Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Hanamikoji - Az udvarlás művészete

A Hanamikoji Kiotó egyik leglátványosabb utcájáról kapta a nevét, ahol is az érdeklődések központjában nem mások, mint a gésák (geikok) és gésajelöltek (maikok) állnak. Az utca a Gion negyedben található, ahol mára már csak két nagyobb gésaközösségi házat (hanamacsit) lelhetünk fel. (Sajnos a gésák művészetének követői jelentősen lecsökkentek a mai korban.) Képzeljünk magunk elé egy szentélyekkel és tradicionális japán házakkal tarkított "kis szigetet", ahol elveszhetünk a régmúlt kor csodáiban. A kerületben található híres neves teaházak egyikébe nyerünk bebocsájtást a játék során, ahol személyesen nem kevesebb, mint hét geiko kegyének elnyeréséért munkálkodhatunk.

A Hanamikoji aprócska kétfős stratégiai játék, amiben a mérete ellenére óriási értékeket lelhetünk. Nem véletlen, hogy 2016-ban jelölték a legjobb kétszemélyes Golden Geek Awardsra is. A játékosoknak a gésák kezének elnyeréséhez különböző, az adott gésára jellemző ajándékokat kell átadniuk a játék során. Ha az adott fordulóban sikerült úgy kijátszanunk a lapjainkat, hogy azokkal megszerezzük legalább négy geiko támogatását, vagy összesen 11 befolyáspontot szerzünk általuk, akkor megnyerjük a játékot. De először nézzük meg mit is rejt a doboz!

A doboz tartalma

A játék maga egy praktikus, mágneses módon záródó dobozban foglal helyet. Külön öröm a jól kialakított inzert is, így utazásokra ideális, ha ketten mentek. Nekem ez különösen fontos, mert gyakran utazunk csak ketten a férjemmel. :)

A tartalom is rendkívül igényes, a hét geiko képét ábrázoló artok gyönyörűek és kellően egyediek. Ezenfelül találunk még 21 ajándékkártyát, hét hódításjelölőt, négy-négy akciólapkát a játékosok színeiben, valamint egy "szabályfüzetet". Összességében elmondható, hogy Maisherly, az illusztrátor kiváló munkát végzett, a lapok kellően tematizáltak és az egyéb alkatrészek is jól beilleszkednek a nagy egészbe.

A játékmenetről

A játék során elhelyezzük a hét gésát, majd ezeknek a középre egy-egy hódítás jelölőt rakunk, ezzel jelezve a művésznőink semlegességét mindkét irányba. Megkeverjük a huszonegy ajándékkártyát, majd egyet anélkül, hogy bárki megnézné eltávolítunk a pakliból. (Tehát valamelyik hölgynek eggyel kevesebb ajándéka lesz a pakliban!) Majd minden játékosnak kiosztjuk az akciólapkáit, valamint hat-hat lapot az előkészített pakliból. Fontos, hogy a lapjainkat titokban tartjuk ellenfelünk előtt.

Ha jól megfigyeljük, a geikok mindegyike egy-egy számmal van ellátva, ezek az ún. befolyáspontok, (három darab kettes, két darab hármas, egy négyes és egy ötös) ezek a hozzájuk tartozó speciális ajándék mennyiségét is jelzik. Például a zöld teaszertartást végző gésánkhoz az ajándékpakliban négy darab neki megfelelő zöld hátterű teaszett látható. Ahhoz, hogy elnyerjük a szívüket, nekünk kell az legtöbb ajándékot átadnunk nekik, egyenlőség esetén szimpatizálásuk változatlan marad, mely főleg a későbbi fordulóban lesz számunkra fontos. Mindezek alapján könnyűnek tűnik a játék, azonban vizsgáljuk meg közelebbről miből is áll a játékosok köre, valamint milyen akciólapkákat használhatunk fel a győzelemhez.

A játékos köre egy új ajándéklap húzásával kezdődik, ezután pedig kijátszik egy akciólapkát, amik a következőek lehetnek:

 • Versengés: kiválasztunk összesen négy lapot, majd ezeket két kettes csoportba rendezve letesszük magunk elé, a másik játékos kiválasztja az egyik így létrehozott párt és lehelyezi az ő oldalán a megfelelő ajándéktárgyakat, azaz átadja őket a megfelelő geikonak. A másik két lapot pedig a mi oldalunkon pakoljuk le a megfelelő gésa elé.
 • Titok: a kezünkben tartott lapok közül lehelyezünk egyet magunk elé, melyet, majd csak a játék legvégén fedhetünk fel és adhatunk át, mikor mindkét játékos összes akciólapkája kijátszásra került. 
 • Kompromisszum: két általunk kezünkben tartott lapot kidobunk a játékból.
 • Ajándék: három kezünkben tartott lapot lehelyezünk, melyből egyet az ellenfelünk kiválaszt magának és lehelyezi a megfelelő geiko elé. A maradék kettő pedig a mi ajándékain listáját gazdagítja.

