Elvetemült veteményes
Elvetemült veteményes
Elvetemült veteményes
Elvetemült veteményes
Videó beküldése

Elvetemült veteményes társasjáték

társasjáték, 2020
Értékelem!

Az Elvetemült veteményes egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A játékot 2020-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb kátyajáték kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Light Game of the Year kategóriában. A társast, a könnyebb...

Az Elvetemült veteményes egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A játékot 2020-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb kátyajáték kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Light Game of the Year kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kártya húzás és a pakli építés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Az Elvetemült veteményes a legcukibb és legellentmondásosabb játék amivel valaha játszottál.

Ellentmondásos? De miért? A játék szokatlan mivolta két dologban rejlik. Az első a szegény articsókák iránt érzett ellenszenv, ugyanis minden egyes articsókától meg kell szabadulnod ami eléd kerül. A másik pedig a mechanika, ugyanis itt NEM pakliépítő, hanem pakliLEépítő játékról van szó, ahol a nem kívánatos lapoktól meg kell szabadulni.

Vegyük elő az alapanyagokat! A játék célja, hogy a játékosok megszabaduljanak a kezdő pakliként kapott articsókáktól. Az előkészületek során minden játékos kap 10-10 articsóka kártyát, amiből összesen 40 található a dobozban. Ha 4-nél kevesebb kertész játszana, a megmaradt kártyákat vissza kell tenni a játék dobozába. Ezután az összes többi zöldségkártyát meg kell keverni és húzópakliként a játéktér közepére helyezni. A legutolsó lépés az lesz, hogy a húzópakli 5 felső lapját kiterítjük, ez lesz a közös ágyásunk.

Kezdjünk bele a főzésbe! Mindenki húz 5 lapot a paklijából, majd aki legutóbb evett friss, párolt vagy sült zöldséget, lesz a kezdőjátékos. Minden játékos a körében 5 lépést fog végrehajtani - ez jól követhető a segédletkártyákon.

Első lépésként újratöltjük az ágyást, vagyis a húzópakliból annyi kártyát terítünk középre, hogy újra 5 felfedett lapot lássunk. Értelemszerűen ezt a lépést a kezdőjátékos most még kihagyja, későbbi körökben azonban már ő is végrehajtja.

Második lépésként betakarítjuk a termést - a felfedett 5 lap közül egyet kézbe veszünk.

Harmadik lépésként, ami lényegében a játékos igazi köre, kijátssza a kezében lévő lapokat, addig és annyit, amennyit tud és szeretne. Fontos, hogy articsókát csak úgy nem lehet kijátszani, ellenben a veteményesünkben található különböző zöldségek más-más képességekkel segítenek minket, hogy ideiglenesen, vagy akár végleg megszabaduljunk a kertünket ellepő gazticsókáktól. A másik, amire oda kell figyelni, az a komposztálj vagy dobj el kifejezések! Előbbi ugyanis azt jelenti, hogy a húzópakli melletti komposztáló dobópakliba kell tennünk a lapokat, így azok véglegesen kikerülnek a játék körforgásából. Az eldobás során viszont a kártyákat csak a saját dobópaklinkba helyezzük, így azok később még visszakerülhetnek a kezünkbe.

Na de mi lesz a többi zöldséggel? A brokkoli articsókát komposztáltat velünk, a kukorica csak eldobatja, de az ágyásról is húzhatunk vele közben egy másik lapot, szintén a dobópaklinkba (ezért fontos, hogy az ágyást mindig csak a kör elején, és nem közben töltsük újra!), a vöröshagyma szintén articsókát komposztáltat, ugyanakkor ő nem a saját dobópaklinkba kerül, hanem egy másik játékoshoz kell átadnunk. Összesen 10 zöldségfajta található meg a játékban az articsókákon kívül - ez adja a játék változatosságát.

Az utolsó két lépés Körünk negyedik lépése a kezünkben maradt összes kártyánk eldobása a saját dobópaklinkba.

