Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Splendor

A Splendor dobozának hátulján ez áll: "Csiszolatlan gyémántból értékes drágakő." A következőkben utána járunk ez igaz-e.

A játékszabály mindössze egy darab A3 méretű oldal középen félbe hajtva. A doboz tartalmaz 40 db korongot (7 db smaragd, 7 db gyémánt, 7 db zafír, 7 db ónix, 7 db rubin és 5 db arany dzsóker korongot), 90 db fejlődéskártyát (40 db 1 szintűt ●, 30 db 2 szintűt ●●, és 20 db 3 szintűt ●●●) és 10 db nemes lapkát.

A Splendor során kereskedőket alkotunk, drágaköveket (korongot/zsetont) gyűjtünk, majd azokból vásárolunk bányákat, utazási eszközöket, ékszerészeket (fejlődéslapkákat). A játék célja az, hogy tekintély pontokat szerezzünk. A játék folyamán fontos, hogy különböző nemesek támogatását is elnyerjük.

Miután valaki összegyűjti a 15 tekintély pontot a játék véget ér. Az nyer, akinek a legtöbb tekintély pontja van.

Előkészületek

Játékos számtól függően szétválogatva kirakjuk a drágaköveket és az aranyat egy sorba úgy, hogy az mindenki számára könnyen elérhető legyen. Ezután a fejlődéskártyákat szétválogatva (egyes szintű (●),  kettes szintű (●●)  és hármas szintű (●●●)), majd megkeverve ezeket, alulról felfelé emelkedve lerakjuk a lapokat a korongok mellé. A lapok közül mindegyik szintből négyet mindegyikből felfordítunk. A nemes lapkákból pedig eggyel többet választunk ki, mint ahányan játszunk.

Játék menete

Drágakő gyűjtése

A képen látható kártya 1 ónixba, 2 zafírba és 4 gyémántba kerül. Ennek a kártyának a megvásárlásáért a cégünk gazdagabb lesz kettő tekintély ponttal és egy smaragd bónusszal.

A játék kezdetén drágaköveket (korongokat/zsetonokat gyűjtünk), melynek során minden játékos a körében választhat, hogy melyik akciót hajtja végre:

  1. 3 különböző bármilyen drágakő elvétele. Ilyenkor aranyat nem választhatunk.  
  2. 2 egyforma drágakő (kivéve arany) vásárlása. Ez a lehetőség addig áll rendelkezésünkre, amíg a piacon legalább 4 db ilyen drágakő elérhető.

Fontos, hogy a zsetonjaink száma nem emelkedhet 10 fölé (a dzsóker lapot is beleszámítva). A további lehetséges akciókról és az arany megszerzéséről a fejlesztéskártyáknál lesz szó.

Fejlődéskártya vásárlás

A drágakövek segítségével különböző fejlődéskártyákat vásárolhatunk magunknak, hogy így fejlesszük a gazdaságunkat:

  1. Tartalékolunk egy fejlődés lapot, ami mellé elvehetünk egy aranyat. Ilyenkor a fejlődéskártyát vagy a felfordított lapok közül vagy a pakli tetejéről kell választanunk. Ezt a kártyát ilyenkor félre rakjuk magunknak, melyet a későbbiekben megvásárolhatuk. Az így szerzett arany felhasználható általunk választott drágakőnek (dzsóker).
  2. Fejlődéskártyát vásárolunk. A fejlődéskártyák ára mindenesetben a baloldalon alul található. 
Rendelkezünk már egy ónix bányával, kettő zafír lelőhellyel, és egy gyémánt bányával, valamint a piacról vásárolt három darab gyémánttal. Ahhoz, hogy a smaragd csiszoló ékszerész a nekünk dolgozzon, jelen esetben a három gyémánt korongunkat kell eladni a piacon, mivel a többi drágakő már rendelkezésünkre áll a lapok által nyújtott bónuszként.

Nemesek kegyének megszerzése

Ahhoz, hogy a nemesek minket válasszanak, ahhoz az általuk a nemes lapka bal alsó oldalán található feltételeket kell teljesítenünk. Itt fontos megjegyeznem, hogy a piacon vásárolt drágakövek nem teszik lehetővé a nemesek kegyének megszerzését.  A nemesek kegyének megszerzése minden esetben a hírnevünket erősíti, amennyiben egy alkalommal több nemes lapnak a feltétele is teljesül mi választhatjuk ki, hogy melyik jöjjön hozzánk.

Jelen esetben rendelkeznünk kell legalább négy ónix fejlődéslapkával és négy gyémánt fejlődéslapkával.

A játék vége

Amikor valaki eléri a 15 tekintély pontot, akkor az adott fordulót még végigjátsszuk, így mindenki ugyanannyiszor kerül sorra. Majd megszámoljuk a szerzett pontokat (nemesek pontjait is), az nyer, akinek a legtöbb tekintély pontja van. Döntetlen esetén, az lesz a győztes akinek kevesebb fejlődéskártyája van.

Vélemény

A Splendor egy gyors, könnyed játék, melynek grafikája, minősége lenyűgöző, és mindössze 30 perc alatt lejátszható. A szabály könnyen tanulható, a setup gyors. 

A játék során rengeteget kell gondolkodni, tervezni és újratervezni. Tökéletesen működik 2-3-4 fővel is. Újrajátszhatósága határtalan.

A kiegyensúlyozottsága miatt kezdő és haladó játékosoknak is megfelelő, mivel a játékban nem számít, hogy ki mennyiszer játszotta már, ez köszönhető a szerencsefaktornak is. A szerencse mellett viszont van egy nem túl mély stratégia is a Splendorban. A játék során fontos az, hogy az játékos társainkra is figyeljünk, és megakadályozzuk a céljaik teljesítését, ebben segít az arany (dzsóker) korong. A játékhoz elérhető kiegészítő is, ami megfűszerezi az alapjátékot.  

Ajánlom mindenkinek, aki egy gyors könnyed családi játékot szeretne, vagy csak ketten játszanátok és azoknak is akiknek csak 30 perce van játszani.

írta -- sz-tomy

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

15Máj

Ti írtátok! - Szörnyek hősök ellen-1. Kötet: Viktoriánus rémálmok

Ismertető | 2020.05.15. 08:00:00

Sötét éjszaka van London kihalt utcáin, a lámpák fénye nem világít be a szűk sikátorokba, kezd leszállni a köd és ekkor baljós vonyítás szakítja meg az alvók nyugalmát, és fagyasztja meg a vért az ereinkben! Készüljetek a Viktoriánus rémálmokra!

27Márc

Ti írtátok! - Aranyásók

Ismertető | 2020.03.27. 08:00:00

Az Aranyásók egy viszonylag egyszerű, könnyen tanulható partijáték, mellyel akár tíz ember szórakozását is biztosíthatjuk. A titkos szerepes játékok kedvelőinek igazi must have.


Kommentek

  • kchpank1.kv

    2019-04-11 10:37:20

    Gratulálok a cikkhez, jó lett. Tömör, lényegre törő, minden információt tartalmaz, ami a játék megértéséhez szükséges. A Splendor mindig jó választás egy tartalmas, nem hosszú játékhoz. 😁

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Splendor