Az Igen? És... cikkben is leírt kártya keveredést nyomda hiba okozta. Azóta a Gémklub orvosolta a problémát, így a nyakkendős kártyák miatt senkinek sem kell aggódni! :)

Igen? És... - Mit tud az Igen? folytatása?

Megérkezett a 2018-ban igencsak szép sikereket bezsebelő Igen? folytatása, az Igen? És... Nagy örömünkre a doboz nem csak újabb kérdéseket rejt, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy akár tizenkét fős csapattal is beszédbe elegyedhessünk. Na jó, valószínűleg amúgy is beszélgetnétek a csapatotokkal, nem? :D

Fontos, hogy ez a játék az Igen? önállóan is játszható kiegészítője, ha nem ismered a játékot, akkor a mindenképpen ezzel a cikkel kezd:

Igen? - Beszélgessünk egy jót!

Ismertető, 2019.05.14. 10:26:00

A 2018-ban debütáló magyar fejlestésű játékról, az Igen?-ről írtunk részletesebben.

Miben más?

A játék első ránézésre semmiben se különbözik elődjétől, az Igen?-től. A doboz mérete, a tartalma, a grafikája, sőt az ára is megegyezik. Kivételt képez, hogy sokak kívánságának eleget téve felturbozták a lehetséges játékosszámot. A doboz hat új színű játékoslapot, illetve hozzá tartozó dobókockát tartalmaz, így ha rendelkezünk egy eredeti példánnyal is, akkor máris kész az akár tizenkét személyes játékmód. Mivel az előző cikkünkben alaposan szemügyre vettük a játékmenetet, így most kifejezetten csak az Igen? És... újítására térünk ki.

Játékmenet több, mint hat fős játék esetén

A sorban következő játékosunk kiválaszt egy kérdést és felolvassa azt. Ezután pedig leteszünk magunk elé egy Igen, vagy Nem lapot, attól függően, hogy mennyire igazak ránk az elhangzottak. Fontos, hogy a válaszadás titkosan történik!

Ha mindenki elkészült, megtippeljük a helyes válaszokat. Ebben az esetben alapvetően a kockával saccolós tippelést tudjuk alkalmazni, ahol azt kell eltalálni, hogy hány Igen lap van az asztalon. Ehhez egy hatoldalú dobókockát használhatunk. Amennyiben szerintünk nulla igen válasz született, ne tegyük le a kockát az asztalra, ha viszont hatnál többre gondolunk, akkor a kockát a saját válaszlapunkra helyezzük le, ilyen esetben a válaszlap +6-nak számít. 

Ha szeretnénk pontozhatjuk is a játékot, ekkor az nyer, aki először összegyűjt 20 pontot. Minden olyan játékos kap egy pontot, akinek sikerült eltalálnia a pontos Igenek számát. További egy extra pontot kap minden olyan játékos, aki az adott játékos számon belül eltalálja, hogy a felénél több vagy kevesebb játékosra igaz a kérdés. Pl.: ha heten játszunk és én 5-re állítom a kockámat a tippelés során, akkor kapok 1 pontot, ha 5 db Igen van az asztalon és pluszba még 1 pontot szerezhetek azzal, ha 4 vagy annál több személyre igaz az állítás.

Milyenek az új kártyák?

Abban az esetben is érdekes lehet számotokra a játék, ha nem szeretnétek hatnál többen játszani, mert a doboz újabb 440 kérdést tartalmaz, így akár önállóan vagy akár az első paklival összekeverve is játszhatjuk a játékot. Ez kifejezetten jó lehet azoknak, akik úgy érzik, hogy "kipörgették" az első verziót.

Természetesen az is felmerül ilyenkor, hogy milyen minőségű kérdések lapulnak a dobozban. Szerintem, összességében az előző pakli színvonalával megegyező kártyákat kaptunk. A legtöbb kérdés kifejezetten érdekes, talán egy kicsit specifikusabb kártyák vannak benne, mint a 2018-as kiadásban.

Továbbra is megtalálhatóak a nyakkendős kártyák, melyek az inkább felnőttebb kérdéseket tartalmazzák. Viszont ezzel kapcsolatban sajnos több minden nem tetszett. Bennem több kártya esetében is felmerült, hogy a megfelelő csoportba sikerült-e beosztani őket. Alapvetően az általános, akár 9 éves kortól játszható verzióban nem érzem létjogosultságát olyan kérdéseknek, mint például "Előfordul, hogy rákeresel az exedre valamilyen közösségi platformon?", "Értesz a borokhoz?", "Zavar, ha körülötted szexről beszélnek?", "Pályaelhagyó vagy"?. Vagy akkor miért lett nyakkendősek olyan kérdések, mint "Festetted már a hajad?", "Jártál már a Távol-Keleten?", "Voltál cserkész?", "Volt fogszabályzód?". Az előző verzióban nem éreztem ilyen anomáliákat, de lehet csak nekem túl kényes az ízlésem. :) Mindenesetre azt javasolom, ha szeretnétek gyerekekkel játszani a játékot, akkor érdemes átpörgetni a kérdéseket és nem egyértelműnek venni, hogy a nyakkendős pakli kiszedésével meg is vannak az előkészületek.

Kiknek?

Ha tetszett az Igen?, akkor ne gondolkozz az Igen? És... is telitalálat lesz! Ha nem próbáltad még a játékot, de érdekel egy alapvetően beszélgetésindító, könnyed partijáték, akkor mindenképpen próbáld ki!

A(z) Igen? És... társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • Levelizöld

    2019-11-17 11:31:28

    Én úgy tudom, hogy nyomdahiba miatt nem a megfelelő kártyára kerültek a nyakkendő (inkább felnőtteknek szánt) jelzések, de a kiadónál hamarosan cserélni lehet a megfelelő kártyára. Szóval ez ne szegje senki kedvét😊

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Igen? És...