Végezetül, körünk utolsó, ötödik lépése a laphúzás, hogy a kezünkben újra 5 kártya legyen. Ez a lépés azért lett külön kiemelve, mert ha valaki nem játszott még korábban pakliépítős játékkal, a szabály elmagyarázza, hogy a saját dobópaklinkat milyen esetekben és milyen módon kell újrakeverni. De ami még ennél is fontosabb, itt derül ki, hogy mikor és ki nyeri meg a játékot. Ugyanis, bármikor, ha valakinek a húzás után megvan az 5 lap a kezében, és ezek egyike sem articsóka, a keze kiterítésével bejelentheti, hogy megnyerte a játékot.

További információk:
 • játékosszám: 2-4 fő
 • játékidő: 20 perc
 • korosztály: 10+
Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 33 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 3 100 Ft-tól
 • 34 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Gyűjtögetés
Mechanizmus: Kártya húzás, Pakli építés

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Elvetemült veteményes társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Elvetemült veteményesSophie13, Budapest Bikás park (napközben), vagy Budapest KÖKI pláza (17 óra után)

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest Bikás park (napközben), vagy Budapest KÖKI pláza (17 óra után)! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Duplikáció miatt eladó sorba került egy bontatlan magyar nyelvű példány. FOXPOST küldést vállalok, csomagküldés díja a vevőt terheli.

2 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Elvetemült veteményes társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • Kacsix

  2023-01-12 11:23:30

  Viszonylag ritkán kerül elő, mert nekünk annyira nem jött be. Lehet, ha többet játszanánk vele, és tudnánk fejből, hogy melyik karakter mit tud, akkor pörgősebb lenne egy-egy menet, és akkor jobban tetszene.

 • maszlagadam27

  2022-08-08 10:07:19

  1759 partim van ebben a játékban a BGA-n, beszerzés előtti kipróbálás céllal néztem rá, azóta is napi szinten játszom. Számos variációt és taktikát kínál a paklink építésére, melyeket mind érdemes kipróbálni. A szerencsefaktor viszonylag magas, az egymástól elvett kártyák és az asztalra kerülő lapok is elég véletlenszerűek, de ez megadja a kellő izgalmat (egy teljesen kezdő játékosnak is bőven lehet esélye egy tapasztalt veteránnal szemben). A gyorsasága miatt kedvelem, ezért kizárólag két fővel vagyok hajlandó játszani. Sajnos már három játékos esetén is benne van a pakliban, hogy 20 perc fölé húzódik egy játék, ami számomra már nem szórakoztató, annyira azért nem mélyek a lehetőségek, hogy ilyen játékidővel is élvezetes legyen. Két fővel viszont komolyabb játékok előtt/között/után vagy akár online a villamoson is bármikor hajlandó vagyok játszani. Fontos a lapok hatását jól időzíteni, hogy ne a saját magunk ellen játsszunk, erre mindenképp oda kell figyelni. A sok kevergetés miatt ha fizikai formátumban szeretnénk élvezni a játékot, a kártyavédőzést mindenképp ajánlom! A rebarbara promo kártya jól működik, megadja azt a lehetőséget a kör végén, hogy frissítsük az ágyást, és adott esetben tudjunk olyan lapot/lapokat elvenni, amivel akár be is fejezhetjük a játszmát. Több lejátszott parti után sem válik egysíkúvá, de szerintem a jövőben jót tenne neki, ha érkezne hozzá még pár promo variáció. Végül a kipróbálás után nem szereztem volna be, de egy kedves barátom meglepett vele, így néha asztalra is dobtuk és nem csak az online térre korlátozódott a játékélmény. Több ismerős megerősítette, hogy 3-4 fővel gyerkőcökkel is működik, én azonban továbbra is kétszemélyes megoldásként tekintek erre a játékra. Aki nem riad vissza a konfrontációtól és tetszik neki ez a zöldséges téma (ami csak a külcsínben jelenik meg), annak bátran ajánlom!

 • batik.balazs

  2022-04-18 09:11:25

  Ez eddig eszembe se jutott, jó nagyot nevettem. Köszi! 😂😂😂

 • ryuk669

  2022-04-18 09:02:13

  Következő alkalommal elviszem abba a társaságba, ahova alapból szántam, mert ezt csak itthon próbáltam öcsemmel, és vele inkább a komolyabb játékokat szeretjük, ezért valószínűleg nem volt meg a hangulat. Olyan ez, mint a jóbarátok quiz játék. Ha nem olyan emberrel játszod aki él hal a sorozatért, akkor teljesen élvezhetetlen. :'D Minden leszervezett estére úgy válogatom össze a játékokat, hogy nagy valószínűséggel mindenki szeretni fogja azokat. Még ha nekem nem is azzal lenne kedvem játszani a hangulat hozza a kedvet, meg maga az érzés, hogy a többiek élvezik a partykat.

