Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bűnügyi krónikák: Noir - Nyomozás sajátos módszerekkel (spoilermentes)

Los Angeles, a II. világháború után. Emberek rejtélyes körülmények között eltűnnek vagy meghalnak, a korrupció a mindennapok része, a maffiának jelentős befolyása van. Sam Spader magánnyomozó bőrébe bújva próbálunk megoldani különösebbnél különösebb ügyeket - természetesen kellő díjazás fejében. Némi zöldhasúért azonban bármilyen módszert képesek vagyunk bevetni - hiszen mi nem a hivatalos szervektől vagyunk, a megrendelő nem véletlenül minket keresett meg.

A Bűnügyi krónikák: Noir a Bűnügyi krónikák önállóan NEM játszható kiegészítője, ezért a bemutató során feltételezzük az alapjáték ismeretét. Amennyiben azzal még nem volt dolgod, érdemes elolvasni az arról szóló bemutatónkat. Ez az ismertető természetesen teljes mértékben SPOILERMENTES (a képek is csak kitalált szituációkat ábrázolnak).

Van az a pénz

Ahogy már említettük, a II. világháború utáni Los Angelesben próbálunk magánnyomozóként utánajárni a gyanús ügyeknek az ügyfelek kérésének megfelelően.

A játékot a szokásos módon kell előkészíteni, annyi különbséggel, hogy az eredeti helyett a kiegészítő szereplőkártyáit és helyszíntábláit fogjuk használni, a különleges tárgykártyákból pedig mindkét paklira szükségünk lesz. Előkészítjük ezeken kívül a négy akciókártyát, és már kezdhetjük is a nyomozást.

A szaglászás során az eddig megszokottaknak megfelelően QR kódok beolvasásával tudunk utazni, kérdezősködni, nyomokat beolvasni. A dolgunk azonban koránt sem lesz olyan egyszerű, mivel nem sétálhatunk be csak úgy egy bűntény helyszínére, kerülőúton kell mozogjunk.

Ehhez lesz segítségünkre a négy új akciókártya:

  • Megfélemlítés: Kihallgatás közben keménykedhetünk azokkal, akikről azt gondoljuk, hogy hazudnak, mint a vízfolyás. Helyesbítek, csak szóra bírjuk őket a megfelelő módszerekkel az ügy érdekében. Egy-két pofon még senkinek sem ártott.
  • Betörés: Ha nem engednek be valahova, akkor majd mi megoldjuk. Csak aztán nehogy szembetaláljuk magunkat valakivel.
  • Nyomon követés: Ha valaki nem mondja el a szemünkbe az igazat, majd megnézzük, pontosan miket is csinál. Ehhez persze rengeteg időre van szükségünk.
  • Korrupció: A pénz arra van, hogy éljünk vele. Ha adott esetben húsz dollárba kerül a kulcsinformáció, akkor semmi sem drága érte. Hogy morálisan problémás a megvesztegetés? Hiszen mindenki ezt csinálja.

Láthatjuk tehát, hogy magánnyomozóként kevesebb lehetőségünk van, de ha a lehetséges eszközökkel megfelelően élünk, akkor akár több ajtó is nyílhat előttünk, mint korábban. Persze ha túlfeszíthetjük a húrt, könnyen előfordulhat, hogy a halakkal fogunk aludni. Sőt mi több, bárkivel történhet bármi a történet folyamán. Ezért gyorsnak, hatékonynak és óvatosnak kell lennünk.

Információt szerezni bármi áron

A Bűnügyi krónikák: Noir egy remekül sikerült nyomozós játék, hasonlóan az elődjéhez, illetve az Évezred rejtélyei sorozat darabjaihoz. A hangulata és a világa páratlan, az új eszközök pedig igazán izgalmassá teszik a játékot. Másként tudjuk irányítani a történet alakulását, jóval nagyobb ráhatásunk van, hiszen bárkit megfélemlíthetünk, nyomon követhetünk vagy megvesztegethetünk, illetve bárhova betörhetünk. Az eddigiekhez képest szokatlan, hogy otthagyhatjuk a fogunkat, ha nem jól mérjük fel a helyzetet.