Ezután a következő játékos megismétli ugyanezt. Az akciólapokat minden fordulóban csak egyszer, de muszáj elhasználni, a forduló akkor ér véget, ha mindkét félnek elfogytak ezek a lapkái. Ezután megvizsgáljuk, kinek melyik gésa szívét sikerült elhódítania, akinek több ajándéka van egy gésa előtt, annak az oldala felé húzzuk a hódításjelölőt. Amennyiben egyenlőség áll fent a jelölő helyben marad. Ha az adott fordulóban nem teljesültek a győzelmi feltételeket, vagyis nem sikerült megszerezni négy gésa támogatását vagy összesen tizenegy befolyáspont birtoklását, akkor új forduló kezdődik. Ilyenkor új ajándékpaklit készítünk, majd ha minden játékos újfent kijátszotta az akcióit, akkor ellenőrizzük a hódításjelölőket. Nagyon fontos, hogy csak akkor csábíthatjuk el a geikot a másik játékostól, ha az új fordulóban több ajándékot sikerült átadnunk neki, mint ellenfelünknek. Ha döntetlen az állás és az előző fordulóban már sikeresen elnyerte a kezét a társunk, akkor a gésa a továbbiakban is vele szimpatizál. Így tehát, egy-egy elnyert művésznőt már sokkal nehezebb lecsapnunk a másik kezéről, mint egy még pártfogó (danna) nélkül maradt hölgyet magunkhoz édesgetnünk.

Összeségében

A Hanamikoji egy könnyen tanulható, de nagy mélységeket rejtő stratégiai játék. Csak akkor győzedelmeskedhetünk, ha sikeresen belelátunk a másik játékos fejébe, illetve tudjuk, hogy mit mikor érdemes elengednünk. A játékosok közti adok-kapok, valamint a már a játék elejétől hiányzó ajándéktárgy mindig nagyon változatossá és izgalmassá varázsolta a fordulókat. Általánosságban két forduló után sikerült valamelyikünknek totális győzelmet elérnie, így egy-egy parti közel 15-20 percet vett igénybe. Ha pedig elővettük sose csak egy menet erejéig, hisz a visszavágó ígérete mindig kecsegtető a vesztes fél számára. :)

Enyhe negativitás részemről csak az udvarlásos sztoriban rejlik. (Jó, biztos sokakban nem szólalt meg a feminista! :)) Nekem annyira nem tetszik az egyszerre több hölgynek udvarlás esete, valamint ez is csak tovább erősíti a sokakban tévesen élő képet, miszerint egy gésa prostituáltként is dolgozott. Holott erről soha nem volt szó, ők a különböző művészetek, mint például a tánc és a zene magas művelői voltak. Így én ennek kiküszöbölésére külön sztorival szoktam bemutatni a játékot: a szokásos évi cseresznyefa virágzási fesztivál két nívós pártfogóját alakítják a játékosok, ahol is a legnépszerűbb és legtehetségesebb gésákat szeretnék megszerezni a produkciójukhoz. Akinek először sikerül a kellő számú támogatottságot megszereznie az nyer. Ez különösen hasznos lehet, ha kisebbeknek is szeretnénk megmutatni a játékot, ugyanis a komplexitása miatt, akár már 8 éves kortól is kitűnő választás lehet ez a társas.

Mint ahogyan a cikkem elején is említettem a kinézete fantasztikus, az utazóbarát kialakítás pedig külön öröm számomra, így nem porosodik a polcunkon, gyakran előkerülő szeretett darabról van szó! Számomra a kétszemélyes játékok egyik örök klasszikusa a Hanamikoji! :)

A(z) Hanamikoji társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Jún

Ti írtátok! - Kakaó

Ismertető | 2020.06.26. 14:00:00

A Kakaó nem máshova, mint a Gyümölcsök Paradicsomába ad meghívót, ahol az ott élő törzsek kakaótermesztéssel foglalkoznak, de nem elég leszüretelni, a piacra is el kell néhány emberünket küldeni, ugyanis a gazdagságot itt is pénzben mérik.

18Júl

A Mars terraformálása - Elon Musk álma

Ismertető | 2020.07.18. 13:00:00

Ahogy telnek az évek, egyre korábban érkezik el a túlfogyasztás napja. Vajon meddig lehet hitelre felélni a rendelkezésre álló erőforrásokat? Vajon hová megyünk, ha új otthon után kell nézzünk: a Holdra, a Marsra, vagy máshova?


Népszerű

Friss

 • Nyereményjáték! Arborétum - A látszat néha csal

  2020.08.13. 16:30:00 / Ismertető, Bemutató

  Szeretsz a természetben barangolni és csodálni annak szépségét? Odavagy a színpompás faültetvényekért? Gondoltál már arra, hogy egy saját füvészkertet nyiss, és ezáltal hozzájárulj az ismeretterjesztéshez és a környezetvédelemhez? Eljött a te időd!

 • Machete a kézbe, irány Eldorádó! – Eldorádó legendája

  2020.08.12. 18:00:00 / Ismertető, 2020

  Négy kincsvadász indul útnak Amazónia dzsungelében, hogy felkutassák Eldorádót. A kalandorok félelmet nem ismerve vágnak át az esőerdőn. Amott folyókon kelnek át, máskor a falvak lakóit kell lefizetniük, de néha elég a bozóton átverekedniük magukat.

 • Kickstarter körkép - 33. hét

  2020.08.10. 18:00:00 / Megjelenés, Kickstarter

  Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

 • Holtak tele - Válaszúton

  2020.08.09. 16:00:00 / Ismertető, 2020

  A Holtak Tele tekinthető Battlestar Galactica Light változatának, de eredeti ötletei és hangulata miatt akár a versenytársának is a titkos áruló szerepes kooperatív játékok között.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Hanamikoji