  Úgyhogy nem gondolom hogy esélytelen, csak eddig sajnos nem volt vele jó élményem. Pedig a kártyák teljesen okésak, édes a design, meg is lep hogy nem a brokkoli a kiutált zöldség :D

 • batik.balazs

  2022-04-18 08:43:24

  Nálunk nagyon jól bevált "levezető" játéknak, amikor egy erősebb társasjáték után úgy érezzük, hogy már nem kezdenénk bele nagyobb előkészületű vagy hosszabb ideig tartó játéknak. Szerintem ti is próbáljátok meg így.

  Mi is még felolvassuk a kártyák feliratait, pedig már van benne 15-20 játék, az elején zavart, hogy nem tudom azonnal megegyezni, de aztán betudtuk annak, hogy nem napi szinten játszunk vele. Ha esetleg lennének a kártyákon valami apró képek a szöveg mellett... Az be szokott válni. 😅

  Tetszik az, hogy az articsókák folyamatos kidobalása mellett, van egy kisebb stratégiai lehetőség, hogy odafigyeléssel építeni lehet azt a húzópaklit, amiben nem szerepel már articsóka, csak a többi zöldség.

  Szóval javaslom, tegyetek vele még néhány próbát, esetleg nézzetek meg 1-2 játékbemutató videót, azután ha tényleg nem a ti játékot, adjátok tovább bátran. ☺️

 • ryuk669

  2022-04-17 21:26:15

  A design nagyon aranyos és szép a fém doboz, de a játék valahogy nem ragadott magával.. Gyorsan lemegy egy-egy party viszont tanulás időszakban még sokszor kell az apró betűs szövegeket olvasgatni, bár ez engem önmagában még nem tántorítana el. A zöldséges téma elég aranyosnak hatott, de amikor belekezdtünk, 2 menet után meguntuk és azóta nem nagyon került elő. Pedig még a rebarbara promókártya is megvan hozzá. Azért még próbálkozom vele, hátha csak nem volt meg a megfelelő lelkiállapot hozzá.

 • kazeteknos

  2022-02-11 11:13:27

  Abszolút egyetértek! Nálunk is a gyerekeket néha már nehezebb rávenni... :(

  Viszont mi a haverokkal szeretjük nagyon! :)

 • jucesss

  2022-02-11 10:46:08

  Egy nagyon klassz kis kompakt "pakliLEèpítő" játék. Ugyanis a paklièpítès közben kell megszabadulnunk a gonosz articsókáktól. Könnyed hangulatú játék, viszont az elején kér egy kis befektetést a szabályzat mire ránézésre megtanuljuk melyik zöldsègnek mi a képessége. Emiatt kisebb gyerekeknek nem is ajánlanám. Mi nagyon szeretjük, sokat nevetünk közben. Pörgős körökkel, minimálisan konfrontatív, de nem annyira, hogy nagy sértődéseket eredményezzen. Ha elővesszük akkor 3-4 játékot mindig játszunk vele, csak ajánlani tudom!

 • Hobiorsi

  2021-03-20 18:29:39

  Nagyon édes kis játéknak tűnik, mindenképp beszerzendő számomra, felkerült a listámra.
  Már az alaptörténet, grafika megragadt, ugyanis nagyon szeretem a kertészetet, zöldségeket, úgyhogy alig várom, hogy kipróbálhassam. :)

