Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Village Inn: Térj be egy sörre a falu fogadójába!

A kiegészítőről készült játékleírás úgy készült, hogy az alap játékban ismertetett szabályokat csak részben magyarázza.

A Village egy falusi életet szimbolizáló, eredetileg 2-4 fős társasjáték. A különböző helyszínekről kockát elvéve végrehajtható egy akció. Különböző kockák vagy időegység beadásáért szerezhetünk árukat, melyeket később eladhatunk. Azonban az időegységek elköltésével családtagjaink évei múlnak, akik így egy névtelen sírba vagy egy krónikás könyvbe kerülhetnek. Ez utóbbi plusz pontokat hozhat a játék végén, míg a névtelen sírba kerüléssel esetleg gyorsabban juthatunk valamilyen előnyhöz.

A játék 2013-ban megjelent kiegészítője a Village Inn lehetővé teszi, hogy eggyel többen is élvezhessük az alapjátékot és/vagy új élményeket is kínál a két új helyszínnek köszönhetően.

Ha egyelőre még az alapjáték is elég izgalmas számotokra, akkor ezzel a kiegészítővel már öten is élvezhetitek a falusi élet mindennapjait. Nincs más dolgod, mint lecserélni az elhunytak helyét biztosító krónikás könyvet és a temetői sírhelyeket. Így jut hely az új család halottjainak is. Természetesen a nyersanyagok száma is arányosan növekszik. Minden mellékelt befolyáskockát, érmét és gabonazsákot hozzá kell adni az alap készlethez. A fordulók előkészítéséhez egy új segédlapka mutatja a felhelyezendő kockák számát.

Összetevők

11 db új családtag jelző szürke színben. 8 db szürke jelölő, 6 db érem. 1 db gazdaság jelölő, 5 db gabonás zsák, 12 db sör árulapka jelölő, 20 db befolyáskocka négy színben, 4 db vevő lapka, 30 db falusi kártya.

 Az alapjáték táblájára feltehető új lapkák: 1 db sörfőzde, 1 db fogadó lapka, 1 db új krónika és 1 db új névtelen sírok lapka.

Ha már kezd unalmassá válni az alapjáték játék, akkor dobd fel a falusi életet két új helyszínnel. Vállalj munkát a falu legújabb céhében, a sörfőzdében, ahol egyszerre két sört is termelsz.

https://www.szellemlovas.hu/

Sörfőzde

Úgy működik, mint a többi termelőüzem a játékban ahhoz, hogy hozzáférhess, aktiválnod kell, tehát el kell venned egy kockát a sárga akciómezőről vagy egy kút akciót kell kijátszani.

Egy akcióval kettő sör lapkát vehetsz fel. Három időegységért berakhatsz egy munkást, mely haláláig ott maradhat. Ezután minden aktiválásnál három időegységet kell befizetni, hogy hozzájuss a fent említett kettő sörhöz. Ha nincs bent embered, akkor három zsák gabona beadásával juthatsz a sörökhöz.

Kút akció: (megegyezik az alapjátékban leírtakkal). A kút egyfajta joker lehetőség. Ezen akció esetén három azonos színű (nem fekete) kockát kell visszatenned, így bármely akciót (pl. sörfőzde) választhatod.

Időegység: (megegyezik az alapjátékban leírtakkal). Minden játékosnak van egy életvonal jelölő táblája. Amennyiben valahol időegységgel kell fizetni, akkor ezen a körvonalon kell odébb léptetni a jelölőt. Ugyanez történik egy fekete kocka elvételekor is, mert az a pestist jelképezi. Ha egy teljes kört tette meg a jelölőd az életvonalon, akkor egy, a játéktáblán lévő alacsony számú családtagnak meg kell halnia.

Munka után/helyett térj be a falu újonnan nyitott fogadójába, ahol szomszédjaiddal együtt kortyolhatod az aranyszínű nedűt és új ismeretségeket köthetsz.

Fogadó

Ez egy teljesen új akció. Ahhoz hogy használhasd, el kell venned egy kockát az előtte lévő türkiz színű mezőről, vagy egy kút akciót kell kijátszani. Ezzel az akcióval juthatsz falusi kártyához. Ahhoz, hogy ez az akció végrehajtható legyen, egy családtagodnak kell lennie a fogadóban, ha még nincs, akkor egy időegység megfizetésével küldheted be. A három falusi pakli egyikéről az általad választott egyik kártyát lerakjuk a pakli aljára.

Ezután választasz a három falusi lapkából egyet, amit megkapsz miután az árát befizetted.

Az új helyszínek a sírhely és a krónikás könyv helyére kerülnek, míg előbbiek külön lapkaként a játéktábla alá. Az árujelzők közé bekerülnek a sörlapkák is. Majd, hogy jól induljon a munka, kezdésnek mindenki kap egy sörlapkát. Az asztalnál ülő játékosok csak óvatosan bánjanak a valódi sörrel, mert igazán kár lenne eláztatni ezt a szépen rajzolt játékot.

https://www.szellemlovas.hu/

Falusi kártyák

A fogadóban találkozhatsz tudóssal, zsebtolvajjal, de akár apácával is személykártyák formájában. Segítségük igénybevételéhez pénzre vagy sörre van szükség. A kártyák különböző bónuszokat adnak a játék során (égő gyertya jelzés) vagy a pontozásnál (leégett gyertya). Ezek egyszer használatos kártyák és csak a tulajdonosra vannak hatással. A fogadóbeli előnyök kompenzálásaképp innen csak egy névtelen sírba lehet kerülni, ha az illető a halálba itta magát. Semmirekellő iszákosoknak a krónika nem tart fent helyet, így ők halálukkal nem hozhatnak újabb plusz pontokat.

Vélemény

Ajánlom ezt a kiegészítőt azoknak, akik szeretik a Village alapjátékot, és szeretnék öten is játszani, mivel a kiegészítő ezt lehetővé teszi. Az új akció lehetőségek, amit a falusi kártyák biztosítanak, megfűszerezik a játék hangulatát taktikai szempontból. A sörfőzde, ami egy új termelőüzem, meg jól dolgozik a falusi kártyák alá, hiszen az azon szereplő karaktereknek pénzt vagy sört kell adni fizetségül. Összességében az alapjátékot nem változtatja meg, továbbra is a játékban a legfontosabb az időzítés. A kiegészítő által nyújtott bónuszok pedig jól vannak kompenzálva.

írta -- sz-tomy

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Népszerű

Friss

Címkék