Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Canvas: Tükörképek és a művészet szabadsága

A Canvas: Festői vásznak kiegészítője arany bónuszszalaggal, tükörkártyákkal, játékostáblával és nagyobb művészi szabadsággal érkezik.

Canvas: Festői vásznak

A Canvas: Festői vásznak egy könnyed, fél órás családi játék 1-5 fő számára. A játékosok festők bőrébe bújva alkotnak áttetsző kártyák egymásra pakolásával, majd a frissen elkészült festményt értékelik a kép alján látható ikonok alapján, és bezsebelik az érte járó szalagokat. Miután minden játékos elkészült három mesterművel, a szalagokat pontszámokra váltjuk, és kihirdetjük a művészeti fesztivál nyertesét.

Mivel az alapjáték hatalmas sikert aratott nálunk – és a három 2021-es év játéka jelölés alapján nem vagyunk ezzel egyedül -, nem volt kérdés, hogy beszerezzük-e a Canvas: Tükörképeket, a Festői vásznak önállóan nem játszható kiegészítőjét.

Újdonságok

Bár a játék stílusához illik az alapjáték vászonja, én nagyon örülök, hogy a kiegészítő lecseréli egy játékostáblára. Azon túl, hogy praktikusabb, kényelmesebb és látványosabb verziót kapunk, a felépítés is változik. A festménykártya-kínálat két sorra bővült, így öt helyett már nyolc lapból válaszhtunk. A húzópaklitól legtávolabbi két lap ingyenes, de a többi kifizetésénél az első és a második sorba is le kell helyeznünk az inspirációjelölőinket a választott oszlop előtti kártyákra. Hogy elég jelölőnk legyen a szimpatikus kártyák megszerzéséhez, a játékot négy helyett hattal kezdjük.

A doboz tíz új háttér- és nyolc új pontozókártyát is magában rejt, amelyeket szabadon kombinálhatunk az alapjátékbeliekkel. A szabály végén újabb kalandokat, vagyis ajánlott pontozókártya-kombinációkat találunk. Minden kombinációhoz tartozik egy pontszám, amelyet kihívásként tekinthetünk, és teljesítésükkor kipipálhatunk.

A kiegészítő legizgalmasabb része a harminc csodaszép tükörkártya. Ezeknek a festménykártyáknak mind a két oldala felhasználható. Az oldalakon különböző cím és kép szerepel. A lap alján lévő ikonok mindig megegyeznek, viszont a színük változó. Mivel a színek minden lapon azonos sorrendben követik egymást, kiszámítható, hogy a kártya megfordításával mi vár ránk, de hogy ezen ne kelljen agyalnunk, tükörikonnal súgnak nekünk a készítők.

Az új festménykártyákon új, arany bónuszszalag is megjelenik, amely ugyanúgy működik, mint az alapjátékból megismert szürke bónuszszalag, viszont teljesítésenként kettő helyett három pontot ad. Vegyesek az érzéseim ezzel a magas pontszámmal kapcsolatban. Ha egy ellenfelem nem teljesíti a pontozási feltételeket, csak az aranyszalagokra megy rá, igazságos győzelmet arat...?

Kapunk két hatalmas szalagjelölőt: az arany szalag a letöbb pontot gyűjtő játékosé, a szivárvány színűt pedig a játék mestermű változatában nyerheti el a legszebb kép alkotója. Ebben a változatban a parti végén minden művész bemutatja a festményeit, majd a játékosok csapatként meghozzák a döntést, hogy melyik alkotás érdemli meg a mestermű díjat. A játéknak két nyertese lesz: aki a legtöbb pontot gyűjtötte, és aki a legszebb képet rakta össze.

Vincent, a helyi sztár

A szabályfüzet említi, hogy két főnél is bátran hívjuk játszani Vincentet, a képzeletbeli barátunkat, hogy a lapok jobban pörögjenek. Érdekes, hogy ez most jutott a készítők eszébe, és az alapjátéknál ilyenről még nem volt szó – talán a hús-vér játékosok visszajelzése alapján került be ez az ötlet. Bár ketten előfordult már velünk is többször, hogy a kínálat nem nyújtott egyikünk aktuális stratégiájához sem jó lapokat, és mégis kénytelenek voltunk azokat felhasználni, mi ezen nem bosszankodtunk, gyorsan megtanultunk ezzel együtt élni, és mit sem rontott a játékélményen. Az új ajánlást kipróbáltuk, de nekünk nem tetszett Vincent jelenléte, mintha megszakította volna a játék békés, művészi hangulatát az inspirációjelölők dobálása - ráadásul gyakran lopott el jó lapokat előlem a művész úr. De aki szerette ezt a szóló változatot, vagy hiányolta a lapok pörgését, szeretni fogja ezt a kis trükköt.

Legjobb ár-érték arány

Bátran ajánlom a kiegészítőt minden Canvas: Festői vásznak tulajdonosnak. Azon túl, hogy az új pontozó- és festménykártyák felfrissítik az alapjátékot, és növelik az újrajátszhatóságot, maga a tükröződés izgalmas pluszt ad a játékhoz. A két oldalas festménykártyák és a nyolc lapos kínálat tovább növelik a lehetőségeinket, és mélyebb stratégiai döntéseket tesznek lehetővé. Ahogyan tavaly az alapjátékot az év legjobb ár-érték arányú játékának, úgy idén a kiegészítőt is az év legjobb ár-érték arányú kiegészítőjének tartom. Meglepő, hogy a mai árak mellett ennyiért adnak egy ilyen gyönyörű és ennyire élvezetes játékot - én nem hagynám ki.

A(z) Canvas: Tükörképek társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Nov

Bűnügyi krónikák: Noir - Nyomozás sajátos módszerekkel (spoilermentes)

Ismertető | 2022.11.01. 09:00:00

Los Angeles, a II. világháború után. Emberek rejtélyes körülmények között eltűnnek vagy meghalnak, a korrupció a mindennapok része, a maffiának jelentős befolyása van. Vajon mire jutunk a magánnyomozó Sam Spader bőrébe bújva?

18Nov

Kisfröccs - Laza felfrissülés

Ismertető | 2022.11.18. 07:59:00

Hajnóczy Soma Fröccs társasjátékának kiegészítője új kocsmahősökkel, új szívatással és pohártalpakkal érkezett.


Kommentek

 • veerzoltan80

  2022-11-29 20:12:05

  megvettük a TÜ-n a kiegészítőt, de megy a fa alá, nem került még kibontásra. lányok nagyon szeretik az alap Canvas-t, biztos vagyok benne hogy ez is be fog jönni.

 • adrian1468

  2022-11-25 23:15:01

  Nagyon tetszett, hogy behozták a játéktáblát és a kártyák sokszínűsége is bejött. Viszont az aranyszalag szerintem is túl sok pontot ad.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Canvas: Festői vásznak
 • Canvas: Tükörképek