Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!- UFO Farmer

A játékosok földönkívüliek bőrébe bújva próbálnak meg minél több állatot elrabolni a Szuperfarmer farmjáról, majd az űrhajók segítségével az űrbázisukra szállítani a megszerzett állatokat.

Az UFO Farmer egy 6 éves kortól, 2-től 4 főig játszható, fél órás játék. Kiváló memóriafejlesztésre minden korosztály számára, kisiskolásoknak pedig összeadás és négyzetre emelés játékos gyakorlására is tökéletes (hála a játék végi pontozásnak).

Mit rejt a doboz?

A doboz tetejét levéve hánykolódó alkatrészek látványa fogad minket. A doboz mérete a tartalomhoz képest óriási, inzert pedig nem áll a rendelkezésünkre. Viszont azonnal szemet szúrnak a drága társasjátékok minijeire emlékeztető űrhajók. A szép színes, vicces megjelenésű doboz ugyanilyen grafikával rendelkező alkatrészeket rejt.

Az alkatrészek a következőek:

  • 4 űrbázis,
  • 12 műanyag űrhajó,
  • 54 állatzseton (13 ló, 13 birka, 13 tehén, 13 nyúl, 2 farkas),
  • kezdőjátékos jelölő zseton,
  • játékszabály.

Földreszállás

Szétterítjük az állatzsetonokat az asztalon. Négy játékos esetén minden zseton játékban van, három fő esetén ló, birka, tehén és nyúl típusokból három-három, két fő esetén pedig hat-hat zsetont visszateszünk a dobozba.

A repülő csészealjak kiosztása is játékosszám függő: két személyes módban mind a két játékos négy űrhajót kap, három és négy személyes módban pedig hármat kap mindenki.

Minden játékos maga elé vesz egy űrállomást.

Aki utoljára nézett csillagokat, megkapja a kezdőjátékos jelölő zsetont.

Indulhat az állatok felkutatása, elrablása és elszállítása!

A játék három fázisból áll: az állatok felkutatásából, elrablásából, majd elszállításából.

Az első fázisban a kezdőjátékostól kezdve az óramutató járásának megfelelő irányban minden játékos kiküld egy-egy űrhajót egy-egy állatért. Ez azt jelenti, hogy a játékos egy űrhajóját ráhelyezi egy állatzsetonra. Minden játékos igyekszik memorizálni, hogy melyik repülő csészealja milyen zsetont rejt. A fázis akkor ér véget, ha minden űrhajó lefed egy állatot.

Ekkor kezdődik a három körből álló állatok elrablása fázis, amikor minden játékos - szintén a kezdőjátékostól kezdve az óra járásával megegyező irányba - kiválaszt egy-egy űrhajót (akár saját maga által, akár ellenfele által lehelyezettet), és azt magához húzza az alatta pihenő állattal együtt. Fontos, hogy húzza, ugyanis a megszerzett zsetonok a fázis végéig mindenki előtt talányok maradnak.
Ha minden játékos előtt három űrhajó van, véget ér ez a fázis. Két fős játék esetén ilyenkor még maradt a Földön két űrhajó, három és négy fős játék esetén mind gazdára talált.

Most ugrik a majom a vízbe! A játékosok a már megszokott sorrendben felfedik, melyik zsetonokat sikerült erabolniuk űrhajóikkal. Az állatok különbözősége dönti el, hányat sikerül elszállítani az űrállomásra:

  • Ha három egyforma állatot sikerült megkaparintania a játékosnak, akkor ebből két állatot a saját űrállomására helyez az adott faj számára fenntatott helyre, egyet pedig visszatesz a farmra - neki sikerült megszöknie a beszállás előtt.
  • Két egyforma és egy különböző állat felfedése esetén mind a hárman sikeresen elszöknek.
  • Három különböző állat esetén pedig egy tetszőlegesen választottat szállíthatunk fel az űrállomásunkra a helyére, és kettő kerül vissza a farmra.

Ahogy azt már említettem, az állatokat az űrállomáson jelölt helyükre van lehetőségünk szállítani. A farkasnak nincs helye, ők nem elrabolhatóak. Ha három különböző állatot sikerült egy játékosnak elrabolnia, és ebből egy farkas, akkor a három különböző állatot sikerült teljesítenie, és a másik két zseton közül választhat.

Két személyes játék esetén, miután mind a két játékos elszállította az állatait, a játéktéren maradt két űrhajót is visszaveszik, hogy mind a kettőjüknek ismét négy repülő cséeszealja legyen.

Bár a játékszabály erre nem ad utasítást, mi ekkor átadjuk a kezdőjátékos jelölőt az óra mutató járásának megfelelően következő játékosnak.

Amikor már nincs annyi állat a játéktéren, hogy minden űrhajó le tudjon fedni egyet, vége a játéknak, és következik a pontozás.

A pontozásra két opciót is biztosít a játékszabály:

  • A kisebb gyerekeknek való alap szintű pontozás során minden elrabolt állat egy pontot ér.
  • A nagyobbaknak való haladó szintű pontozás esetén az állatok állatfaj szerinti összegét kell négyzetre emelni, majd összeadni mind a négy fajra kiszámolt értéket.

A legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

Véleményem

Tetszik, hogy a játékleírás nem csak annyit mond, hogy állatokat rabolunk el a Földről, hanem hogy a Szuperfarmer farmjáról, így hivatkozva a szerző egy korábbi darabjára.

Nagyon szép játék, a színek gyönyörűek, az állatok ábrázolása vicces. Az űrhajók, az űrllomások és a kezdőjátékos jelölő szuperek, hozzák az földönkívülis hangulatot. A repülő csészealjak és a zsetonok kellemes tapintásúak, jól esik rakosgatni őket. Számomra eszméletlen, hogy egy ilyen olcsó játékban ilyen klassz alkatrész van, mint az űrhajók, de minden más is minőségi, vastag kartonból készült.
A dobozból az inzert hiányzik, ami szerintem teljesen megbocsátható, sok játék érkezik így. Viszont indokolatlanul nagy a doboz, az alkatrészek csak hánykolódnak benne, fele ekkora is elegendő lett volna, ez egy kicsit zavaró.

Első sorban alsó tagozatos gyerekes családoknak ajánlanám a játékot az összeadás és négyzetre emelés mókás gyakorlása miatt. De a memiórafejlesztésnek hála minden korosztály számára remek fejlesztő játék.

írta -- gevanda.93

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • UFO Farmer