Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Marvel United - Sok hős pénztárcát győz

Kétségtelen, hogy egy Marvel logóval ellátott bármiféle termék hatalmas népszerűségnek örvendett már jóval a mozis univerzum lassú, de biztos és megállíthatatlan menetelése előtt is, azt követően pedig szükségtelen ragozni, még az is tudja, hogy mi az a Marvel, aki előtte hírből sem tudta, hogy most a Pókember az alpinista, vagy valami szörnyszülött.

Mióta a Marvel létezik, azóta vannak játékok is a témában, méghozzá mindenféle. Nyilvánvalóan adja magát a mostani hihetetlenül széles körű népszerűség, hogy addig üssék a vasat, amíg meleg, vagyis nincs mit csodálkozni rajta, hogy hirtelen megszületett a Marvel Splendor, a Marvel Monopoly (többféle is), a Marvel LCG, a Marvel miniatúrás skirmish, a Marvel Smash Up, és ezeket csak így hirtelen fejből írtam le – pötyögjük csak be a BGG-be, hogy Marvel, lehet szemezgetni.

Szuperhős dömping

A Cool Mini Or Not joggal érezhette úgy, hogy a Marvel jelentette húsos-zsíros-cupákos fazék mellől csak nem szabadna kimaradnia, sőt, ha már lúd, legyen kövér, így a jól bevált tervezőgurujukhoz, Eric M. Lang nagymesterhez fordultak, hogy ugyan gyártson már valamilyen gyors és egyszerű, gyerekekkel is könnyen játszható társast a témában. Nem baj, ha csillió-billió kiegészítőt lehet dobni hozzá, a figurák eleve adottak. Sőt, a gyerekek kedvéért legyenek chibik (vagyis japán módra indokolatlanul nagyfejű és komikus hatást keltő modellek)!

A terv kifogástalanul sikerült, mondhatni alaposan túllőttek a célon, de erről később. A Marvel United a CMON égisze alatt Andrea Chiarvesio (Kingsburg, Hyperborea) és Eric M. Lang nevével fémjelezve ugrott fel a Kickstarter vonatra, hogy fénysebességgel robogjon ki a világűrbe. Egyelőre az alapjáték kapható boltokban, a Delta Vision kiadói munkájának köszönhetően magyar nyelven, tehát jelen cikk a meglepően visszafogott méretű alapdoboz tartalmáról szól. (Ha szeretnél elképedni, hogy mi mindent kaptak a KS-támogatók, nyugodtan kattints ide: https://www.kickstarter.com/projects/cmon/marvel-united, aztán pedig ide: https://www.kickstarter.com/projects/cmon/marvel-united-x-men)

Indulhat a csihipuhi

A Marvel United egy egyszerű szabályokkal bíró családi kooperatív játék. Maximum négy játékos foghat össze, hogy közkedvelt Marvel hőseikkel megakadályozzák egy gonosztevő világuralmi terveit. Mivel alapvető célkitűzés volt, hogy akár kisiskolás gyerekek is értsék a játékot, ezért az alapszabályok valóban faék egyszerűségűek, a fortély a remekül eltalált és hatalmas tervezői szabadságban rejtezik. Mivel a Marvel szuperhősök egymástól jócskán eltérő képességekkel rendelkeznek, így a különböző figurák más és más területen domborítják ki szupergonoszokat legyőző erejüket. Vagyis, ahány karakter, annyiféle játékstílus (elviekben - a gaztevők esetén sokkal sarkosabban érvényesül az eltérés, mint a néhány kártyával operáló hősöknél).

