Dobble - Tíz éve keresünk párt

Tíz éve uralja a Dobble a gyorsasági játékok birodalmát. Azóta a világ minden szegletébe eljutott, számos formát öltve. A sikere valószínűleg abban rejlik, hogy a kicsiket és nagyokat ugyanúgy le tudja kötni - és közben kisebb helyet foglal, mint egy guriga sajt.

A Dobble a tizedik évfordulójára akkora branddé nőtte ki magát, hogy nehéz róla bármi újat írni. Sokan inkább fogalomként tekintenek rá és Dobble-szerűnek neveznek minden olyan gyorsasági játékot, amiben rá kell csapni valamire.

A koncepció rém egyszerű: van egy kicsi konzervdobozunk, benne egy pakli kerek kártyánk, mindengyiken nyolc rajzzal. Bármelyik két kártyát is hasonlítod össze, mindig pontsan egy közös ábra lesz rajtuk – persze nem feltétlenül ugyanazon a helyen és ugyanabban a méretben. Sokféle játékváltozatot leírnak a dobble szabályában, de mindegyik erre a bizonyos közös ábrára összpontosít. A legegyszerűbb változatban rá kell csapni a kártyára és meg kell nevezni a közös ábrát. Ez így egy pontot ér, majd új forduló kezdődik.

Mennyi idő alatt sikerült megtalálni a közös szimbólumot?

Ezt a koncepciót lehet a végtelenségig variálni. Lehet szabadulni a lapoktól, minél többet gyűjteni, bajnokságot rendezni, de még battle royale-szerű, kiejtős verziót is írtak hozzá. Természetesen semmi nem tiltja, hogy új játékokat találjatok ki hozzá. Mindez nagyjából 1,5 perc alatt megtanulható és még 0,5 perc szükséges az élvezeti szint eléréséhez. A doboz pedig valóban elfér például egy kabátzsebben, úgyhogy bárhova könnyen szállítható.

Az, hogy adott mennyiségű szimbólum felhasználásával hány kártyát lehet létrehozni, illetve, hogy hány szimbólum szükséges egy készlet létrehozásához, egészen érdekes matematikai probléma. Ha valakit érdekel az elmélete – ami egészen odáig eljut, hogy bevezeti a Dobble-szám kifejezést -, itt olvashat róla bővebben. A cikkből kiderül az is, hogy eredeti felállásban legfeljebb 57 kártya létezhet, a készletben mégis csak 55 darab van.

A Dobble egyik legfőbb vonzereje az lehet, hogy imádják a gyerekek. Pergős, izgalmas és azonnal lehet kezdeni a visszavágót. Ha le akarsz kötni 2-5 gyereket, ültesd le őket egy Dobble készlet köré és a következő negyven percben csak azt fogod hallani, ahogy a kezük az asztalt csapdossa (azért tegyél magadnak egy szíveséget és ne üvegasztalhoz ültesd őket...).

A másik fő vonzereje viszont az, hogy egyáltalán nem csak gyerekeknek élvezhető. Ha a felnőttek úgy döntenek, hogy bekapcsolódnak a játékba – vagy gyerekek híján ők maguk ülnek neki – egyáltalán nem fognak unatkozni. Én egy céges rendezvényen ismerkedtem meg vele. Jó volt nézni, ahogy az ilyenolyan managerek és analystok felváltva kiabálták, hogy „ceruza, dínó, bomba” és ütötték a tárgyalóterem asztalát.

A nagy siker velejárója, hogy a Dobble-t is elérte a Monopoly effektus, vagyis sorra jelennek meg a különböző újrarajzolt verziói. Még nem tartunk ott, hogy minden létező fogalomból készőlt már Dobble, de nem vagyunk messze tőle. Jelenleg a BGG-n 83 különböző verziót lehet találni belőle. A kötelező Csillagok háborújás és Harry Potteres változatoktól kezdve a halász-vadász verzión át egészen a különböző amerikaifoci csapatok Dobble készletéig  minden van, amit el tudsz képzelni. Létezik könnyített Dobble is, egyszerűbb rajzokkal és kevesebb szimbólummal, az egészen pici gyerekeknek, de van betűtanító és irodalmi Dobble is.

