Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Elvetemült veteményes - Létszámleépítés az articsókáknál

Egyes legendák szerint fontos, hogy sok zöldséget fogyasszunk, mert a testünk működésére jótékony hatással vannak. Azonban ezen a környéken túlságosan elárasztották az articsókák az étrendet. Ideje megszabadulni tőlük a sokszínűség jegyében.

Articsókák a pácban

Az Elvetemült veteményes egy könnyed, gyorsan tanulható paklileépítős kártyajáték, melyben a játékosokat egy cél vezérli: hogy minél gyorsabban száműzzék a paklijukból az articsókákat. A leggyorsabb articsókaűző lesz a változatos zöldségpaletták koronázatlan királya.

A játékot minden játékos egy tíz articsókából álló személyes paklival kezdi, melyek közül ötöt azonnal fel is húzunk a kezünkbe. A körünkben először feltöltjük az ágyást (felhúzható, felfordított kártyák) a kertpakliból (húzópakli), majd a kezünkbe veszünk egyet azok közül, kijátszunk tetszőleges mennyiségű kézben tartott kártyát, végül a maradékot eldobjuk a saját dobópaklinkba, és húzunk ötöt a személyes húzópaklinkból. Amint valaki a köre végén egy articsókát sem húz, megnyeri a játékot.

A pakliépítős játékokhoz hasonlóan a különféle zöldségkártyák bizonyos előnyöket, bónuszokat biztosítanak, melyeket azok kijátszásakor alkalmazhatunk. Ez lehet többek között articsóka komposztálása adott feltételekhez kötve, újabb kártya húzása a kertpakliból vagy az ágyásról, vagy lapcsere más játékossal. Mivel az a végső célunk, hogy a laphúzáskor ne találkozzunk egy articsókával sem, ezért érdemes felhígítani a saját paklinkat, vagy minél több articsókát komposztálni.

Pácolt articsókák

Nem sűrűn találkozni paklileépítős játékokkal sem a globális, sem a magyar piacon, ezért az Elvetemült veteményes felépítése kifejezetten érdekes. Tulajdonképpen ez is egy pakliépítős játék, csak a végcél különbözik a kategória képviselőitől: a kezdőpaklink leépítésére törekszünk.

Ez egy egyszerű, könnyen megtanulható, nagy szerencsefaktorral rendelkező játék, melyet szinte kortól függetlenül bárki élvezhet és megnyerhet. Amint valakinek lesz legalább öt darab nem articsóka lapja, lehet olyan szerencséje, hogy pont azokat húzza fel - persze az esetek többségében nem ez fog történni, de időnként az ötös lottót is megnyerik. Ettől válik kellemes családi játékká: taktikázhatsz akárhogy, ha másnak folyton jönnek a répák, vagy pont felhúz öt nyertes kártyát.

A doboz több más Gamewrightos játékhoz hasonlóan fémből van, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is: jobban védi a tartalmat, de behorpadhat, lekophat róla a festék, és a sort lehetne még folytatni. Ezen felül a formája is ötletes, de csöppet sem kallax-kompatibilis. A grafika aranyos, erősen emlékeztet például a Sushi Go! ábrázolásaira, és apróság ugyan, de kellemes meglepetés, hogy az articsókák esetében is ötféle arckifejezéssel találkozhatunk.

A csomagolás figyelemre méltó, ugyanis az inzert újrahasznosított kartonból készül, illetve a fém doboz a szokásosnál robusztusabbnak tűnik, ami ugyan idővel ütött-kopott lesz, de valószínűleg jobban fogja bírni a strapát, mint a karton társai. Persze nagy kérdés, hogy vajon a karton vagy a fém környezetbarátabb-e, ha minden tényezőt figyelembe veszünk, de a dobozbelső mindenképpen jó irányadó lehet az ökológiai lábnyom csökkentése kapcsán.

"Minden articsókát száműztem!"

Az Elvetemült veteményest leginkább azoknak ajánlom, akik egy aranyos, szokatlan működéssel bíró, gyors meneteket biztosító, könnyed családi játékot keresnek - és esetleg szeretik a pakliépítős játékokat.

A(z) Elvetemült veteményes társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • zkbali

    2021-05-01 21:54:45

    Mi épp most léptünk be a pakliépítős és - leépítős játékok világába A kereskedők völgyével. És rögtön nagy kedvenc lett ez a mechanika, a 7 évesemmel mindig újabb és újabb játszmát kell kezdeni.

    Az Elvetemült veteményes is biztos sikert aratna, bár a kivitel és a dizájn azért elmarad a kereskedőktől. A nagy szerencsefaktor ideális, ha kicsikkel akarjuk játszani. A fura alakú doboz valóban kockázatos vállalkozás, épp most pakoltam a társasokat, és alaposan meggyűlt a bajom a túlméretezett és/vagy unortodox méretű dobozokkal...

    Azért a listára felkerült.

  • hierroo

    2021-05-01 07:49:15

    Nekem a neve tetszik. 'Elvetemült veteményes.' Izgalmasnak hangzik.

  • Csiracsirke

    2021-04-30 22:21:30

    Cikk alapján ez egy pörgős kis kártyajáték nyaralásoknál simán játszható és még a doboz miatt sem kell aggódni mert strapabíró az illusztrációk egyszerűek de aranyosak a szűlők így könyebben megszerettethetik gyerekkel a zöldségeket, az articsóka meg mehet a levesbe 😁

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Elvetemült veteményes