Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bandido - Szökésben a rettegett bandita

Ma közelről megismerhetjük Közép-Amerika legbiztonságosabb börtönét, ahol a térség legrettegettebb bűnözői várják, hogy leteljen az életfogytig tartó büntetésük. Ő itt Bandido, azért került ide, mert... Várjunk, hol van Bandido? Meg kell találnunk, mielőtt bottal üthetnénk a nyomát!

A szökés

A Bandido egy kooperatív útépítős játék 2-4 fő számára, melyben le kell zárnunk minden lehetséges szökési útvonalat, mielőtt végleg eltűnne a menekülőben lévő rab, nevezetesen Bandido.

Előkészítés gyanánt lehelyezzük az asztal közepére a kezdőlapkát, összekeverjük az útkártyákat, majd kiosztunk mindenkinek három lapot. A játék folyamán mindenkinek annyiból áll a köre, hogy lehelyez egy útkártyát középre a szabályoknak megfelelően, majd húz ahelyett egy másikat. Amennyiben valaki nem tud egy kártyát sem szabályosan lerakni, a lapjait a húzópakli aljára teszi, és húz helyettük három másikat - ilyenkor már nem játszhat ki egyet sem. Az útkártyákon lévő útvonalaknak tökéletesen kell passzolniuk az oldalszomszédos kártyák útvonalaival.

A játékosok akkor nyernek, ha lezárják az összes útvonalat - ezt megtehetik zseblámpás lezáró elemekkel, vagy az utak egymásba vezetésével. Amennyiben elfogy az összes kártya, és nem sikerül teljesíteni a győzelmi feltételt, úgy a játékosok elbukják a keresést, mivel a bűnöző sikeresen megszökött.

Kanállal alagutat ásni? Végülis, ha nincs más lehetőség...

A Bandido egy egyszerű, könnyen tanítható kooperatív játék. A doboza pontosan akkora, mint a Karibáé (eredetileg mindkettő a Helvetiq kiadó terméke), így ez is könnyedén elfér szinte bármilyen zsebben, ami elég praktikus szállítás szempontjából. Ha unatkozik a társaság, gyorsan elő lehet kapni a Bandidót a farzsebből.

Amit az Aranyásók széria darabjai nagyon jól megoldottak útépítős játékként, az a Bandido esetében nem igazán jött össze: mivel nincsenek korlátai, konkrét célhelyszínei az építkezésnek, így könnyen kifuthatunk az asztalból. Ilyenkor jöhet a logisztikázás, hogy akkor hogy és merre tologassuk a már lent lévő lapokat úgy, hogy ne rontsunk el semmit. Ez nem óriási tragédia, de kellemetlen tud lenni, így ajánlatos egy viszonylag nagyobb asztal - vagy játsszunk a földön, és nem lesz ilyen problémánk.

A játék nehézségi szintjén rengeteg módon lehet állítgatni. A kezdőlapka kétoldalú, az egyik oldalon öt, a másikon hat járata van a szökevénynek. Ezen kívül dönthetünk, hogy nyílt lapokkal szeretnénk-e játszani vagy sem, megengedett-e bármiféle kommunikáció, vagy mennyire korlátozzuk le a megosztható információkat. Ha még így is túl könnyű, akkor lehet csukott szemmel is játszani, de az már valószínűleg elég extrém lenne - ha valaki mégis kipróbálná így, akkor legyen szíves megosztani a tapasztalatait.

Az eddig említett dolgokon felül azt is megfigyeltük, hogy minél többen játszunk, annál könnyebb nyerni - kipróbáltuk például öten is, és úgy mindenféle nehezítéssel együtt is elég könnyűnek bizonyult a játék. Ez mondjuk logikus is, hiszen ilyenkor több lap van kint a kezekben, amikkel így jobban lehet taktikázni.

Ez bizony öngól...

Zseblámpák hada

Akárhogy is állítjuk a nehézséget, ez egy könnyed, családi játék marad jelentősebb szerencsefaktorral, így viszont gyerekektől a felnőttekig bárki számára élvezetes lehet. Aki egy egyszerű, agyalós, de nem agyégető, gyorsan lejátszható fillert keres, és esetleg szereti az Aranyásókhoz hasonló útépítősdit, annak mindenképpen ajánlom.

A(z) Bandido társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • PlayHoo_95

    2021-03-16 18:26:28

    Ez a játék az amit 'rongyosra' játszottunk már de még mindig nem untunk meg. Hihetetlenül pörgős kis kártyajáték. Lényegében mindenki kap három kártyát a pakliból, amiből egyet ki kell választani és a kezdőjátékossal kezdve hozzá illeszteni a központi lapkához. Ezután természetesen fel kell huznunk egy kártyát, hogy ismét három legyen a kezünkben. A lényeg, hogy a kis alagutakat amiket pakolászunk szépen sorban lefele, zseblámpákkal kell lezárni, hogy Bandido ne tudjon megszökni a börtönből.

    Volt, hogy egy szerencsésebb keverés után négy lapból lezártuk az egészet, de van amikor tele pakoljuk az étkező asztalt és még mindig nem látjuk a végét.. ilyenkor sajnos többnyire nem is járunk sikerrel.

    Mindenkinek bátran ajánlom, tényleg remek utazós kis kártya, (legalábbis mi többnyire ilyenkor játsszunk vele) egy pici dobozban ami nem foglal sok helyet és még is hatalmas élményt nyújt. Szórakoztató gyerekeknek és felnőtteknek is! 😊

  • ubazsi

    2021-03-10 20:54:50

    Nálunk nagy kedvenc. Utazásoknál alap, hogy visszük magunkkal és most már jön velünk Bandida is. :D

  • gyd

    2021-03-10 17:46:14

    Van még hasonló a tarsolyban. ;)

  • Podapanni

    2021-03-10 16:25:53

    Neeee csináljátok ezt velem,múltkor pont egy ilyen ismertető után rendeltem meg azonnal a Karibát :D
    Van egy olyan érzésem, hogy a Bandido is előbb-utóbb a gyűjteményben landol, főleg hogy jön a jó idő és megint előkerülnek a piknik-kompatibilis kicsi-gyors-jópofa játékok...

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Bandido