A játék doboza szerintem feleslegesen nagy - bár ez leginkább a szabálykönyv mérete miatt van így -, de ezzel nem feltétlenül kell foglalkozni, hiszen úgyis mindennek megvan a helye az alapjáték inzertjében. Ez természetesen nem annyira meglepő, mert egy kickstarter kampányban együtt is meg lehetett vásárolni mindkettőt.

Amellett, hogy a történetek nagyon érdekesen és realisztikusan vannak felépítve, sajnos akad legalább egy kifogásolnivaló is: minden helyszínen van egy rész, amit egyszerűen nem lehet megnézni a körbenézés során (a telefon forgatásával). Ez sajnos minden helyszínen jelen volt, ahol jártunk eddig. Nem a telefon szenzora ment tönkre, az alapjáték helyszínei továbbra is jól működnek. Ujjal körbenézve működik, de ezzel elég jelentős funkciója csorbult az applikációnak. Úgy gondolom, hogy ez egészen biztosan nem a magyar kiadó sara, és kérdéses, hogy mennyire várható erre javítás.

Ma este a halakkal alszom

Az apró hiba ellenére úgy vélem, hogy kiváló nyomozási élményt és órákat fog nyújtani a Bűnügyi krónikák: Noir mindazoknak, akik szeretik az alapjátékot, és esetleg érdeklődnek az ötvenes évek Amerikája iránt. Ha pedig véletlenül feldobnánk a talpunkat, mindig van lehetőség újrakezdeni - ez szerencsére nem úgy működik, mint a valóságban.

A(z) Bűnügyi krónikák: Noir társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Ápr

Kozmopolip - A tintaisten felemelkedése

Ismertető | 2024.04.23. 19:51:00

A Kozmopolip kinyújtotta ölelő csápjait a mi bolygónk felé. Legyél te az első, aki a mérhetetlen tudás felhalmozásával a kedvében jár, hogy téged vigyen magával a Tintabirodalomba!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Kommentek

  • MaRo

    2022-11-13 21:02:19

    Én a Noir kiegészítőt abszolút csak a történetek miatt vettem meg. Nálunk az apnak akkora sikere volt a kiváltképp a nehéz szintű agyégetéseknek, hogy nem volt kérdés az, hogy több sztorit is akarunk. Nemrég bontásra került a Noir bár csak az első sztorit tudtuk még lejátszani. Nekem a fentiek okán hatalmas meglepetés volt az új opciók bevezetése mint ahogyan az is, hogy akár meg is halhatunk. Az első epizód ugyan nem hozott ilyen necces pillanatot ami vagy azért volt mert a józanság talaján játszottuk vagy azért mert ez egy bevezető sztori volt, hogy szokjuk az újdonságokat.

    Nálunk a cikkben jelzett helyszín nehézségek nem jelentkeztek és kétlem, hogy kihagytuk volna valamelyiket. Bár az tény, hogy nem minden kérdésre tudtuk a választ a végén mert csak 90%ot értünk el és a zsebpénzről is percekkel csúsztunk le. Azt nem tudom, hogy ilyenkor a következő játék pénz nélkül indul el vagy ismét kapunk alaptőkét mindenesetre megvan az előnye szerintem, ha össze vannak fűzve a sztorik meg a hátránya is mert akkor pénz szűkében egy olyan játékot kell újrajátszani ami nem az azonnali ismétlésről híres.

    Egyébként az egyik betörés alkalmával elfelejtettünk kilépni a már eltávozott személlyel történt beszélgetésből és igazán ötletes volt, hogy reagált a betörésre 1 mondattal. Az már kevésbé jó megoldás, hogy annak ellenére, hogy a helyszínt elhagyta még beszélt hozzám mint ahogy az is, hogy betudtunk törni annak ellenére, hogy tudott róla - bár ezt gyakorlatilag nem tudhatta.

    Mindenesetre ez a kis baki non-szensz a játék izgalmához képest úgyhogy már az első party alapján is tudom bátran ajánlani. Akik pedig az alapot is szerették azoknak kb kötelező darab!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bűnügyi krónikák: Noir