Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bogyó és Babóca Dobble

A szülői létnek megvannak a maga első élményei: a két csík megpillantása, a gömbölyödő pocak, rácsodálkozás egy ultrahangképre, a születés, a magatehetetlen kisbaba kézben tartása, a kakis pelusok, az első kacagások, az első átfordulás, az első elesések. Mivel nem egy lakatlan szigeten élünk, előbb-utóbb az is elkövetkezik, amikor egy beütött láb vagy kéz gazdájának lefelé görbülő száját látva felkiáltunk: “Jaj! Szaladok gyorsan Bagoly doktorért!”

Eddig a pontig jutva, ha nem ismersz magadra Kedves Olvasó, akkor ez nem a te cikked lesz.

Szülőként számos idegesítő mesét kell megnéznünk, és mivel gyakran csak úgy meredünk magunk elé egy-egy tartalmasabb gyerekes nap után, előfordul, hogy katatón bambulásunk alatt egy ilyen mese megy. És beégeti magát az agyunkba. Mint egy rossz sláger. És azon kapjuk magunkat, hogy a már a zuhany alatt is ezt énekeljük:

"Bogyó és Babóca, két jóbarát kalandja, Mindig csak előre, erdőre mezőre…"

Pedig a gyerek a nagyinál van. Ez ilyen. És egy idő után a gyerek mellett ülve átszellemülten nézzük a bugyuta meséket. Kialakul valami elfogadó önvédelmi mechanizmus az agyunkban, megelőzendő a megőrülést. Ha idáig eljutottunk, akkor és csak akkor tekintsük meg mi újat  nyújt nekünk ez a játék.

Az égadta világon semmit. Ez a Dobble gyerekeknek szóló változata, új köntösbe bújtatása.

A Dobblét nem kell szerintem senkinek bemutatni, megtették már ezt helyettem. A gyerek változat Dobble Kids  néven jelent meg és annyiban különbözik a felnőtt változattól és annak klónjaitól, hogy

  • 55 helyett csak 30 kör alakú kártyát tartalmaz,
  • 8 helyett csak 6 ábra van a kártyákon,
  • és az ábrák is könnyebben emészthetőek és befogadhatóak a gyerekek számára.

De a játék alapja ugyanaz: bármely két kártyán pontosan egy közös ábra szerepel (méretben és pozícióban eltérhetnek). A gyerek változat is ugyanúgy öt minijátékot tartalmaz, ezek között viszont találunk kevésbé konfrontatívakat, valamint a szabályok előnyt adnak a gyerekeknek. Sőt, az életkor függvényében további előnyadás lehetőségét is megadja. A szabálykönyv persze nem szentírás. Lehet, sőt célszerű saját játékokat is kitalálni, hiszen az alap mechanizmus - két kártyán megtalálni egy közös ábrát - nem változik. Ez a háziszabályozás alkalmas lehet arra is, hogy az ajánlott alsó korhatár alatt is megismertessük a gyerekeket a játékkal - ahogy ez nálunk is történt.

"– Bogyó, hidd el, a szivárványra nem lehet felmászni! – győzködte az izgatott csigafiút."

A Dobble szülői meglátásom szerint a szórakozás mellett kiváló fejlesztő játék is. A figyelem, a koncentráció komoly kihívást jelent a legtöbb - mai digitális környezetben felnövő - gyereknek. Ezért üdvözlendő minden próbálkozás, amely ezen készségek fejlesztésére alkalmas.

A játék minősége hozza az elvárt szintet, ugyanaz a kerek fémdoboz, ami többféle Dobble tulajdonlása esetén azt igyekszik elhitetni velünk, hogy a dobozok egymásra tornyozhatók és nem fognak hangos csörömpöléssel a padlóra hullani - a  legváratlanabb pillanatban.

Ami kicsit zavaró, hogy a doboz alsó fele jóval a külső perem felé került, nyilván azért hogy kívülről egységes legyen a dobozméret, de így kicsit olyan bújtatott-áremeléses-sajtkrémesdoboz érzésem van tőle. De ez legyen a legnagyobb baj.

És hogy miért válasszuk a sima állatos dobble helyett a piros-lila dobozos Bogyó és Babóca Dobblét, még akkor is ha rémálmainkban Pogány Judit hangján szól hozzánk? Mert tudjuk, hogy a gyerekek szeretik a Bogyó és Babócát. Mert a kondicionálás miatt titkon mi is vágyunk rá.

A(z) Dobble: Bogyó és Babóca társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Márc

Farmer Jones - Hogy mondjuk lengyelül: Hol van a lácfűrészem?

Ismertető | 2021.03.13. 10:00:00

A Farmer Jones egy felturbózott memóriajáték, nem vele találták fel a spanyolviaszt. De felkelti a figyelmet, fejleszti a rövidtávú memóriát és a koncentrációs készséget. Egy kisgyerekeknek szóló játék esetében ez több, mint elegendő.

21Márc

Katamino Family – Kockulásra fel!

Ismertető | 2021.03.21. 10:00:00

Ha azt gondoltad, hogy a színes fakockák csak kisgyerekeknek valók, akkor próbáld ki a Kataminót, és meglátod, hogy ez nem feltétlenül van így.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dobble
  • Dobble: Bogyó és Babóca
  • Dobble Kids