Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bandida - A szökés családi hagyomány

Mikor kezdtük azt hinni, hogy megnyugodhatunk, mert gyerekjáték volt nyakon csípni Bandidót, a rettegett banditát, jött a hír: ezúttal a gazfickó kedvese, a végzet asszonya (becsületes nevén Bandida) vált köddé. Ne hagyjuk meglépni - hacsak nem csábultunk el neki, és nem váltunk a segédjeivé.

A Bandida a Bandidón alapuló kooperatív, útépítős, önállóan játszható kártyajáték a Helvetiq, illetve Magyarországon a Reflexshop jóvoltából, melyben a végzet asszonyát kell elkapnunk, mielőtt megszökne a börtönből - vagy adott esetben segítenünk kell őt, hogy köddé válhasson. Sőt, akár a szerelmespár romantikus szökését is támogathatjuk. Na jó, a romantikus szökés azért elég hollywoodi dolognak hangzik...

Érdemes megjegyezni, hogy jelen esetben ugyan nem kiegészítőről van szó, de a három közül az egyik játékmódhoz elengedhetetlen a Bandido - legalábbis annak a kezdőkártyája.

Ásás helyett csábítás

Ebben a bemutatóban a játék alapműködését nem részletezem, hiszen az semmiben sem különbözik a Bandidótól, melyről készült már egy ismertető. Amennyiben valaki nincs tisztában az alapokkal, érdemes előbb azt elolvasnia.

A játék három játékmódot tartalmaz:

  • Kapjátok el Bandidát! : Az eddig jól megszokott feladatot kell végrehajtanunk, el kell csípnünk Bandidát azzal, hogy lezárjuk előtte az összes kijáratot. Erre az utak egymásba vezetésével, illetve útlezárások lehelyezésével nyílik lehetőségünk.
  • Szöktessétek meg Bandidát! : Elcsábultunk a végzet asszonyának, így kénytelenek vagyunk őt segíteni a szökésben. Ehhez az összes kijárat lezárásán felül le kell helyezzük a létrakártyát is a játéktérre, hogy legyen hol elhagynia az alagutat.
  • Szerelmesek szökése : Nem elég, hogy elcsábított minket Bandida, még arra is rábeszélt, hogy a szerelmét is szöktessük meg. Ehhez a játékmódhoz szükségünk lesz a Bandido kezdőkártyájára, melyet belekeverünk a húzópakliba. Amint sikerült lezárni az összes kijáratot, lehelyezni a létrakártyát és Bandido kártyáját is, a szöktetés sikerrel járt.

A nagyobb újítást a tárgykártyák és a riasztókártyák hozzák be. Ezek mind szokványos útkártyák azzal a különbséggel, hogy előbbiek esetében akkor aktiválódik a megfelelő akció, amikor beépítjük a kezünkből az adott lapot, utóbbiakat pedig a húzás után azonnal ki kell játszanunk, és aktiválnunk kell a hatásukat.

Ötféle tárgykártyával találkozhatunk:

  • hátizsák: a körünk végén eggyel több kártyát húzunk,
  • dinamit: egymás után két útkártyát kell lehelyezzünk a játéktérre,
  • törött szerszám: minden kézben tartott lapunkat azonnal ki kell játsszuk,
  • térkép: eltávolíthatunk három kártyát a lehelyezettek közül,
  • vizesüveg: egy körön keresztül senki nem beszélhet.

Ezen kívül kétféle riasztókártya van, az egyik lehelyezésekor mindenki el kell dobjon egy lapot a kezéből, a másiknál pedig a húzópakli felső öt kártyáját kell eltávolítanunk.

Merre vezetnek ezek az alagutak?

Az elődhöz hasonlóan a Bandida is egy kellemesen gondolkodtató, de nem túl agyégető kooperatív kártyajáték. Legalábbis a tárgy- és riasztókártyák érkezéséig. Ugyanis az a tapasztalatunk, hogy ezt sokkal nehezebb megnyerni még a legkönnyebb játékmódban is. A létrakártya végső soron egy útlezárás, de sokszor az sem nagy segítség. Bandido rengeteg elágazásáról pedig ne is beszéljünk...

De miért nem segít egy plusz lezárás? A nagy szerencsefaktor miatt, ugyanis amikor van létrakártya (és esetleg Bandido is) a pakliban, akkor kötelező az(oka)t beépíteni a győzelemhez. Az is előfordulhat, hogy valamelyik a pakli alján van, így elfogy a húzópakli, mielőtt végeznénk. Erre megoldás lehet például egy Hellapagoshoz hasonló módszer, hogy a kötelezően kijátszandó kártyákat a pakli felső felébe keverjük.

A harmadik játékmód miatt talán megfér a polcon egymás mellett a Bandido és a Bandida is, de ha mindenképpen csak az egyiket kéne választani a kettő közül, akkor én inkább a Bandidára szavaznék. Tény, hogy a szabályok szerint ez bonyolultabb és nagyobb szerencsefaktorral rendelkező játék, de különféle módszerekkel vissza lehet butítani: nem vesszük figyelembe a tárgyakat és a riasztókat, kiveszünk néhány sok elágazással rendelkező lapot, bővítjük a kommunikációs lehetőségeket stb.

Véleményem szerint sikerült egy a Bandidóhoz hasonlóan jól működő kompakt, utazós, egyszerű társasjátékot létrehozni, mely az újításokkal még több lehetőséget biztosít a játékosok számára, és az árfekvése is kedvező maradt.

A Bandida társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra! 

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bandida