Igen? És... - Mit tud az Igen? folytatása?

Megérkezett a 2018-ban igencsak szép sikereket bezsebelő Igen? folytatása, az Igen? És... Nagy örömünkre a doboz nem csak újabb kérdéseket rejt, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy akár tizenkét fős csapattal is beszédbe elegyedhessünk. Na jó, valószínűleg amúgy is beszélgetnétek a csapatotokkal, nem? :D

Fontos, hogy ez a játék az Igen? önállóan is játszható kiegészítője, ha nem ismered a játékot, akkor a mindenképpen ezzel a cikkel kezd:

Igen? - Beszélgessünk egy jót!

Ismertető, 2019.05.14. 10:26:00

A 2018-ban debütáló magyar fejlestésű játékról, az Igen?-ről írtunk részletesebben.

Miben más?

A játék első ránézésre semmiben se különbözik elődjétől, az Igen?-től. A doboz mérete, a tartalma, a grafikája, sőt az ára is megegyezik. Kivételt képez, hogy sokak kívánságának eleget téve felturbozták a lehetséges játékosszámot. A doboz hat új színű játékoslapot, illetve hozzá tartozó dobókockát tartalmaz, így ha rendelkezünk egy eredeti példánnyal is, akkor máris kész az akár tizenkét személyes játékmód. Mivel az előző cikkünkben alaposan szemügyre vettük a játékmenetet, így most kifejezetten csak az Igen? És... újítására térünk ki.

Játékmenet több, mint hat fős játék esetén

A sorban következő játékosunk kiválaszt egy kérdést és felolvassa azt. Ezután pedig leteszünk magunk elé egy Igen, vagy Nem lapot, attól függően, hogy mennyire igazak ránk az elhangzottak. Fontos, hogy a válaszadás titkosan történik!

Ha mindenki elkészült, megtippeljük a helyes válaszokat. Ebben az esetben alapvetően a kockával saccolós tippelést tudjuk alkalmazni, ahol azt kell eltalálni, hogy hány Igen lap van az asztalon. Ehhez egy hatoldalú dobókockát használhatunk. Amennyiben szerintünk nulla igen válasz született, ne tegyük le a kockát az asztalra, ha viszont hatnál többre gondolunk, akkor a kockát a saját válaszlapunkra helyezzük le, ilyen esetben a válaszlap +6-nak számít. 

Ha szeretnénk pontozhatjuk is a játékot, ekkor az nyer, aki először összegyűjt 20 pontot. Minden olyan játékos kap egy pontot, akinek sikerült eltalálnia a pontos Igenek számát. További egy extra pontot kap minden olyan játékos, aki az adott játékos számon belül eltalálja, hogy a felénél több vagy kevesebb játékosra igaz a kérdés. Pl.: ha heten játszunk és én 5-re állítom a kockámat a tippelés során, akkor kapok 1 pontot, ha 5 db Igen van az asztalon és pluszba még 1 pontot szerezhetek azzal, ha 4 vagy annál több személyre igaz az állítás.

Milyenek az új kártyák?

Abban az esetben is érdekes lehet számotokra a játék, ha nem szeretnétek hatnál többen játszani, mert a doboz újabb 440 kérdést tartalmaz, így akár önállóan vagy akár az első paklival összekeverve is játszhatjuk a játékot. Ez kifejezetten jó lehet azoknak, akik úgy érzik, hogy "kipörgették" az első verziót.

Természetesen az is felmerül ilyenkor, hogy milyen minőségű kérdések lapulnak a dobozban. Szerintem, összességében az előző pakli színvonalával megegyező kártyákat kaptunk. A legtöbb kérdés kifejezetten érdekes, talán egy kicsit specifikusabb kártyák vannak benne, mint a 2018-as kiadásban.

Továbbra is megtalálhatóak a nyakkendős kártyák, melyek az inkább felnőttebb kérdéseket tartalmazzák. Viszont ezzel kapcsolatban sajnos több minden nem tetszett. Bennem több kártya esetében is felmerült, hogy a megfelelő csoportba sikerült-e beosztani őket. Alapvetően az általános, akár 9 éves kortól játszható verzióban nem érzem létjogosultságát olyan kérdéseknek, mint például "Előfordul, hogy rákeresel az exedre valamilyen közösségi platformon?", "Értesz a borokhoz?", "Zavar, ha körülötted szexről beszélnek?", "Pályaelhagyó vagy"?. Vagy akkor miért lett nyakkendősek olyan kérdések, mint "Festetted már a hajad?", "Jártál már a Távol-Keleten?", "Voltál cserkész?", "Volt fogszabályzód?". Az előző verzióban nem éreztem ilyen anomáliákat, de lehet csak nekem túl kényes az ízlésem. :) Mindenesetre azt javasolom, ha szeretnétek gyerekekkel játszani a játékot, akkor érdemes átpörgetni a kérdéseket és nem egyértelműnek venni, hogy a nyakkendős pakli kiszedésével meg is vannak az előkészületek.

Kiknek?

Ha tetszett az Igen?, akkor ne gondolkozz az Igen? És... is telitalálat lesz! Ha nem próbáltad még a játékot, de érdekel egy alapvetően beszélgetésindító, könnyed partijáték, akkor mindenképpen próbáld ki!

A(z) Igen? És... társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

18Okt

Ti írtátok! - Secret Hitler

Ismertető | 2019.10.18. 10:00:00

A BGG parti játékok összesítetjének 13. helyezettéről a Secret Hitlerről tudhatok meg többet a Ti írtátok! legújabb darabjában.

18Okt

A hétvégén játékot választottunk

Érdekes | 2019.10.18. 09:43:00

A Játékválasztó az egyik legjobb társasjátékos rendezvény, ha gyerekeinkre tekintettel szeretnénk lenni, de a partyjátékok kedvelői is megtalálják a számításaikat.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Igen? És...