Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dobble - Tíz éve keresünk párt

Tíz éve uralja a Dobble a gyorsasági játékok birodalmát. Azóta a világ minden szegletébe eljutott, számos formát öltve. A sikere valószínűleg abban rejlik, hogy a kicsiket és nagyokat ugyanúgy le tudja kötni - és közben kisebb helyet foglal, mint egy guriga sajt.

A Dobble a tizedik évfordulójára akkora branddé nőtte ki magát, hogy nehéz róla bármi újat írni. Sokan inkább fogalomként tekintenek rá és Dobble-szerűnek neveznek minden olyan gyorsasági játékot, amiben rá kell csapni valamire.

A koncepció rém egyszerű: van egy kicsi konzervdobozunk, benne egy pakli kerek kártyánk, mindengyiken nyolc rajzzal. Bármelyik két kártyát is hasonlítod össze, mindig pontsan egy közös ábra lesz rajtuk – persze nem feltétlenül ugyanazon a helyen és ugyanabban a méretben. Sokféle játékváltozatot leírnak a dobble szabályában, de mindegyik erre a bizonyos közös ábrára összpontosít. A legegyszerűbb változatban rá kell csapni a kártyára és meg kell nevezni a közös ábrát. Ez így egy pontot ér, majd új forduló kezdődik.

Mennyi idő alatt sikerült megtalálni a közös szimbólumot?

Ezt a koncepciót lehet a végtelenségig variálni. Lehet szabadulni a lapoktól, minél többet gyűjteni, bajnokságot rendezni, de még battle royale-szerű, kiejtős verziót is írtak hozzá. Természetesen semmi nem tiltja, hogy új játékokat találjatok ki hozzá. Mindez nagyjából 1,5 perc alatt megtanulható és még 0,5 perc szükséges az élvezeti szint eléréséhez. A doboz pedig valóban elfér például egy kabátzsebben, úgyhogy bárhova könnyen szállítható.

Az, hogy adott mennyiségű szimbólum felhasználásával hány kártyát lehet létrehozni, illetve, hogy hány szimbólum szükséges egy készlet létrehozásához, egészen érdekes matematikai probléma. Ha valakit érdekel az elmélete – ami egészen odáig eljut, hogy bevezeti a Dobble-szám kifejezést -, itt olvashat róla bővebben. A cikkből kiderül az is, hogy eredeti felállásban legfeljebb 57 kártya létezhet, a készletben mégis csak 55 darab van.

A Dobble egyik legfőbb vonzereje az lehet, hogy imádják a gyerekek. Pergős, izgalmas és azonnal lehet kezdeni a visszavágót. Ha le akarsz kötni 2-5 gyereket, ültesd le őket egy Dobble készlet köré és a következő negyven percben csak azt fogod hallani, ahogy a kezük az asztalt csapdossa (azért tegyél magadnak egy szíveséget és ne üvegasztalhoz ültesd őket...).

A másik fő vonzereje viszont az, hogy egyáltalán nem csak gyerekeknek élvezhető. Ha a felnőttek úgy döntenek, hogy bekapcsolódnak a játékba – vagy gyerekek híján ők maguk ülnek neki – egyáltalán nem fognak unatkozni. Én egy céges rendezvényen ismerkedtem meg vele. Jó volt nézni, ahogy az ilyenolyan managerek és analystok felváltva kiabálták, hogy „ceruza, dínó, bomba” és ütötték a tárgyalóterem asztalát.

A nagy siker velejárója, hogy a Dobble-t is elérte a Monopoly effektus, vagyis sorra jelennek meg a különböző újrarajzolt verziói. Még nem tartunk ott, hogy minden létező fogalomból készőlt már Dobble, de nem vagyunk messze tőle. Jelenleg a BGG-n 83 különböző verziót lehet találni belőle. A kötelező Csillagok háborújás és Harry Potteres változatoktól kezdve a halász-vadász verzión át egészen a különböző amerikaifoci csapatok Dobble készletéig  minden van, amit el tudsz képzelni. Létezik könnyített Dobble is, egyszerűbb rajzokkal és kevesebb szimbólummal, az egészen pici gyerekeknek, de van betűtanító és irodalmi Dobble is.

Ez pedig – sok más játékkal ellentétben – nem zavaró. Az élvezeti érték szempontjából teljesen mindegy, hogy egy X-szárnyúra vagy egy kiscicára ütünk rá a tenyerünkkel. A széles választék viszont tökéletes ajándékká teszi a Dobblét.

A Dobbléról (ami egyébként az Egyesült Államokban Spot it! néven fut) teljesen felesleges értékelést vagy ajánlást írni. Pont olyan alapjátéka ő a gyorsasági kategóriának, mint a kooperatívnak a Pandemic. Minden háztartásba kell egy, de lassan ott tartunk, hogy minden háztartásban van is egy.

A(z) Dobble társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

Dobble vagy Dobble Kids vagy Dobble Animals vásárlása esetén a Gémklub webáruházban 20%-os, más kedvezménnyel nem összevonható kedvezményt biztosít. Beváltható: 2019. augusztus 31-ig KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Márc

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Ismertető | 2024.03.20. 14:00:00

Gumicukor gyűjtögetés finom gyümölcsökkel

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Kommentek

  • Cochrane

    2019-06-04 11:35:45

    Úgy gondolom gondolom (Karinthy) hogy ez a játék zseniális. Minden, aminek szerintem egy ilyen játéknak lennie kell. Gyors,pörgös, fejleszt, vidám, tévedni emberi dolog megnevettet.

    Egyszóval 5-ből nálam 6-os

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dobble