Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kodama - Az erdő szellemei

Bár lassan vége a nyárnak és beköszönt az ősz, a természet üdítő zsongása még átjárja napjainkat. Erdőkben, hegyekben sétálva sokféle hangnak lehetünk fültanúi: madarak csiripelésének, bogarak zümmögésének vagy paták fürge menekülésének. Ám a Japán mitológia szerint nem csak állatokat rejt az erdő mélye, hanem a fákban élő apró szellemeket is: a kodamákat.

Ezek a lények, az érintetlen hegyvidéki erdőkben élnek, fenntartva a természet egyensúlyát. A legendák szerint a hegyi visszhangok és erdőmorajlások a kodamák hangjai, akik egységet képeznek az otthonukat adó fával. A fák melyekben kodamák élnek természetfeletti erővel rendelkeznek, és áldást vagy átkot hozhatnak az emberekre. A tradicionális ábrázolásokban a művészek apró fényforrásokként jelenítik meg őket, ebben a kártyajátékban viszont a kodamák tüneményes manószerű lények, melyek bájosan kérik segítségünket fáik gondozásában.

A Kodamában ezen kis lényeknek kell kedvére tennetek. Olyan fákat kell nevelnetek, melyekben jól érzik magukat, óvó gondviselésetekért pedig bőségesen megjutalmaznak.

Magvetéstől lombhullásig 

A játék elején mindenki húz egy fatörzskártyát, amely a hat jellemző (hernyó, felhő, csillag, virág, gomba, vagy szentjánosbogár) egyikét tartalmazza, majd minden játékos kap 4 kodamakártyát. Minden kodamának más-más igényei vannak, ha ezeknek eleget teszünk, a fordulók végén pontokkal jutalmaznak minket.

A játék tavasz, nyár, ősz évszakain keresztül zajlik, minden évszak 4 növekedési fázisból áll, ezért évszakonként 4-4 ágkártyával növekszik a fánk. Az évszakokat egy szeszélykártya felcsapásával indítjuk és egy kodamakártya kijátszásával zárjuk. A szeszélykártya, az adott évszakra behoz egy egyedi szabályt, ami minden játékosra vonatkozik, ezzel kicsit megvariálva az adott fordulót. A szeszélyek olykor plusz pontokat adnak, máskor felülírják a szabályokat.

A növekedési fázisban a 4 felcsapott ágkártya közül a soron lévő játékos kiválaszt egyet, melyet lehelyez a fája egyik ágvégének folytatásaként. Ha ezt a lehelyezési szabályoknak és a szeszélynek megfelelő módon tettük, rögtön pontokat kapunk, amit lelépünk a pontozótáblán. A felvett ágkártyát pótoljuk és már jöhet is következő játékos.

Pontokat a játék során 3 féleképpen szerezhetünk: a fatörzs jellemzőjének megfelelő ágkártyák lehelyezésével, szeszélyek teljesítésével és kodamakártyák kijátszásával. A játékot az nyeri, aki a legtöbb pontot szerezte és így a legvonzóbb fát alkotta.

Értékelés

A Kodama egy igazán kellemes hangulatú, meditatív játék, melyben nem kell agyégető stratégiákon törnünk a fejünket, viszont közel sem egyszerű vagy egyhangú. A fák gondozása bár valóban kikapcsol, mégis az igazi mélységét a Kodamák eltérő igényei adják, ettől lesz igazán színes és élvezetes.

A véletlenszerűen felcsapott ágkártyáknak, a kiosztott kodamáknak és a fatörzskártyáknak köszönhetően a játékban elég jelentős a szerencsefaktor, cserébe viszont sokszor újrajátszható. Nincs két egyforma parti, mivel az összes kodama képessége más és más, ráadásul az ág és szeszélykártyák is egyediek.

Több játék után is úgy éreztük, hogy vannak kodamák, amik jól kombinálhatóak, segítik egymást, viszont kerülhet az ember kezébe 4 olyan kártya is, amik kizárják a másik igényeit. Be kell vallanunk emiatt sajnos nem indult gördülékenyen a kapcsolatunk a játékkal, ezért megpróbáltuk a kodamák draftolását. Ez nagyot lendített a pozitív játékélmény megélésében. A kodamakártyák lényegében küldetéskártyák, ezért a draftolás sokat segít abban, hogy a véletlenszerű “küldetések” összehangoltabbak legyenek és a játékos a legtöbbet hozza ki játékából.

A szabálykönyv és a kártyák fordításai sok esetben nem egyértelműek, emiatt sajnos többféleképpen értelmezhető és a pontszámításba komoly eltéréseket okozhat. Ennek tisztázására bátran ajánljuk a Tarsasjatekok.com oldalunkon található, letölthető szabálykönyvet, ami pontosabban és egyértelműen megválaszolja a vitás kérdéseket.

A dobozra írt ajánlott korhatár számunkra meglepő, +14 év (valószínűleg Kickstarteres marketing döntésről lehet szó), hiszen maga a játékmenet nagyon egyszerű, legfeljebb a kodamakártyák kívánnak kicsit mélyebb stratégiai tervezést. Tovább könnyítve a játékot, a doboz tartalmaz 9 db kodama csemetekártyát, amit kezdő játékosoknak javasolnak, így már kisiskolás korú gyerekekkel is nyugodtan játszható.

A játék minden ajánlott játékosszámmal tökéletesen játszható, sőt a boardgamegeek.com oldalon található egy szóló verzió is. Ez főképp annak köszönhető, hogy mindenki a saját fáját építi, és attól eltekintve, hogy milyen kártyákat veszünk el a felcsapott lapok közül, nem kell igazán a többiekre figyelni. A játékidőt nagyban befolyásolja a játékosszám, tapasztalataink szerint 2 fő esetén előkészítéssel együtt 15-20 perc alatt lejátszható, 5 fővel, ha mindenki ismeri a szabályokat, 40-45 perc alatt fut le egy parti.

Még egy hajtás

A Kodama, a szerző Daniel Solis egy korábbi munkáján a Kigi-n alapul, melynek szintén faágak lehelyezése az alapja. A Kigi egy absztrakt játék, autentikus japán dizájnnal, ami nagyszerűen találkozott a kodamák mitológiájával, és így szó szerint lelket öntött az újonnan megszülető játékba. A Kodama rajzait Kwanchai Moriya alkotta, akinek sok remek grafikai munkát köszönhetünk, többek között a Pesti srácok 1956 társasjátékét is. A japán művész bevonása nélkül, valószínűleg nem lett volna ennyire érezhetően távolkeleti hangulatú a játék. A Kodama esetében a garfika is nagyon sokat számít, de ez a fajta “ágnövesztés” egy teljesen új és üde színfoltja a lapkalehelyezős játékmechanizmusoknak.

Vélemény

Olyan érzés a Kodamával játszani, mintha egy öreg diófa árnyékában a hangyákat és madarakat próbálnád a nekik tetsző csemegével magadhoz csábtani.

A Kodama könnyed, újszerű, és szórakoztató családi stratégiai játék, amely folyamatosan arra ösztönöz, hogy alkalmazkodj az évszakok és a kodamák szeszélyeihez, mindemellett gazdagítsd a fádat! A játék vége akár hogyan is alakul, mégis teremtettél valamit.

Szívből ajánljuk ezt a játékot, főleg azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, kezdő játékosoknak bevezető játéknak, tapasztaltaknak ráhangolódásra egyaránt.

A(z) Kodama – Az erdő szellemei társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kodama – Az erdő szellemei