A játékmenet és az előkészítés is roppant egyszerű. Választunk egyet a három főgonosz közül (az alapdobozban Ultron, Vörös Koponya és Kiképző található), és annak sajátos előkészületeit megtesszük. Egy-egy főgonosznak egymástól eltérő csatlósai, tervei és fenyegetései vannak, ami nagyon jó pont – rá kell jönni, hogy kinél milyen taktika válik be. Ezután minden játékos választ egy neki szimpatikus hőst (sajnos a KS exkluzív majdnem 60 hőshöz képest csak hétből), akik az alapszettben Amerika Kapitány, Vasember, Hulk, Fekete Özvegy, Hangya, Darázs és Marvel Kapitány (azt mondjuk speciel nem értem, hogy a Spin Master miért ragaszkodott az angol nevekhez, hiszen mindegyiknek létezik a hivatalos magyar megfelelője évek óta).

A hősök egy saját paklit kapnak, ebből kell dolgozniuk, ezek mindegyike az adott hősre jellemző lapokat és képességeket tartalmaz. Azonban a kártyák nem csupán az akciókat jelentik: ha egy hősnek egyetlen lapja sem marad, a csapat egy emberként elveszíti a játékot. Ugyanez a helyzet, ha a gonosz teljesíti ármányos tervét, vagy ha neki sem marad már lapja a húzópaklijában.

Nehéz egy szuperhős élete

A játékmenet során sorrendben cselekszenek a hősök, mindig egy kártya kijátszásával. A lapokon négyféle ikonból látható egy vagy kettő, ezek az akciók. Szerencsére semmi különös: mozgás, ütés, hősies cselekedet (ami tulajdonképpen interakció a táblával), és a joker (ami az előző három szabadon választott verziója). Mozgással a helyszínek között tudod mozgatni a karaktered, az ütéssel sebeket osztasz ki az ellenfeleknek, az interakcióval pedig vagy civileket mentesz meg, vagy a gonosz terveit akadályozod. A végső cél a főgonosz legyőzése, vagyis életpontjainak nullára redukálása. Sajnos, azonban amíg a három küldetésből kettőt nem teljesít a csapat, addig az antagonista érinthetetlen – mielőtt Vörös Koponya buksiját még vörösebbre színeznéd, előtte vagy ki kell szabadítani a civileket, vagy le kell győzni a bérenceket, vagy el kell hárítani a fenyegetéseket.

Illetve ezekből kettőt, csakhogy az első teljesítését követően a gonosz is rákapcsol, és megszaporázza gaz tetteit. A Marvel United zsenialitását a lapok kijátszási sorrendje adja meg: nem csak a saját kártyám ikonjait használhatom, hanem az előttem lévő hősét is. Ergo, az utánam következő játékos az én lapom előnyeit is élvezheti, a kooperatív jelleget ez a mechanizmus adja meg a Marvel Unitednek. Ezzel valóban arra ösztönzi a játékosokat, hogy előre gondolkodjanak és összebeszéljenek, közösen tervezzék meg, ki mit fog csinálni, amikor rákerül a sor. A gonosz három, majd később kettő kijátszott lap közé pofátlankodik be, ilyenkor csúnya dolgokat művel, a hősöknek pedig osztania és szoroznia kell, hogy a tüzet oltsák el, vagy menjenek elébe a károkozásnak. Nem könnyű, de a játék egyik szépsége, hogy akárcsak a képregényekben, itt is nehéz döntések elé kerülnek a hősök.

És az a bizonyos mézesmadzag...

Amikor először találkoztam a KS-kampánnyal, megnyugodva konstatáltam, hogy túl egyszerű és gyerekes a játék, nem kell ez nekem. Majd később rájöttem, hogy a minimalista szabályok nem feltétlenül egyenlőek a primitív játékmenettel (mint az már oly sokszor bebizonyosodott). Sőt, elképesztő, hogy ilyen kevésből mennyi mindent ki tudtak hozni a tervezők! Mondhatni, csináltak egy Pandemic lightot, ahol a könnyedség csupán a témára és az összetettségre szorítkozik, minden másban gyönyörűen ki tud bontakozni.