Ez pedig – sok más játékkal ellentétben – nem zavaró. Az élvezeti érték szempontjából teljesen mindegy, hogy egy X-szárnyúra vagy egy kiscicára ütünk rá a tenyerünkkel. A széles választék viszont tökéletes ajándékká teszi a Dobblét.

A Dobbléról (ami egyébként az Egyesült Államokban Spot it! néven fut) teljesen felesleges értékelést vagy ajánlást írni. Pont olyan alapjátéka ő a gyorsasági kategóriának, mint a kooperatívnak a Pandemic. Minden háztartásba kell egy, de lassan ott tartunk, hogy minden háztartásban van is egy.

A(z) Dobble társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Kuponkód a Tarsasjatekok.com felhasználóinak! Igényeld Te is!

Dobble vagy Dobble Kids vagy Dobble Animals vásárlása esetén a Gémklub webáruházban 20%-os, más kedvezménnyel nem összevonható kedvezményt biztosít. Beváltható: 2019. augusztus 31-ig KUPONKÓD IGÉNYLÉSE MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

14Jún

Carta Impera Victoria – Civakodó CIVilizációk

Ismertető | 2019.06.14. 13:27:00

A Carta Impera Victoria fedőneve CIV. A korokon átívelő hadműveletben civilizációk harcolnak egymás ellen. Ütőképes kártyaseregünk képes villámgyorsan győzelmet aratni az ellenséges birodalmak felett.

09Jún

Petrichor – Ki mint felhő, úgy arat

Ismertető | 2019.06.09. 13:47:00

Sokan szerethetik a talaj eső utáni kipárolgásának illatát, és nem pusztán azért, mert kellemesen egyedi, hanem mert odáig jutottunk, hogy társasjáték készült belőle.


Kommentek

 • Cochrane

  2019-06-04 11:35:45

  Úgy gondolom gondolom (Karinthy) hogy ez a játék zseniális. Minden, aminek szerintem egy ilyen játéknak lennie kell. Gyors,pörgös, fejleszt, vidám, tévedni emberi dolog megnevettet.

  Egyszóval 5-ből nálam 6-os

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • 7 Wonders: Duel - Leaders - Kézzel készült vezetők

  2019.06.18. 21:07:44 / teszt, ajánló, játék, kiegészítő, társasjáték, rajongói, 7csoda, printandplay

  Nem hittem volna, hogy a Pantheon után a Repos magára hagyja a 7Csoda: Párbajt. Már csak azért sem, mert a nagytestvéréhez kis túlzással hetente jött ki valami kiegészítő -...

 • Gamer hírek 24.

  2019.06.03. 23:55:42 / játék, könyv, hír, díj, társasjáték, kickstarter

  Kuruzslók vitték a díjat  Kihirdették a Magyar Társasjátékdíj győztesét. Idén először száz fölé kúszott a nevezések száma: összesen 133 játékból kellett válogatni a zsűrinek....

 • Gamer hírek 23.

  2019.05.22. 00:06:21 / retro, játék, hír, vámpír, társasjáték, kickstarter

  Porból lettünk...  Emlékeztek, hogy régen az Alkonyat előretörésével még a csapból is vér folyt? Sorra jelentek meg az ilyen-olyan vámpíros történetek minden korosztály számára...

 • Abyss - Mélységlakók

  2019.05.20. 12:38:05 / teszt, ajánló, játék, kártya, társasjáték, push_your_luck

  Jó nagy viták övezték még annak idején az Abyss 2014-es megjelenését. Nem igazán tudtak megegyezni a felek, hogy vajon szép és jó is egyszerre vagy csak simán szép. Sőt, az is...

 • Gamer hírek 22.

  2019.05.05. 12:18:56 / játék, per, hír, figura, társasjáték, cthulhu

  Az utolsó éjszaka  Nem lesz több Cthulhu Wars Kickstarter kampány a mostani után - legalábbis ezt állítja a játék megalkotója, Sandy Petersen. A most zajló kampány a...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Dobble