Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

“Istenasszony, fuss az égi pályán” – Nova Luna

A Hold évezredek óta bűvöletben tartja az emberiséget. Hatással van a kultúra minden szegletére, segíti a tájékozódást, a sumér mitológiában istenként tisztelték, az újholdat pedig sok helyen az újrakezdés és a tervezés szimbólumaként tartják számon.

A Nova Luna (jelentése: újhold) e szimbólumra utal, mivel a játék esszenciáját adja a több lépéssel való előre tervezés.

Uwe Rosenberg mestere a nagyívű komplex, és az egyszerűbb családi játékoknak egyaránt. A Nova Luna könnyed szabályaival utóbbit erősíti. Ebben az absztrakt lapkalehelyezős játékban a lapkákon látható feladatokat igyekszünk minél hamarabb teljesíteni.

“Mit hiszel, ég szelleme, reánk mi vár?” – Thomas Hardy: A Holdhoz

Színválasztás után kisorsoljuk a kezdőjátékost, aki a hold utáni első három lapka egyikét elveszi, és maga elé teszi, majd a korongjával lelépi a rajta látható számot a holdsávon. Az aktív játékos mindig az lesz, akinek a korongja leghátul áll.

A holdkerék

A szám mellett minden lapkán láthatók feladatok is, vagyis olyan célok, amiket más lapkák mellérakásával teljesíthetünk. Ha sikerül a feladat színeinek megfelelő lapkákat mellétenni, akkor letakarhatjuk egy koronggal.

Lapkákat a már lent lévőkkel oldalszomszédosan tehetünk le, és mindig a vele érintkező lapkákat lehet számításba venni a feladatoknál. Van azonban egy kivétel, amikor több azonos színű lapka érintkezik egymással, akkor azok összeadódnak, és teljesíteni tudunk nehezebb, több azonos színből álló feladatokat is.

Amikor egy játékos leteszi az utolsó korongját, az ő győzelmével a játék azonnal véget ér.

“Az égen fönn megáll a hold” – Márai Sándor

Ahogy írtuk, a Nova Luna Uwe Rosenberg könnyed játékai közül való, melyet 2020-ban Spiel des Jahres díjra is jelöltek. Nem véletlenül, hisz a játék izgalmasan közelíti meg a lapkalehelyezést. Érzésre a Patchwork-öt idézheti, persze a Nova Luna célja merőben más.

A játékosok célja, hogy a lapkák kombinálásával a többieknél gyorsabban teljesítsék a követelményeket. Ehhez a holdsávon való helyzetüket és a feladatokat ügyesen kell egyensúlyban tartaniuk. A nagyobb pontszámú lapkákon több, egyszerűbb feltétel van, amiért viszont nagyobb lépéseket kell megtenni a holdsávon. A kis pontértékű lapkák feladatai nehezebbek, de hosszú távon több lapkához juthatunk.

Mivel a játék azonnal véget ér, amikor egy játékos leteszi az utolsó korongját, így előfordulhat, hogy az ellenfelek kevesebb kört játszanak le. Ennek lehetősége zavaró lehet, de mivel a lapkák pontértéke határozza meg az aktív játékos kilétét, könnyen behozható a kezdőjátékos.

A Nova Luna esetében meghatározó a szerencse. Mivel a lapkák véletlenszerűen kerülnek játékba, gyakran érezhetjük úgy, mintha egy-egy színből kevesebb lenne, sőt előfordul, hogy a játékos vár egy színre, ami sokáig nem kerül az asztalra.

Nekünk 2-3 fővel tetszett a legjobban, négyesben nagyon kiszámíthatatlan, hogy mit hagynak a többiek, két fővel viszont remekül tervezhető.

Egyedül játszva is nagyon kellemes, jobban kiszámítható, bár elég nehézre sikerült. Itt az a cél, hogy a kiválasztott lapkák pontértékének összege kevesebb legyen 100-nál. Persze a szerencse itt is meghatározó, de mivel az összes lapka garantáltan arra az egy játékosra vár, így kicsit kezelhetőbb.

