Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Match 5 - Asszociáció dobókockákkal

Ebben a könnyen tanulható, 2 - 8 fő részére szóló, rövid partijátékban a játékosoknak három percük van tíz kockakombináció alapján fogalmak között kapcsolatot találni.

Ijesztő + Drága = Fogorvos

A Match 5 előkészületei során kiválasztunk egy összetartozó dobókocka- és táblakollekciót, majd a homokórával együtt a játéktérre helyezzük. Igény esetén a doboztetőt is kikészíthetjük, remekül funkcionál dobótálcaként. Minden játékos kap egy lapot a jegyzetfüzetből. Íróeszközt a doboz nem tartalmaz, de szükségünk lesz rá.

Dobunk mind az öt kockával, majd azokat a dobott szimbólumoknak megfelelően a passzoló táblamélyedésekbe helyezzük. A színek gyorsítják ezt a folyamatot: megmondják, melyik kockának melyik táblában keressünk helyet. Ha ezzel megvagyunk, megfordítjuk a homokórát: minden játékosnak három perce van, hogy a tíz kockakombinációhoz kigondoljon egy-egy fogalmat.

Ezután összehasonlítjuk a fogalmakat. Ha több játékos is ugyanazt írta az adott kombinációhoz, ők kapnak két-két pontot. Ha csak te írtál egy bizonyos szót, de a többiek szerint érthető az asszociációd, egy pontot kapsz. De ha a többség szerint badarságot ötlöttél ki, nem jár pont. Pontozás után lejátszunk még egy pontosan ugyanilyen kört, majd a két kör során szerzett pontok összege alapján nyertest hirdetünk.

Film + Gyors = Halálos iramban

A pontozás nem váltott ki mindenkiből elégedettséget, de a legtöbb partijáték pontozási rendszere könnyedén személyre szabható. Volt olyan társaság, ahol inkább úgy játszottunk, hogy ahányan ugyanazt a szót írtuk egy kockakombinációra, annyi pontot kaptunk a fix kettő helyett. Másik társaságnál az asszociáció elfogadása siklott félre, és szólt inkább személyeskedésről: az előző körben a valóban értelmetlen asszociációmat elutasítottad, ezért én most belekötök a te értelmes gondolatmenetedbe. Így náluk ezt a pontszerzési módszert kellett kivezetnünk, ők egyszer szereplő szóra nem kaphattak pontot. Volt, hogy nem is törődtünk a pontozással: nem a győzelemért játszottunk, csak az élmény kedvéért, így a pontokat nem is számoltuk.

Édes + Veszélyes = Kutyám

A játék újrajátszhatósága nagy, hála a két kollekció dobókockának és a négy táblaverziónak: a játékszabály háromezernél is több kombinációt ígér – bevallom, én nem számoltam utána. Mint minden jegyzettömböt tartalmazó játéknál, itt is érdemes laminálni a max játékosszámnak megfelelő számú lapot.
A játéknak mélysége is van: első partijainkban csak próbáltunk a kombinációkhoz megfelelő szavakat és kifejezéseket találni, később már igyekeztünk a Csak egyből megszokott módon egymás fejével is gondolkodni az egyezések reményében.

Fantázia + Testrész = Hook kapitány bal keze

Bár elsőre sokalltam a játék árát a hosszához és az összetettségéhez képest, az alkatrészek minősége kiváló, a doboztető jól teljesít dobótálcaként, és remek élményt nyújt a társas. Sajnálatos, hogy íróeszközt nem tartalmaz a doboz, és ahogy megannyi partijáték, a Match 5 sem élvezetes két fővel, a mókához több résztvevőre lesz szükség.
Nagyszerű, hogy a szabályok pár perc alatt megtaníthatóak társasjátékok világában nem jártas ismerőseinknek is, és gémerekből és kezdőkből álló vegyes társaság minden tagja számára élvezetes lehet az időtöltés.
A háromperces időkorlátnak hála, a fogalmak kigondolása nem húzódik túl hosszúra, a szimultán körök miatt pedig nincs holtidő.

Plusz ötlet, hogy összekössük a hasznosat az élvezettel: nyelvgyakorláshoz egy tanult idegennyelven is izgalmas a játék.

Hol vásárolhatom meg?

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Júl

Hupp - Cuki agyégetés

Ismertető | 2024.07.20. 14:00:00

Cuki cicák, mosolygó macska a dobozon, steppelt szövet játéktábla, aranyos elnevezés, boldog ugrándozás az ágyon. Ez biztos valami egyszerű gyerekjáték. De miért van a dobozon, hogy "Megtévesztően cuki, meglepően cseles taktikai játék két főre"?

25Júl

Truth or Drink - A tömény igazság

Ismertető | 2024.07.25. 14:00:00

400 kérdés az intimitás négy szintjén keresztül


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • MATCH 5