Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Canvas: Tükörképek és a művészet szabadsága

A Canvas: Festői vásznak kiegészítője arany bónuszszalaggal, tükörkártyákkal, játékostáblával és nagyobb művészi szabadsággal érkezik.

Canvas: Festői vásznak

A Canvas: Festői vásznak egy könnyed, fél órás családi játék 1-5 fő számára. A játékosok festők bőrébe bújva alkotnak áttetsző kártyák egymásra pakolásával, majd a frissen elkészült festményt értékelik a kép alján látható ikonok alapján, és bezsebelik az érte járó szalagokat. Miután minden játékos elkészült három mesterművel, a szalagokat pontszámokra váltjuk, és kihirdetjük a művészeti fesztivál nyertesét.

Mivel az alapjáték hatalmas sikert aratott nálunk – és a három 2021-es év játéka jelölés alapján nem vagyunk ezzel egyedül -, nem volt kérdés, hogy beszerezzük-e a Canvas: Tükörképeket, a Festői vásznak önállóan nem játszható kiegészítőjét.

Újdonságok

Bár a játék stílusához illik az alapjáték vászonja, én nagyon örülök, hogy a kiegészítő lecseréli egy játékostáblára. Azon túl, hogy praktikusabb, kényelmesebb és látványosabb verziót kapunk, a felépítés is változik. A festménykártya-kínálat két sorra bővült, így öt helyett már nyolc lapból válaszhtunk. A húzópaklitól legtávolabbi két lap ingyenes, de a többi kifizetésénél az első és a második sorba is le kell helyeznünk az inspirációjelölőinket a választott oszlop előtti kártyákra. Hogy elég jelölőnk legyen a szimpatikus kártyák megszerzéséhez, a játékot négy helyett hattal kezdjük.

A doboz tíz új háttér- és nyolc új pontozókártyát is magában rejt, amelyeket szabadon kombinálhatunk az alapjátékbeliekkel. A szabály végén újabb kalandokat, vagyis ajánlott pontozókártya-kombinációkat találunk. Minden kombinációhoz tartozik egy pontszám, amelyet kihívásként tekinthetünk, és teljesítésükkor kipipálhatunk.

A kiegészítő legizgalmasabb része a harminc csodaszép tükörkártya. Ezeknek a festménykártyáknak mind a két oldala felhasználható. Az oldalakon különböző cím és kép szerepel. A lap alján lévő ikonok mindig megegyeznek, viszont a színük változó. Mivel a színek minden lapon azonos sorrendben követik egymást, kiszámítható, hogy a kártya megfordításával mi vár ránk, de hogy ezen ne kelljen agyalnunk, tükörikonnal súgnak nekünk a készítők.

Az új festménykártyákon új, arany bónuszszalag is megjelenik, amely ugyanúgy működik, mint az alapjátékból megismert szürke bónuszszalag, viszont teljesítésenként kettő helyett három pontot ad. Vegyesek az érzéseim ezzel a magas pontszámmal kapcsolatban. Ha egy ellenfelem nem teljesíti a pontozási feltételeket, csak az aranyszalagokra megy rá, igazságos győzelmet arat...?

Kapunk két hatalmas szalagjelölőt: az arany szalag a letöbb pontot gyűjtő játékosé, a szivárvány színűt pedig a játék mestermű változatában nyerheti el a legszebb kép alkotója. Ebben a változatban a parti végén minden művész bemutatja a festményeit, majd a játékosok csapatként meghozzák a döntést, hogy melyik alkotás érdemli meg a mestermű díjat. A játéknak két nyertese lesz: aki a legtöbb pontot gyűjtötte, és aki a legszebb képet rakta össze.

Vincent, a helyi sztár

A szabályfüzet említi, hogy két főnél is bátran hívjuk játszani Vincentet, a képzeletbeli barátunkat, hogy a lapok jobban pörögjenek. Érdekes, hogy ez most jutott a készítők eszébe, és az alapjátéknál ilyenről még nem volt szó – talán a hús-vér játékosok visszajelzése alapján került be ez az ötlet. Bár ketten előfordult már velünk is többször, hogy a kínálat nem nyújtott egyikünk aktuális stratégiájához sem jó lapokat, és mégis kénytelenek voltunk azokat felhasználni, mi ezen nem bosszankodtunk, gyorsan megtanultunk ezzel együtt élni, és mit sem rontott a játékélményen. Az új ajánlást kipróbáltuk, de nekünk nem tetszett Vincent jelenléte, mintha megszakította volna a játék békés, művészi hangulatát az inspirációjelölők dobálása - ráadásul gyakran lopott el jó lapokat előlem a művész úr. De aki szerette ezt a szóló változatot, vagy hiányolta a lapok pörgését, szeretni fogja ezt a kis trükköt.

Legjobb ár-érték arány

Bátran ajánlom a kiegészítőt minden Canvas: Festői vásznak tulajdonosnak. Azon túl, hogy az új pontozó- és festménykártyák felfrissítik az alapjátékot, és növelik az újrajátszhatóságot, maga a tükröződés izgalmas pluszt ad a játékhoz. A két oldalas festménykártyák és a nyolc lapos kínálat tovább növelik a lehetőségeinket, és mélyebb stratégiai döntéseket tesznek lehetővé. Ahogyan tavaly az alapjátékot az év legjobb ár-érték arányú játékának, úgy idén a kiegészítőt is az év legjobb ár-érték arányú kiegészítőjének tartom. Meglepő, hogy a mai árak mellett ennyiért adnak egy ilyen gyönyörű és ennyire élvezetes játékot - én nem hagynám ki.

