Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Luxor - Az elfeledett kincsek fosztogatói

„Ez itt Luxor...” áll a falra vésett szövegben. Megtalálták a nagy fáraók templomát. A hír bejárta a világot és az egykori Théba romjait ellepték a messziről jött szerencsevadászok. Elindult a verseny az ősi templom kincseiért, de vajon milyen meglepetéseket tartogat a szentély belsejébe vezető útvesztő?

Rüdiger Dorn az egyik legnevesebb társasjátékszerző. Istanbul, Goa és Las Vegas után most Egyiptomba kalauzolja el játékosait. A 2018-as Spiel des Jahres jelölt Luxorban kalandorokat irányítunk az ősi templom feltárására. Az a cél, hogy a legértékesebb kincseket gyűjtsétek össze.

Elő a fáklyákkal

A játék előkészítéséhez a táblára a jelzések szerint tegyétek fel a kincs, a Hórusz, a templom és az Ozirisz lapkákat. A Hórusztáblát illesszétek a játéktáblához, erre kerülnek a jelzések alapján szétválogatott Hóruszkártyák. A kulcsok, szkarabeuszok és jokerek kerüljenek külön kupacokba a fő tábla mellé. Mindenki válasszon egy színt, majd az emberkékből kettőt-kettőt állítsatok a lépcsőre, a többit az Anubisz szobrok lábához fektessétek, végül tegyétek a szarkofágokat a sírkamrába. Mindenkinek osszatok 5 kártyát, majd gyújtsátok meg a fáklyáitokat és lépjetek be a sötétségbe.

A kalandorokat kártyakijátszással mozgathatjátok előre. A kézben tartott 5 lap két szélső (első illetve ötödik) kártyáját használhatjátok, amivel mindig csak 1 kalandort mozgathattok. A kártyákat nem keverhetitek meg és nem is változtathattok a sorrendjükön. Minden kör végén 5-re egészítsétek a paklitokat, amit csak középre rakhattok.

A játék célja, hogy a kalandorok segítségével minél több pontot gyűjtsünk, melynek 6 különböző módja lehetséges.

Pontot ér:

  • a kincsek értéke,
  • a kincsekből és jokerekből gyűjtött szettek,
  • a kulcsok,
  • szkarabeuszok,
  • a megszerzett szarkofágok,
  • a hely, ahol a játék végén a kincsvadászunk áll.

Fontos, hogy bár első blikkre versenyjátéknak tűnik, a végén nem feltétlenül az győz, aki először ér a sírkamrába, hanem az, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Kincset akkor tulajdoníthatunk el, ha a lapkán jelzett számú emberrel ráállunk. Vannak lapkák, amik miatt kötelezően előre kell lépnünk, de Hóruszkártyát, kulcsot, vagy szkarabeuszt is az őket adó lapkára állva szerezhetünk. Ha elhaladunk egy Anubisz szobor mellett, a lábánál nyugvó emberünk máris csatlakozik csapatunkhoz, és a lépcsőtől indulva ő is elkezd kincseket gyűjteni.

A játékosok körről-körre haladnak előre. Az első játékos, aki kulcs segítségével bejut a sírkamrába, megszerzi az 5 pontot érő szarkofágot, a második kalandor pedig a 3 pontosat. Ekkor a játék véget ér és számolunk. A legtöbb pontot gyűjtő játékos győz.

Nem minden arany, ami fénylik

Tapasztalataink szerint az apró tárgyak (kulcsok, szkarabeuszok) nem sok pontot adnak a végeredményhez. A játék súlya egyértelműen a kincsgyűjtés és a végső pozíciók felé tevődik. A Luxorban ugyan fontos az előre haladás, mégsem kimondottan versenyjáték. Jól megkomponált mechanizmusokkal operál, mint a szettgyűjtés, fogd és vidd, húzz a szerencsére vagy a kártyahúzás, e mellett a verseny is csak kis része az egész játéknak.

Legtöbb pontot a kincsekkel szerezhetünk, de ez nem olyan egyszerű, mint aminek elsőre tűnik. Minden kincslapkán jelezve van, hogy hány kalandor kell annak elcipeléséhez, ez legfeljebb három lehet. Mivel minden körben kell egy kalandort mozgatni, gyakori, hogy a kincshez küldött utolsó ember, a használható kártyákkal csak a lapka mögé ugorhat. Nagyon okosan kell megtervezni, hogy a kézben tartott kártyák közül mikorra időzítsd a két szélső lap kijátszását. Viszont a kártyák kezünkbe kerülését nagyban befolyásolja, hogy Bész, a szerencse istene vajon mellénk áll-e.

A szerencsefaktor a kártyahúzás és a szkarabeuszok miatt elég magas (ezt egyébként a Hóruszkártyák ügyesen kezelik), de minden más motor működtetését a játékosokra bízza. Összességében nem nehéz, de sok tervezést igényel, ezért mi inkább 10-11 éves kortól ajánlanánk.

Az anyagminőség nagyon jó, a sok alkatrész jól elkülöníthető: egyértelmű, hogy mi micsoda. A jelölések már az első pár kör után átláthatók lesznek. A grafikai munka szép, de talán ti is észrevettétek, hogy a Queen Games nem nagyon változtat a saját stílusán és színpalettáján.

Nem igazán téma erős, amit mi a számolgatásban látunk elveszni, ennek ellenére nagyon kellemes a kalandozás és a kincsgyűjtögetés hangulata.

Gyors, dinamikus játék, két fővel elsőre is sikerült 40 perc alatt lejátszani. Négyen sem sok a várakozási idő, a lapok gyorsan pörögnek. Analízis - paralízis helyzet is csak ritkán állt elő, de ez nyilván játékosfüggő. Nincs sok interakció, legfeljebb a kincseken álló emberekből következtethetünk, hogy kinek mi a terve. Ketten és négyen is jól működik, talán 3-4 fővel nekünk kicsit jobban tetszett.

Az újrajátszahtóságról a sok random elem gondoskodik, de úgy 6-7 játék után kezdtünk igényelni valami plusszt. Ha más is így érez, annak elérhető a The Mummy's Curse című kiegészítő.

Lassan járj, tovább érsz!

Családi középkategóriába sorolnánk, mert nem annyira kezdőbarát. Több dologra kell odafigyelni, a bábuk mozgásában sok múlik a szerencsén, és észnél kell lenni, hogy a rossz lapokból is jól tudjunk kijönni.

Bár sok stratégia mentén elindulhatunk, mégiscsak az a legjobb, ha kincseket gyűjtünk és minél mélyebbre hatolunk a templomba.

A(z) Luxor társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

21Ápr

Rá: Licitálás a Napisten kegyeiért

Ismertető | 2024.04.21. 14:00:00

Licitálás, szettgyűjtögetés az ókori Egyiptomban

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Luxor
  • Luxor: The Mummy's Curse