Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Patchwork – Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

A foltvarrás ma reneszánszát éli – gyönyörű takarókat, lakástextileket, ruhákat vásárolhatunk, sőt, egy-egy nevesebb textilművész munkájánál már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen ezek legtöbbször kézzel varrott, egyedi darabok. Ha még nem ismered a foltvarrás rejtelmeit, akkor Uwe Rosenberg már-már klasszikusnak mondható játékában te is kipróbálhatod magad. A Patchwork egy kétszemélyes poliominó (a köznyelvben leginkább „tetriszként” ismert), melyben saját, egyedi takarónkat szeretnénk elkészíteni a rendelkezésre álló, különlegesebbnél különlegesebb foltokból.

A varrósdoboz előkészítése

Az előkészületek pofonegyszerűek: az asztal közepére helyezzük a központi időtáblát, magunk elé vesszük a takarótáblánkat, a foltokat pedig a központi tábla köré rendezzük. A különleges foltok (1x1-es méretűek, igazi kincsek!) az időtábla kijelölt helyeire kerülnek, az időjelzők pedig a start mezőre. A semleges jelző fogja meghatározni, hogy mely szövetdarabok közül választhatunk, ezt az 1x2-es méretű folt és az óramutató járása szerinti következő közé tesszük; a gombokat és a különleges lapkát oldalt hagyjuk.

Nem is olyan meglepő módon az a játékos kezd, aki a legutóbb használt tűt. Gyűszűket elő, cérnákat befűzni, varrásra fel!

Erre varrjál gombot!

A játékosok nem feltétlenül felváltva következnek, hiszen gondoljunk csak bele: egy terebélyes, girbegurba darabkát sokkal nehezebb felvarrni, ez idő alatt a másik könnyedén végez néhány pici darabbal. Az következik, aki az időtáblán hátrébb áll, és kétféle akció közül választhat: gombokat szerez, vagy elvesz és letesz egy foltot. Az első lehetőséget akkor érdemes választani, ha nem tud vagy nem akar foltot vásárolni. Ilyenkor nincs más teendője, mint az ellenfél időjelzője előtti mezőre lépni, s annyi gombot kap, amennyit eközben lépett. A második esetben, egy folt szerzésekor a semleges jelzőt (óramutató járása szerint) követő három lapka közül választhat egyet, amelyet a takarójára kíván varrni. Az árcímke mutatja, hogy mennyi gombot kell fizetni érte, és mennyit kell lépni az időjelzővel. Ilyenkor jöhet a dilemma: válasszon egy nagy méretűt, amely ugyan szabálytalan alakú, de jókora területet lefed? Esetleg döntsön inkább egy kisebb, szabályosabb, de jóval drágább darab mellett? A semleges jelző az elvett folt helyére kerül, az árát pedig a saját gombjaiból a közös gombkészletbe teszi vissza. Az adminisztráció után jöhet az igazi tetriszélmény: a foltnak össze-vissza forgatva, ide-oda próbálgatva, sűrű fejvakargatások mellett próbálja a tökéletes helyet megtalálni. Egy a lényeg, hogy a foltok nem fedhetik egymást. Végül a kiválasztott folton szereplő időt lelépi az idősávon, és ha még ezután is a másik játékos mögött marad, akkor újra ő következhet.

Az időtábla gombjain áthaladva a gombvagyon is növekszik: minél több gombot tartalmazó foltot zsebelt be a játékos, annál tehetősebb lesz, s néhány igazán szabályos foltba is beruházhat a későbbiekben. Ha pedig különleges foltot lépett át elsőként, akkor azt a táblájára helyezheti.

A szabás-varrás akkor ér véget, ha mindkét játékos az utolsó mezőre ért az időjelzőjével. Ekkor jöhet a takaróméregetés: a megmaradt gombok számából ki kell vonni az üresen maradt mezők kétszeresét (jogos a szigor, hát ki örülne egy lyukakkal tarkított, félkész munkának?).

Zsák a foltját

A Patchwork egy aranyos, nagyjából félórás kikapcsolódást biztosító játék két személynek, amely nem próbált sokat vállalni: a játékosszám fix, cserébe ketten valóban kiválóan működik. Teret enged a taktikázásnak, hiszen gombokat is gyűjteni kell, a takarót hézagmentesen varrni, no meg érdemes a különleges foltokat is bezsebelni. Az igazán agyalósok egészen előre tervezhetnek (ilyenkor fél órából könnyen egy óra lesz), míg akik könnyed időtöltésre vágynak, azok élvezhetik a foltpakolgatást.

Az eredeti kiadás nekem személyesen nem túl szemet gyönyörködtető. A tematikát hallva egy szép, színpompás, üde küllemet képzelnék el, ehhez képest a földszínek dominálnak mind a dobozon, mind a foltokon. Ezt korrigálja a téli kiadás, amely működésében semmi különbség nincs, azonban a sápadt, fakó színeket az üde, élénk színek váltották fel. Ha lehet választani a kettő közül, én inkább az utóbbi mellett döntenék.

A doboz híján van mindenféle inzertnek, ezért a foltok és gombok kinyomogatása után hasonló dobozképpel találkozunk, mint a Blue Banana vagy A Mars terraformálása esetében (azaz: összeömlesztve hánykolódik minden alkatrész, mint a nagyi régi varrósdobozában). Első ránézésre ez bosszantónak tűnt, azonban hamar jött az ötlet, hogy miért ne varrhatnánk saját kis zsákocskákat, ezzel igazán személyessé téve a játékot. (Pro tipp: ha te készíted el a zsákokat, a következő alkalommal te lehetsz a kezdőjátékos 😉 )

A Patchwork az egyik kedvenc kétszemélyes játékommá vált, s bátran ajánlom azoknak, akik sűrűn játszanak kettesben, és egy mérsékelten agymozgatós, kissé absztrakt, nem túl konfrontatív játékélményre vágynak.

