Nyereményjáték a cikk alján.

Vigyázz, kész, ugrás! - Csillagvadászok

A Csillagvadászok már a magyar megjelenés bejelentésekor felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis nagyon ismerősnek tűnt az illusztráció stílusa. Az adatok tüzetesebb vizsgálatával persze azonnal le is esett, hogy honnan volt olyan kellemes érzésem a játékkal kapcsolatban. Az illusztrátora ugyanis nem más, mint Gyom, aki az általam is nagyra becsült Magic Maze világát is megalkotta. Ahogy a Magic Maze-t a Csillagvadászokat is a Sit Down! adta ki. Ezen nevek együttese pedig bőven elég okot szolgáltatott hozzá, hogy ki akarjam próbálni a játékot.

Mint ahogy előbb is utaltam rá, nagy elvárásokkal ültem le kipróbálni a Csillagvadászokat. De felér-e nagy testvéréhez a Magic Maze-hez? Sajnos azt kell mondanom, hogy nem, azonban komoly hibát követnék el, ha egy kalap alá venném őket! Igaz, a kiadó, az illusztrátor, sőt rövid játékidő is erre engedne következtetni, de ha csak ezen alapulna a cikkem nem sok értelme lenne a bemutatónak. Így most ettől a továbbiakban el is tekintek.

A Csillagvadászok egy egymással versengő, interaktív platformer, ahol az nyer aki a legtöbb csillagot tudja összeszedni a játék során. Az ihletet minden bizonnyal a couch és a 2D-s platformer videójátékok adták, ugyanis ezek a tulajdonságok hordozzák a kvintesszenciáját jelen társasunknak.

A célunk nem más, minthogy a karakterünkkel a gravitáció kénye-kedve szerint forgolódva, ugrándozva vagy éppen zuhanva minél több csillagot szerezünk magunknak. Bizonyos esetekben  csillaghajszánk egy-egy vetélytársunk kiütését is megkívánja tőlünk a győzelem érdekében. Szóval azokért igencsak meg kell küzdeni!

Játékmenetről

A játékosszámtól függően először a pályát kell összeépítenünk a rendelkezésre bocsájtott lapokból. Bár igazán szembeötlő különbségeket nem tartalmaznak a lapok, az újrajátszhatóság szempontjából nagy előny, hogy nem csak egy pálya áll rendelkezésünkre.

Összeállításkor figyeljünk arra, hogy valami nagyobb stabilitást adó szőnyegen, terítőn, playmaten állítsuk össze a pályát, mert mi többször jártunk úgy, hogy az, figurák mozgatása közben szétcsúszott. A különböző pályatérképekből összeépített nagy egész ugyanis folyamatos összeköttetésben (loop) áll egymással, melyeken keresztül mezőkről mezőkre ugorhatunk/zuhanhatunk. 

Ha ezzel megvagyunk, akkor a csillagokkal jelzett területek mindegyikére helyezzünk a húzózsákunkból véletlenszerűen egy-egy csillagot. Ezután minden játékos válasszon egy számára szimpatikus karaktert (lap és figura). Bár a vadászaink egyedi képességekkel nem rendelkeznek, de a pontok gyűjtésére kialakított karakterlapok nagyon is sokat dobnak a játékon. Külön ki kell emelnem a dobozban található műanyag figurák és egyéb alkatrészek minőségét, melyek a játék stílusához mind színben, mind kialakításában nagyon jól illenek. (Kisebb gyerekeknél azért figyeljünk rá, hogy a csillagok nehogy áldozatává váljanak a cukorkaszerű kinézetüknek.)

A karakterek mellé mindenkinek jár még öt különböző mozgás lap (erről egy kicsit később). A térképünk mellé még helyezzük el a rózsaszín tokeneket, valamint az egyik ajtót lássuk el az aktív ajtót jelölő átlátszó markerrel és kezdhetjük is a játékot.

