marad a nyomozóra!
  • John H. Watson: Holmes hű barátja egy lámpást tart, amelynek fénye bevilágítja azt a sávot amerre a karaktere mutat. Természetesen, semmi szuperhősös cuccunk nincs, épületeken nem tud átvilágítani. Ugyanakkor a lámpás fénye Watsont nem világítja meg.
  • Lestrade: Képes 1 rendőrkordont egy másik kijárathoz mozgatni.
  • Goodley őrmester: Mozgás előtt vagy után a maga irányába mozgathat 3 mezőnyit, ami lehet 1 vagy több másik karakter mozgatásával is.
  • John Smith: Egy világító gázlámpást mozgathatunk egy kialudt helyszínre.
  • Miss Stealthy: Ez a karakter áthaladhat bármilyen épületen, kerten vagy akár lámpáson is amennyiben a körét utcai mezőn fejezi be.
  • Sir William Gull: Gullal képesek vagyunk helyet cserélni egy másik karakterrel.
  • Jeremy Bert: Ezzel a karakterekkel a csatornafedelek helyét tudjuk mozgatni ezzel lezárva vagy épp megnyitva utakat.

Fontos megjegyezni, hogy egyes képességeket kötelezően végre kell hajtani míg más képességek választhatóak. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy 1-1 képességet mozgás előtt vagy után vagy esetleg mindkét esetben aktiválhatunk.

Játékosszám

A Mr. Jack egyértelműen a 2 fős játékok sorát bővíti, azonban eltudok képzelni olyan variációt is, ahol párban zajlik a kergetőzés, ráadásul ez igencsak megkavarhatja az amúgy sem éppen unalmas éjszakát. Mivel ez az opció nem volt tesztelve az sem kizárt, hogy tönkreteszi a játékélményt.

Személyes tapasztalat

A Mr. Jack egy kifejezetten izgalmas, interakciódús játék, hiszen 1 körben 1 karakter csak egyszer választható ezáltal mindig elveszünk lehetőségeket a másik elől arról pedig nem is beszélve, hogy minden döntésünk és lépésünk hatással van a másikra. Ha a szabályok megfelelően mennek és nem áll fenn annak az esélye, hogy lebuktatjátok magatokat, akkor remek szórakozás lesz ellenkező esetben viszont eléggé megtépázza a játékélményt. Az újrajátszhatósága kifejezetten rendben van; én legalábbis úgy érzem, hogy rengeteg meccs van benne hiszen lehetőségünk tárháza elég széles. Mindemellett a nyomozó sosem tudhatja, hogy valóban az Jack, akivel menekülünk vagy az csak egy csali! Bizony, ilyenekbe is bele lehet szaladni, vagyis nem csak a játék eszközei, de akár a saját kreativitásunk is tud hozzáadni. Olyan játszma is megtörtént, ahol körökön át már csak 2 gyanúsított volt, de nem sikerült egyiket sem kizárni így maradt a tippelés már amennyiben eléred a karaktert egy másikkal, hogy megvádolhasd! A játékban jelen van némi szerencse is, hiszen nem mindegy, hogy amikor te vagy soron akkor a 8 lehetséges karakterből melyek kerültek be az adott körbe.

A komponensek szerintem igen jó minőségűek, fa karakterjelölők, amihez kapunk matricákat, a karakter-és alibikártyák pedig kifejezetten vastag kartonok szóval nem könnyű lestrapálni a játékot!

Kiegészítő

A Mr. Jackhez létezik kiegészítő, amely lényegében új karaktereket hoz játékba ezzel tovább bővítve a játék újrajátszhatóságát hiszen továbbra is csak 8 karakter kerülhet a táblára így rajtunk a választás lehetősége, hogy milyen irányba kombináljuk. Azonban aki kiegészítőre pályázik legyen körültekintő, ugyanis a piacon 3 alapjáték kiadás, valamint 2 kiegészítő kiadás létezik és sajnos nem minden kompatibilis mindennel. Külön kiemelném, hogy az általam bemutatott verzióhoz 2022-ben még magyarul megjelent kiegészítő nincs.

írta -- MaRo

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Kommentek

  • rekszem

    2022-12-05 20:52:53

    A kisfiam engem el szokott verni akkor is ha Jackkal van és akkor is, ha ő a nyomozó :D

    Jó kis játék, minimális előkészítéssel.

  • batik.balazs

    2022-11-29 12:28:21

    Gratuálok a győzelmhez Jackkel! A játék készítői bevalották többször is, hogy van némi balansz probléma a játékban: a nyomozó felé lejt a pálya, így Jack győzelme többet ér. A párod is biztosan hamar belejön a dedukciós nyomozásba és akkor indul az igazi hajsza!

    Az erőegyensúly visszaállításához nagyon sok ötletet lehet találni az interneten: pl. amikor a nyomozó Goodley-val van, akkor csak EGY karakter indul el felé.

  • kosa.reka1994

    2022-11-29 12:05:28

    Ismét egy remek ismertető! 😃 Mikor megvettük ezt a játékot, egyből játszani akartam vele 😃 Természetesen Jack voltam (nem tudom miért olyan természetes, de jobban szeretek a gonoszabb lenni 🤣), és sikerült is bebuktatnom a párom, ugyanis másra tippelt!! 😃

    Nyomozóként viszont nem sikerült még szuperálnom, nade ami késik nem múlik...

    Mindent összevetve, imádom ezt a játékot! 😁

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mr. Jack