A(z) Canvas: Tükörképek társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!


Kommentek

  • gevanda

    2023-01-02 11:09:37

    A kiegészítőben van egy mestermű változat: igazából annyi, hogy játszuk a játékot a szokásos módon, pontot számolunk, és aki a legtöbb pontot nyerte, megkapja az arany szalagot. Aztán pedig mindenki bemutatja a képeit, és megszavazzuk, melyik a legszebb, és az alkotója megkapja a szivárvány színű szalagot. Így a legtöbb ponttal és a legszebb képpel rendelkező játékos is nyer. 🙃

  • ryuk669

    2022-12-23 09:10:51

    Normál esetben én sem gondolom másképp. Nem ez az elsődleges tényező, hogy remekművet alkossak ami nekem megfelel, de ha a játek ugy van megcsinálva hogy nagyrészt katyvasz lesz a kép amivel a legjobb stratégiat eléred, az nalunk már nem játszható abban a környezetben, amibe vinnem, mert sajnos ismerem azokat akikkel játszanék vele, és emiatt nálam ez az indok épp elég arra, hogy végül ne vegyem meg, mert akikkel még játszhatnam azokkal kicsit komplexebbeket szeretek elővenni, akikkel meg jatszani akartam a könnyen érthetőség miatt, azok tudom hogy megint csak kiakadnának azon, hogy valami egy mechanikán alapszik, nem az ő jóízlésén. Tudom...szörnyü emberekkel vagyok körülvéve, legalább is az elérhető részük, a szük család, ilyen kukacoskodó. Legyen NAGYON egyszerű de mégis szemet gyönyörködtető meg érdekes. Bár lehet az en hibám hogy még mindig próbálkozom valami olyat beszerezni amit többen is tudunk játszani

  • csongrady.p

    2022-12-23 00:17:03

    Canvas-el kapcsolatban sztem az a nagy félreértés hogy nem arra kell menni hogy a festmény amit készítesz neked tetszen, hanem a játék pontozó kártyák által reprezentált zsűrinek. Nekem a kommentek alapján az volt a benyomásom hogy miért nem az ér sok pontot ami neki tetszik. A művészet és az ízlés teljesen szubjektív, erre nem lehet játékot és egy rendszert készíteni. Ez egy absztrakt játék ahol végeredményben lesz egy kép is, de alapvetően a kártyák kombója által létrejött szimbólum halmazért és együttállásért kapsz pontot. Az hogy egy kép , azaz festmény is társul hozzá az csak a tematika, semmi több szerintem. Ha így jatsza valaki akkor nem fogja csalódás érni. Az átlátszó lapok kombózása ami más, bár ugye láttunk már ilyet, lásd Gloom, csak ott a narratívához kapcsolódott ez a megoldás.

  • veerzoltan80

    2022-12-22 17:06:04

    ha van kisebb a családban akinek a kanagawa még sok akkor érdemes a canvassal is próbálkozni, amúgy szerintem a kanagawa jobb játék.

  • ryuk669

    2022-12-22 15:17:23

    Köszönöm a válaszod. Nagyon szeretjük a Kanagawát, ugyhogy annak q kiegészitőjét mindenképp beszerzem. A Canvas viszont még mindig nem gyözött meg....remélem lesz szerencsém kipróbálni és akkor már nem lesz ekkora a bizonytalanság...:'D

  • veerzoltan80

    2022-12-22 15:12:32

    szia. a canvas kiegről továbbra sem tudok még mit mondani mert bontatlan, de már csak két napig :) az alapjátéknál egyértelműen nem a szépérzékre összerakott festmények nyernek 10ből max 1szer.
    A Kanagawa Kawai is megvan kicsit megkeveri az alap játék struktóráját a gonoszka szellemekkel, de ez szerintem csak javít rajta, picit konfrontatívabbá teszi, persze a 0-áról van hová :) ugyanakkor nem nyit új dimenziókat benne,azt ne várd tőle :)

  • ryuk669

    2022-12-22 10:35:16

    Hm..elég jó cikk ahhoz, hogy meg mindig erdekeljen a játék, de még a Canvas játék alá te írtál sok pro es kontra érvet, ezért téged kerdeznélek elsősorban:

    -nagyon nagyon tetszik a játék, (a család eléggé művészi beallitottságú) és mivel sokan írtátok hogy egyszerű, talán még a bonyolultabb játékokat nem kedvelő, grafikus sógor is megszeretné, de! rengeteg komment jött arról, hogy aki a szépséges művekre megy, annak nem sok esélye lesz nyerni, plusz én is nagy Kanagawa rajongó vagyok, ahhoz képest tényleg nem nyújt akkora élvezeti értéket a Festői vásznak? Mert így eléggé elgondolkodtató, hogy kell e nekem a polcra, vagy inkább felejtős. (Plusz ha majd karacsony után kibontjátok a kieget, érdekel azzal mennyivel érdekesebb a játék) Esetleg off témaként: kanagawa kiegészítővel játszotok e? És az mennyivel ad több pluszt az alaphoz?

  • veerzoltan80

    2022-11-29 20:12:05

    megvettük a TÜ-n a kiegészítőt, de megy a fa alá, nem került még kibontásra. lányok nagyon szeretik az alap Canvas-t, biztos vagyok benne hogy ez is be fog jönni.

  • adrian1468

    2022-11-25 23:15:01

    Nagyon tetszett, hogy behozták a játéktáblát és a kártyák sokszínűsége is bejött. Viszont az aranyszalag szerintem is túl sok pontot ad.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Canvas: Festői vásznak
  • Canvas: Tükörképek