Minden játékos a körében következőket teheti.

  1. Belépünk a pályára az aktuálisan aktív ajtón keresztül. Ilyenkor a token a következő aktív ajtóra kerül át. Minden esetben úgy kell lehelyeznünk a bábunkat, hogy az ajtóval merőleges padló irányába mutasson a karakterünk lába. Ez azért fontos, mert az összes karakterre egyedi gravitációs erők hatnak, melyek mindig a lábuk irányában fejtik ki a hatásukat. Tehát, a figuránk egészen addig a semmibe zuhan, míg meg nem állítja egy rá merőlegesen padló.
  2. Lépünk vagy visszavesszük a kijátszott kártyáinkat a kezünkbe. Értelemszerűen egy mozgáslap elköltésével léphetünk. A mozgások során, ha áthaladunk egy csillagot tartalmazó mezőn akkor azonnal megkapjuk azt, sőt ha olyan részen keresztül mozgunk, ahol már nincs csillag, de a rózsaszín token jelölő láthatóvá vált, akkor magunkhoz vehetünk egy ilyen érmét. A másik lehetőségünk, hogy ha már rendelkezünk kijátszott lappal, akkor visszavehetjük őket, de jó tudni, hogy amennyiben az utolsó mozgáslapunkat is letettük, akkor automatikusan visszakerülnek a kezünkbe ezek a lapok.

    A játékosaink a következő mozgásokat hajthatják végre a kézben tartott lapjaiktól függően:

    • egyet mozdul jobbra vagy balra,
    • kettőt mozog jobbra vagy balra,
    • elfordul 90, 180 vagy 270 fokkal,
    • felugrik egy mezőt majd jobbra vagy balra mozdul egyet,
    • átesik a padlón.

    3. Amennyiben rendelkezünk rózsaszín tokennel, akkor elkölthetünk egyet, hogy újraléphessünk.

Ha ugrándozásunk közben egy olyan mezőt érintünk, ahol egy társunk is tartózkodik, akkor kiütjük őt a pályáról. Ilyenkor a kiejtett pajtásunk az eddig kijátszott összes lapját visszaveszi a kezébe, valamint átadja egy rózsaszín tokenét vagy egy meghatározott színű csillagját az őt kiütő személynek. A kiszorult asztronauta pedig a saját körében az aktív ajtón keresztül újra beléphet a csatatérre. Könnyen belátható, hogy egy-egy jól időzített kiejtéssel komoly előnyöket szerezhetünk a játék során. Így a mozgásunk során nem árt azzal is számolnunk, hogy vajon mennyire kerülünk közel a többiekhez. 

A játék akkor ér véget, ha a játékosszámtól függően megfelelő számú csillag érhető el a pályán. Ilyenkor az adott kört még befejezzük, majd megszámoljuk ki hány csillagot, valamint rózsaszín érmét gyűjtött. Az érmék és a csillagok 1 pontot érnek. A csillagok esetén további 1 plusz pontot kapunk minden második azonos színűért. Tehát, ha nekem öt zöld csillagom van, akkor 7 pontot kapok, míg ha öt különböző színből sikerült egy-egy darabot megszereznem, akkor csak 5 pontot ér a gyűjteményem.

Kiknek, hogyan, hányan?

A Csillagvadászok egy rendkívül könnyed filler. Ha csak rövid időnk van játszani, vagy lazítanánk egy-egy hosszabb játék mellett, akkor kifejezetten jó választás. Egy-egy kör nagyjából 15-30 percet vesz igénybe, attól függően, hogy hányan játsszuk. Amennyiben megtehetjük, azt ajánlom, hogy minél többen üljünk le mellé, mert úgy lesz igazi élmény a vadászat. Amikor ketten próbáltuk, akkor minket gyakran zavart, hogy az egyikünk nagyon hamar elhúzott egy-egy kiütés segítségével és annak ellenére, hogy tényleg hamar véget ért egy menet, bizony a lemaradt játékos elég frusztráltan ülte végig a játékot. Ha többen játszunk, akkor ez sokkal kevésbé lehet zavaró tényező, mert a kiütések is inkább eloszlanak majd a versenyzők között. 