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

11Nov

Everdell: Fagybérc – Utazás az ismeretlenbe

Ismertető | 2021.11.11. 08:00:00

Az Örökfa árnyékán túl a Nagymező is benépesült. Néhány tettre kész, kalandvágyó kisállat a völgyet hátrahagyva a távoli Fagybérc felé vette útját. Az időjárás viszontagságaitól nehéz az út, de minden felfedezés kihívásokkal jár.

02Nov

Télirevaló – A szükség paklit ront…

Ismertető | 2021.11.02. 09:00:00

Közelít a tél, zuzmarás a rét, az apró rágcsálókat sürgeti az idő. Öt kisállat fogott össze, hogy magokat gyűjtsenek és átvészeljék a közelgő, zord telet.


Kommentek

 • kvarclovag

  2021-11-25 10:09:34

  Teljesen jogosan érzed hasonlónak. Annyira együtt emlegetik őket, hogy óhatatlan az összekapcsolódás az ember fejében. A Sagrada talán még ilyenebb, pedig annak is nagyon más a motorja, de sose kerülheti el az Azulhoz való hasonlítást. Amúgy az Azul presztizsét tekintve, igazán megtisztelő, ha valamit hozzá hasonlítanak.

 • armin.d.ivan

  2021-11-25 10:03:22

  Inkább a dizájn, mintsem a mechanika, ami az Azulra emlékeztet. Igazából nem biztos, hogy jól megtudnám fogalmazni, ilyen első ránézésre dolog volt. Mindenesetre így tőled kifejtve valóban nem túl sok köze van hozzá :D

 • maricusi

  2021-11-24 23:20:05

  Nagyon gondolkodom egy tetriszes játék beszerzésén. Az Indián nyár triológia egyikén, New Yoor zoon vagy Patchworkon gondolkodunk. A legutóbbi csak két fővel játszható, ezt leszámítva melyiket ajánlanád és miért. Illetve mik azok a markáns vonaások, amik megkülönbözteti őket egymástól és akár egymás mellett is megférhetnek a polcon? A kérdés minden tetriszes játékért lelkesedőnek és ismerőnek szól.

 • kvarclovag

  2021-11-24 22:53:21

  Szerintem nagyon más, mint az Azul. Először is, az Azulnál a csempék elvétele a játék, a többi adminisztráció vagy előkészület a következő körre. Aztán ott csak egyfelé kell figyelned, hogy az adott sorba megkezdett csempékből eleget gyűjts a sor befejezéséhez. A Patchworknél csak a kirakás az előkészület, utána végig játék, és csak a végén van egy kis, az Azulénál sokkal egyszerűbb számolás. A játék alatt figyelni kell az idővonalra, mennyit lépsz előre, figyelni kell a gombhartárra, a kis, 1*1-es foltokra, arra, hogy mit hagysz a másiknak (arra az Azulnál is), a foltok méretére, és a rajtuk levő gombokra, aztán a végén, hogy a 7x7-re menj-e rá, kockáztatva, hogy a végén nagy foltot már nem tudsz levarni. Lehet békésen játszani, de lehet keményen is. Nagyon jó app van hozzá, és ott van két barátságosan játszó MI, ők verhetők, de azért figyelni kell. Van Ute, aki középerős, és komolyan figyelni kell a legyőzéséhez, és van Uwe(!), aki ellen általában már a harmadik lépés után vészesen beszorítva érzed magad, és csak rossz, és még rosszabb lépéseid vannak. Ha még nem vetted meg, érdemes kipróbálni az appot, fizetős, de kevesebb, mint a játék, és nagyon jól meg lehet ismerni a játékot vele.

  Én a képek alapján meg se akartam nézni, nem is értettem, mi ez a felhajtás körülötte, egyszerűen mindig felveszed a legtöbb gombos foltot, aztán kész, más lehetőséged nincs, és nem is érdemes másra figyelni, iszonyat gagyi kis tingli-tangli. Hát nagyobbat nem is tévedhettem volna! Ez kifejezetten komoly szellemi sport is lehet. Alaposabban se utána nem gondoltam, se utána nem olvastam, de azt hiszem ez egy kiszámolható játék, mindkét félnek van optimális stratégia, ami már a leosztáskor eldől. De ez persze nem gond, mert ember azt végig nem számolja, tehát nekünk, humanoidoknak ez egy remek játék.

 • armin.d.ivan

  2021-11-24 21:33:46

  Nem tudom, akkor miért azt látom benne :D Mindenestere felírtam a listára, bejövős.

 • csongrady.p

  2021-11-24 21:29:57

  Nem, ez Uwe Rosenberg játéka. Argicola, Feast for Odin, Indián nyár, New York zoo, Nova Luna, .. 😉 (teljesség igénye nélkül )

  Nem tétlenkedett sokak örömére 🙂

 • armin.d.ivan

  2021-11-24 21:20:36

  Nem ugyanaz a fejlesztő, mint az Azulnál? Abszolút arra emlékeztet a stílusa valamiért.

 • csongrady.p

  2021-11-14 12:20:29

  Nálunk az egyik legkedveltebb játék ha ketten játszunk. Bár az eredeti kiadás van meg, egyelőre még nem éreztem a késztetést megvenni a télit. De ha most újonnan venném meg akkor valószínűleg azt választanám.

  Nemkülönben már létezik Halloween verzió is belőle: https://boardgamegeek.com/boardgameversion/564761/english-edition

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Patchwork