Új hold, új király

A Nova Luna nem titkoltan absztrakt játék, melyben a téma pusztán látványelem. A játékot kellemes hangulata, egyszerű szabályai és lendületes dinamikája ideális családi játékká teszik, akár 8 évesek számára is. Emellett az előretervezés és az ügyes taktikai lehetőségek miatt tapasztalatabb játékosoknak is ideális választás.

Véleményünk szerint a Nova Luna kellemes zárása lehet akár egy fárasztó napnak is.

A címben szereplő idézet Kölcsey Ferenc: A Holdhoz című verséből származik.

A(z) Nova Luna társasjátékot a ComPaYa biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Júl

Maui - Tengerparti színkavalkád

Ismertető | 2024.07.09. 15:27:00

Aloha! Itt a hőség és te semmire nem vágysz jobban, mint egy frissítő csobbanásra? Vesd bele magad ebbe a nyári játékba, ami a Hawaii tengerpartra repít!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • hierroo

    2022-01-15 18:34:26

    Igen, el lehet nézni a dolgokat, főleg ha már jó sok lapka van felrakva az asztalra. Igazából lehet rá figyelni, de ha mégis kimaradt valami, akkor utólag is rátehető korong, mert végülis a játékmenetet nem befolyásolja.
    Egyébként most direkt eszembe jutott, hogy a Tabletopián játszottam már vele szóló módban is. Most be is léptem, hogy játszak vele, de olyan idegesítő az, hogy a lépegetős tábla rá van téve egy ugyanolyan nagyobb táblára (igazábó szerintem csak a háttér van igy szerkesztve, és nem külön objektum), de nem valami jó megoldás! Egyébként nagyon szép az egész, de mivel elég részletes a kidolgozás, ezért teljesen beleolvadnak a táblába a lapkák és nagyon zavaró képet mutat az egész! Remélem ezt a hátteret minél hamarabb leszedik, mert szörnyű! 😵 😪 Azért a Nova Luna egész jó absztrakt játék!

  • Kellernita

    2022-01-15 14:11:12

    Előfordul, hogy nem veszel észre valamit, de ritka, mert tudatosan keresed a megoldásokat. Gyakoribb, hogy nem veszed észre, hogy egy lapkának akadt volna több helye is, de sosem egy megoldás létezik. Gyakorlattal és tapasztalattal rááll a szem 😊 nem olyan kaotikus, mint elsőre látszik

  • kvarclovag

    2022-01-15 10:51:04

    Tényleg nagyon szép játék. A Patchworkkel ellentétben viszont nagynak érzem az elnézés veszélyét, nem veszünk észre egy teljesített célt, vagy épp rosszul értékeljük, mert elnézzük a túl sok a színes pöttyöt. BGA-n, ha van, ott ez nem veszély, de asztalon félnék tőle. Persze lehet, hogy csak én vagyok ilyen szétszórt és figyelmetlen.

  • Kellernita

    2022-01-15 10:12:40

    Nagyon szeretem ezt a játékot 😊 már régóta megvan, de annak ellenére, hogy már az elején is szerettem, mégis pár hónapig parkolópályára került. Valahogy sokminden izgalmasabbnak tűnt és nem nyúltunk rá a polcon, pedig elég szembetűnő helyen is van 😊 aztán pár hete valamiért megszállt az ihlet, hogy ilyet szeretnék játszani és újra beleszerettem. Olyan jó, amikor egy játékot újra felfedezel. Az új tapasztalatokkal ülsz le mellé és teljesen más dimenzióban kezded el játszani és élvezni 🤗🤗 nekem ez egy életre szóló játék, amit majd még nagyi koromban is remélem játszok 😄

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Patchwork
  • Nova Luna