A szabályok megértése nem okoz nagy kihívást kisebb gyerekek számára se, így a dobozon található 7+-os korhatárral teljesen egyetértek.

A játék grafikája, inzertje, tokenjei egy abszolút átgondolt, jól kidolgozott játékot rejtenek. A platform teljes összeköttetése egy fantasztikus ötlet, melyhez jól át kell látnunk a pályát, ahhoz, hogy sikerre jussunk. Emiatt kifejezetten ajánlanám olyan gyerekek és felnőttek számára, akik nehezen tudják térben elhelyezni a dolgokat. Szerintem sokat fejlesztheti a játék ezt a területet. 

Összességében bármely platformert szerető gamer számára telitalálat lehet ez a társas. A hangulatot pedig tovább emelhetjük pár 8 bites zeneszám lejátszásával. Arra azért figyeljünk, hogy olyan játékosokat válasszunk magunk mellé, akiket nem zavar, hogy a többiek hátráltatásán keresztül tudják a győzelmet megszerezni. Az így kialakult interakciók kisebb konfliktusokat szülhetnek, ha erre nem befogadó emberekkel játszunk. Azonban a rövid játékidő miatt egy visszavágó könnyen elsimíthatja a kialakult ellentéteket a játékostársaink között. Ne aggódjunk azért itt nem kell vérre menni! :)

A(z) Csillagvadászok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Magic Maze - Shoppingolni ment a törp, a tünde, a barbár és a varázsló

Ismertető, 2018.11.05. 13:45:00

Idén nálunk is megjelent magyar kiadásban a 2017-es év egyik leginnovatívabb játéka, a Kasper Lapp által tervezett Magic Maze - Fogd és fuss!.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Kommentek

  • M. Andrea

    2020-02-03 09:02:04


    Valljuk be, amikor zuhanásról van szó, az esetek többségében - ha nem mindig - az a játék végét jelenti, vagy legalább is túl sok HP vesztését, s ezt csak fokozza a belénk ivódott természetes ösztön, mely miatt ódzkodunk a túl magas helyekről. Beleszédülök, ha arra gondolok, hogy zuhanok az űrben. Ám, a Csillagvadászok társasjáték más. Ez egy baráti zuhanás, ahol senkinek sem eshet bántódása!

    Elsőként ez az újszerú gondolat fogott meg, hogy zuhanni fun. Másodsorban, pedig a látványvilága nyűgözött le. A játéktábla egyszerű, letisztult, átlátható. Nem gondolták túl a design-t bonyolult ábrákkal és képekkel, de pont a minimalizmusa miatt szerethető. A kártyák egyértelműek, könnyen értelmezhetőek. A figurák pedig egyszerűen ennivalóak a maguk gumicukros bájával!


    Hajrá! Sok szerencsét a nyereményjátékhoz! ;)

  • crazyoh

    2020-02-02 17:46:43

    Sokat olvastam erről a társasjátékról! Azért jó, hogy néha olyan társasok is megjelennek, amelyek ennyire könnyed, egyszerű és családbarát játékok. Persze, ha a győzelem a tét, akkor nagyon sokat kell gondolkodni :D ! Kifejezetten tetszik benne, hogy nagyon színes játék, színes alkatrészekkel, és egy pályán játszódik. Sok olyan játék van, ahol mindenki a maga dolgával van elfoglalva, ami szerintem redukálja a hangulatot egy kicsit.
    Egy ilyen társast szívesen játszok többször a családi összejöveteleken.

    Tavaszal szerintem már a polcomat fogja díszíteni ez a játék!!! :D

    Hajrá mindenkinek a megnyeréséhez!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Csillagvadászok