Ha az alapjáték három főgonosza ennyire és ilyen módon eltér, hogy teljesen más megküzdést és taktikus gondolkodást kíván meg, mit tudhat vajon Thanos, Vérontó, a Vezér, Zémó Báró, vagy a Baljós Hatos? Nem is beszélve a rengeteg Marvel hősről... (A Kickstarter támogatók tudják jól, és most zsiványul mosolyognak a markukba.) Bizony, ez egyike azoknak a játékoknak, amelyek bolti forgalomban csak halovány mását mutatják az összképnek, mert az exkluzív tartalmak nem véletlenül exkluzívak. És akkor még az ugyanennyire bődületesen gazdag tartalommal bíró X-Men verzióról nem is esett szó…

A Marvel United valahogy tökéletesen eltalálta a megfelelő arányokat: egyszerű és könnyen tanítható, a játékmenete gyors, pörgős, a figurák pont annyira „cukik”, hogy csak az igazán keményvonalas rajongók gyomra fordul fel tőlük, játékideje általában egy félóra, de háromnegyed óránál nagyon ritkán nyúlik csak tovább. Az ára már nem ennyire barátságos, de kedvezményekkel olyan tizenötezer forint környékén bezsákolható, az pedig már tekintve az élményt, amit nyújt, bőven megéri, pláne egy rajongónak.

A Marvel United pofátlanul jópofa játék: trükközni és okoskodni kell benne, hogy legyőzzétek az ellenfelet, akármelyikről is legyen szó (bár talán Kiképző a legkönnyebb). Könnyen skálázható a nehézség is, a joker lapok eltávolításával érezhetően nehezedik a csapat dolga. Talán két játékossal a legkönnyebb, és négyen a legnehezebb. Mivel meglepően kevés szabályt használ, kisgyerkőcökkel is prímán játszható, még csak olvasniuk sem kell tudni, négy ikont meg röhögve megjegyeznek, sőt, olykor olyan jó ötleteik vannak egy-egy húzós szituáció megoldására, amire csak a gyermeki elme képes. Ha a haverok, vagy a család odavan a Marvelért, mindenképpen adjatok neki egy esélyt, érdemes, mert a könnyűsúlyú kategóriában - Marvel ide vagy oda, működne ez nem csak DC-vel, de bármilyen más branddel - kiütéssel az egyik legüdébb megjelenés.

A(z) Marvel United társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

27Máj

Mystery: Szuperhősrejtély - Ennek a képregénynek te lehetsz a hőse!

Ismertető | 2024.05.27. 18:29:00

A Bajnokok Légiója toboroz: különleges képességű embereket keresnek, akiket spéci szuperhőssé képezve felvehetik a harcot a bűnözőkkel szemben.


Kommentek

  • veerzoltan80

    2021-08-07 07:11:59

    Köszönöm a cikket, pont múlt héten kezdtek el puhitani hogy szálljak be egy privát ligába ami ezt játsza házi verseny szerűen. Bár szeretem a Marvel univerzumot de azt hiszem ha még egy ilyen típusú gyűjthető játék a polcra kerülne itthon azzal erősen veszélyeztetném tesi és szellemi épségemet.

    A kivitelezés tetszetős, a japán stílusú mágnás rajzolás nem rossz, bár láttam már szebben készített mangát. Ha egyszer sikerül kipróbálni akkor majd az ár érték arányra is lehet véleményt formálni, addig felesleges.

  • Csiracsirke

    2021-08-05 23:14:12

    Imádom a Marvel univerzumot mind a képregény és mind a filmest, társasom csak a Marvel Splendor van meg, néztem a United-et is Ks-en rengeteg kieget kapott de az ára igencsak borsos volt így inkább kihagytam, de a cikk után arra jutottam hogy érdemes lehet kiprobálni. Engem nem igazán riaszt vissza a mangás megjelenés bár tény hogy nem tartozik a kedvenceim közé ez a stílus itt a gyerekekre is gondoltak, a neveket meg szerintem azért nem fórdították le mert vannak olyan karakterek akiknek a magyarított neve nem igazán vállalható így az angolnál maradva kedveztek azért a keményvonalas Marvel rajongóknak is. Kiváncsi leszek hogy itthon mennyire fogják bővíteni ezt a játékot.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Marvel United