 • Dorothi

  2020-10-17 10:48:02

  Jópofa filler játék, a maga 15 perces játékidejével. Nem veszed észre és lejátszol vele 2-3 partit simán. :) 2 fővel teszteltük eddig, szuper cuki és kedves a grafikája. 100 kártyát tartalmaz: 60 db vegyes zöldség és 40 db articsóka, a főgonosz, akit likvidálni fogunk. :D Van benne 4 db összefoglaló játékossegédlet kártya is, ez a legelején hasznos tud lenni. A szabályok egyértelműek, gyorsan tanulhatóak és taníthatóak, ez az a játék, amit gyereknek/felnőttnek egyaránt ajánlok. Többféle zöldség kártyát is be kell gyűjtened ahhoz, hogy komposztálni tudd, azaz ki tudd tenni a paklidból a vicces articsókákat. Aki már nagyon haladónak érzi magát ebben, ami viszonylag hamar bekövetkezik, próbáljátok ki úgy, hogy az elején nem 10-10 db articsókával kezdtek, hanem 20-20 darabbal. Ez így picivel megnyújtja a játékidőt is és többet kell benne taktikázni. :D Ezt a tippet egy társasos csoportban olvastam, de bevált, 20-20 darabbal szoktuk kezdeni 2 fővel. 1 hibája van: a doboz és insert: kívül fémdoboza van, nehéz jól tárolni a 99%-ban papírdobozos társasok mellett + az insert: kártyavédővel már nem férnek el a kártyák, így el kell távolítani a belső insertet, ha valaki védőzve szeretné tárolni a kártyapaklit. Gyors, jópofa játék, nagyon megéri ár/érték arányban. Friss megjelenés, aki teheti, tegyen vele egy próbát, mert megéri. :)

 • Alleira

  2020-10-16 16:05:11

  A második osztályos még csak 8 éves, de értem mire gondolsz. Láttam már értelmes 6 évest doboz szerint 12+-os játékkal jól (!) játszani. Köszi a tippet, megnézem a Kockanárit is. Úgy tudom az is friss megjelenés így még nem sok játékos véleményt láttam róla.

 • Marcike

  2020-10-16 16:00:58

  A dobozon 10+ szerepel, szerintem egy értelmes 10 éves hamar belejön. Tudom ajánlani! 😊 Kockanári is nagyon tuti..

 • Alleira

  2020-10-16 15:45:20

  Pont egy hasonló típusú, kis játékot keresek, és egyre jobban meg vagyok győzve, hogy erre esik a választás. Nekem a fémdoboz pozitív, szóval ez se zavarna. A grafikus pedig nagyon kitett magáért egy zöldséges játékhoz képest.

  Az "ártó csóka" kifejezés nagyon megtetszett, ha megveszem, elképzelhető, hogy meghonosítjuk mi is :D

  BGG szerint 10 éves kortól ajánlott. Nem lehet már olvasni tudó 2. osztályossal játszani? Ahhoz bonyolult?

 • Marcike

  2020-10-16 15:16:08

  Nagyon aranyos 2-4 személyes kártyajáték! Alapvetően paklirombolás a feladat... 😊 10 db ártó csókával 😀 indulsz a játékban és a feladatod, hogy ezeket szépen eltüntessék a kertedből és más hasznos kis növényeket termessz bennük helyettük. Nagyon aranyos és pörgős kis játék, kifejezetten tudom ajánlani családoknak, pároknak és baráti társaságoknak is.

  A kártyaalapok minősége jó, a design szép és humoros. A doboz sajnos fém, amit én személy szerint nem kedvelek, de ennek ellenére sem tudok (és nem is szeretnék)semmibe belekötni. Az egyik kedvenc fillerem idén.

Az Elvetemült veteményes társasjáték és kiegészítői (1)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  20 perc
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Emma Larkins
 • Illusztrátor:  Bonnie Pang
 • Kiadók:  AMIGO Spiel + Freizeit GmbH, Gamewright, Gigamic, Devir, Arclight, White Goblin Games, uplay.it edizioni, Magellan, Reflexshop Kft, Popcorn Games
 • Elérhető nyelvek:  holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 10 cm x 12 cm x 2 cm
 • English edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 12.7 cm x 12.4 cm x 5.1 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 12.4 cm x 12.6 cm x 5 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: német
  • Méretek: 9.5 cm x 12.3 cm x 3.8 cm
  • Súly: 0.2 kg
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 9.5 cm x 12.5 cm x 3 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 9.5 cm x 12.5 cm x 3 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 12.7 cm x 12.4 cm x 5.1 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 11 cm x 14.5 cm x 2 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: olasz
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 12.5 cm x 12.5 cm x 5.2 cm